Dovolenka na Slovensku s deťmi – 22 miest, ktoré sa oplatí navštíviť

Za nádhernými miestami nemusíte cestovať ďaleko. Spoznajte s deťmi krásu Slovenska.
Za nádhernými miestami nemusíte cestovať ďaleko. Spoznajte s deťmi krásu Slovenska. / Ilustračná foto: Pexels

Leto klope na dvere a s ním aj čas oddychu a dovoleniek. Za relaxom však netreba nutne chodiť do diaľok. Množstvo nádherných miest ponúka aj naša vlastná krajina.

 

Stráviť dovolenku na Slovensku má viacero výhod. Nepotrebujete vybavovať pasy, dopraviť sa dokážete vlastným autom prakticky kdekoľvek, citlivý žalúdok neprekvapí  exotická kuchyňa a všade sa bez problémov dorozumiete vo svojom materinskom jazyku. Navyše si takto môžete uvedomiť to, na čo už často zabúdame – že aj naša krajina, hoci je malá, je nádherná a bohatá na najrozličnejšie možnosti trávenia času. Na svoje si prídu aktívni športovci aj „vodné živly“, milovníci rušných miest aj tichej samoty.

 

 

Vysoké Tatry s deťmi

Tatry zďaleka nie sú iba na lyžovačku! Presvedčte sa o ich kráse aj v letných mesiacoch.

 

Hrebienok – na samotný Hrebienok sa môžete dostať lanovkou zo Starého Smokovca alebo pokojne aj pešo, je to pohodová ľahká turistika aj pre rodiny s deťmi. Ak máte energie dostatok, môžete pokračovať na Studenovodské vodopády a Zamkovského chatu.

 

Svištia krajinka – deti určite poteší drevené detské ihrisko pri stanici lanovky na Skalnatom Plese

 

Múzeum TANAP-u – za trochou poznania sa môžete vybrať do múzea TANAP-u v Tatranskej Lomnici

 

Botanická záhrada – expozícia tatranskej prírody – rovnako v Tatranskej Lomnici nájdete od mája do polovice septembra prístupnú aj botanickú záhradu s typicky tatranskými rastlinnými druhmi

 

Štrbské pleso – okolie druhého najväčšieho plesa v slovenskej časti Vysokých Tatier ponúka možnosti pre ľahkú prechádzku aj náročnejšiu turistiku trebárs na Kriváň či Rysy. Okolo plesa vedú tiež cyklistické trasy, po vode sa dokonca dá člnkovať no a pre milovníkov adrenalínu tu je lanové centrum Veveričí park.

 

Zdroj: wikimediacommons.org

 

Belianska jaskyňa -  jediná sprístupnená jaskyňa vo Vysokých Tatrách patrí zároveň medzi najviac navštevované sprístupnené jaskyne Slovenska

 

Drevené kostolíky – pri potulkách Tatrami iste natrafíte aj na jedinečné kostolíky postavené výlučne z dreva, bez použitia jediného klinca! Nájsť ich môžete v Starom Smokovci, Dolnom Smokovci, Tatranskej Kotline, Tatranskej Javorine i Kežmarku.

 

Kežmarský hrad -  ak máte chuť na trochu histórie, neďaleko Tatier v meste Kežmarok máte možnosť si pozrieť krásny mestský hrad

 

 

Nízke Tatry s deťmi

Čo do prírodných krás, Nízke Tatry sa tými Vysokými veru nezaostávajú.

 

Králický vodopád – začnime zľahka nenáročným výletom a pokochajme sa nádhernou prírodou Králickej tiesňavy 

Kráľova hoľa, Chopok, Ďumbier – ak ste s turistikou na vyššom stupni, poďte zdolať rovno najvyššie vrchy Nízkych Tatier

 

Demänovská ľadová jaskyňa – ak by vám bolo prihorúco, táto unikátna slovenská jaskyňa má aj v lete teploty len okolo nuly a trvalú ľadovú výplň

 

Demänovská jaskyňa slobody – o čosi teplejšie, okolo 6-7°C je v susednej jaskyni, ktorá je zároveň najviac navštevovanou jaskyňou Slovenska

 

 

Zdroj: wikimediacommons.org

 

Bystrianska jaskyňa – do tretice môžete krásu podzemia v Nízkych Tatrách obdivovať v Bystrianskej jaskyni. Spomedzi menovaných je jej prehliadka najkratšia a v pohode zvládnuteľná aj s malými deťmi.

 

Donovaly – v letnej sezóne si na tu svoje prídu hlavne deti, na výber sú Habakuky a tiež Donovalkovo

 

Foto: Mária Rašková

 

Lupčiansky hrad – na ceste za kultúrou sa určite vyberte pozrieť aj národnú kultúrnu pamiatku – hrad v meste Slovenská Ľupča. Na hrade prebieha rekonštrukcia, ale je prístupný na prehliadky, dokonca so sprievodcom.

 

 

Foto: Mária Rašková

Liptov s deťmi

Jedna z najzaujímavejších oblastí našej krajiny, s nádhernou prírodou a množstvom kultúrnych a historických pamiatok, priam láka na využitie voľných chvíľ práve tu. 

 

mlyn Oblazy – prejdite sa malebnou Kvačianskou dolinou a na konci prechádzky vás čaká funkčný vodný mlyn. Jeho návšteva je zážitkom nielen pre deti.

 

Foto: wikimedia

 

Múzeum Liptovskej dediny – preneste sa na chvíľu do minulosti a prezrite si, ako kedysi žili naši predkovia, v skanzene v obci Pribylina

 

Medvedia štôlňa – nezabudnuteľný zážitok tiež ponúka banské dielo Medvedia štôlňa. Spolu s výkladom sprievodcu si človek rýchlo uvedomí, o koľko jednoduchšie sa nám dnes žije.

 

Zdroj: Mária Rašková

 

Liptovský Hrádok – v tomto mestečku nájdete kaštieľ, v ktorom môžete dokonca prenocovať a dopriať si tak doslova kráľovský pobyt. Sprievodkyňa vás tiež prevedie zrúcaninou hradu. 

 

Liptovská Mara – najväčšia vodná nádrž Slovenska ponúka široké možnosti vodných športov, či vyhliadkovú plavbu loďou

 

Zdroj: wikimediacommons.org

 

akvaparky Tatralandia a Bešeňová – pre milovníkov tobogánov a zážitkového kúpania sú tu známe termálne kúpaliská

 

Vlkolinec- o tom, že oblasť Liptova priam dýcha históriou, vás iste presvedčí aj návšteva obce Vlkolinec, ktorá je zapísaná aj do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO

 

Nech už si pre svoje potulky vyberiete čokoľvek, vychutnávajte si našu nádhernú krajinu, užite si pokojné dni oddychu a načerpajte energiu. Krásne leto prajeme!

Čítajte viac o téme: Cestovanie s deťmi
Zdieľať na facebooku