Tipy na kvalitné knihy pre malých školákov do prázdninového batoha

Čítanie by ste ako jediné nemali s deťmi cez prázdniny vypustiť. Radšej deťom pomôžte nájsť zaujímavé knihy.
Čítanie by ste ako jediné nemali s deťmi cez prázdniny vypustiť. Radšej deťom pomôžte nájsť zaujímavé knihy. / Foto: Shutterstock

Prázdniny sú pre mnohé deti signálom, že môžu na dva mesiace vypustiť z hlavy drvenie poučiek a čítanie učebníc. Ale pozor, nevypustite čítanie celkovo. Bola by to veľká škoda nevyužiť voľný čas na čítanie pohodových kníh. Aj vďaka nim deti môžu načerpať novú energiu, obohatiť svoju dušu a nezlenivieť v myslení. Ak narýchlo neviete, po akých knihách na dovolenkové cesty či na prázdniny k babičke siahnuť, možno vás inšpiruje aj tento náš výber výnimočných kníh.

 

Môj šťastný život -  Rose Lagercrantz, Eva Eriksson

Milá knižka, vďaka ktorej sa s hlavnou hrdinkou ľahko identifikujú najmladšie školáčky. Sympatické dievčatko Tina ich ľahko presvedčí o tom, že aj obyčajný život je v skutočnosti plný šťastných okamihov. Príbeh sa číta ľahko, textu je málo, je prehľadný a doplnený o milé ilustrácie, takže je ideálnym pre začínajúce čitateľky. V tejto sérii vyšlo päť kníh.

 

Detektívna kancelári LasseMaja –  Martin Widmark Helena Willis

Pre dobrodružnejšie povahy je tu séria príbehov o malých detektívoch. Kniha sa takisto hodí ako prvé samostatné čítanie pre najmladších čitateľov. Text je písaný veľkými písmenami, doplnený o veselé ilustrácie. Napriek tomu, že ide o ľahký detský príbeh, deju nechýba napätie a nečakané rozuzlenie. Príbehov v sérii vyšloviacero, stačí si vybrať.

 

Priateľstvo plné koláčikov - Linda Chapman

Pre dievčatá kniha ako stvorená! Hlavná hrdinka je desaťročné dievča, ktoré si priazeň čitateliek ihneď získa. Ako bonus sú príbehy pretkané chutnými receptami, takže môžete očakávať, že popri čítaní sa vaša slečna začne viac obšmietať aj v kuchyni. V sérii vyšli štyri časti a tiež jedna kuchárska kniha.

 

Detektívi v čase – Fabian Lenk

Detektívka s pridanou hodnotou – jej dej je zasadený do skutočných historických udalostí. Trojica mladých kamarátov dokáže cestovať v čase a tak sa neraz ocitnú rovno uprostred napínavých situácií. Ak aj vášho školáka počas roka dejepis nudí, s knihami z tejto edície je vysoká pravdepodobnosť, že názor zmení.

 

Škola magických zvierat - Margit Auer

Trochu úletu do čarovného sveta fantasy beletrie ponúkajú knihy zo série Škola magických zvierat. Dej sa odohráva v škole, nie však hocijakej, preto sa nemusíte ľakať, že by si cez prázdniny od nej deti neoddýchli. Text je členený do prehľadných kapitol a vekové odporúčanie je od 9 rokov vyššie.

 

Dračie srdce – Ana Galán

Mať vlastného draka? Prečo nie! Napínavý príbeh o chlapcovi a jeho drakovi zaujme chlapcov od 6 rokov vyššie je doplnený farebnými ilustráciami. V sérii vyšlo sedem dielov a tak, ak čitateľa príbeh zaujme, môže sledovať celý sled udalostí a zážitkov hlavného hrdinu.

 

Charlie a továreň na čokoládu – Roald Dahl

Kniha, pri ktorej sa deti smejú od prvej strany po poslednú. Prípadne po nej siahnú aj niekoľko krát. Popritom popúšťajú uzdu vlastnej fantázii – aký čudesný výrobok by sa v továrni dal vyrobiť? Alebo komu by tak podstrčili žuvačku, čo zlepí ústa? Jednoducho, zábava je v tomto smere zaručená!

 

Ja som tu len mačka – Hanna Johansen

Veselo aj vážne o ťažkostiach mačacieho života v rodine, do ktorej pribudne pes aj bábätko. Kniha je určená pre čitateľov od 10 rokov vyššie, no pokojne po nej môže siahnuť aj dospelák. Je písaná príjemným, veselým štýlom z pohľadu samotnej mačky, pre milovníkov domácich zvierat ako stvorená.

 

Gregorove tajné výpravy do vesmíru – Stephen a Lucy Hawkingovci

Päťdielna séria Gregorove vesmírne dobrodružstvá je dielom svetoznámeho fyzika Stephena Hawkinga a jeho dcéry Lucy. Spája v sebe príbeh Gregora a jeho kamarátky Anky prepletený s množstvom informácií o vesmíre. Text je doplnený kreslenými obrázkami k príbehu, ale tiež skutočnými fotografiami vesmíru. Opäť skvelá možnosť, ako sa nenásilnou formou dozvedieť veľa užitočného.

 

 

Koberčania – Terry Pratchet

Majster fantasy literatúry a jemu vlastný druh humoru pobaví čitateľov približne od 9 rokov. Už samotná predstava miniatúrneho sveta, ktorý sa nachádza v koberci, vyvolá úsmev na tvári. A týchto úsmevných situácií je v knihe požehnane. Ak vášho malého čitateľa tento žáner zaujme, na výber sú aj ďalšie, podobne ladené diela rovnakého autora.

 

Cesta okolo sveta za 80 dní – Jules Verne

Klasika je klasika. Ale videli ste tieto verneovky v novom šate? Ak nie, rýchlo pozerajte! Text je jemne zjednodušený, knihy bohato ilustrované – ako stvorené pre moderného detského čitateľa. Skvelá príležitosť zoznámiť sa s velikánom svetovej literatúry populárnou formou.

 

Máte tipy na ďalšie krásne knihy, ktoré by si malí školáci mohli do svojho batoha pribaliť? Napíšte nám ich do komentárov pod článkom!

Čítajte viac o téme: Knihy pre deti
Zdieľať na facebooku