5 tipov na montessori knihy, po ktorých by ste určite mali siahnuť

Ak vás zaujíma montessori metóda, skúste siahnuť po dobrej knihe.
Ak vás zaujíma montessori metóda, skúste siahnuť po dobrej knihe. / Foto: Bigstock

Už snáď niet človeka, ktorý by aspoň okrajovo nezachytil pojem „montessori“. Čo je to za princíp, ako začať? Internet je plný všelijakých informácií a nápadov. No pre ucelený obraz je tu ešte vždy stará dobrá kniha. A týchto päť skutočne stojí za prečítanie!

 

Montessori - Objevování dítěte

Ak sa o niečom chcete vedieť podstatné informácie, určite siahnete po radách priamo zo zdroja. Ak chcete pochopiť, o čom tá montessori metóda vlastne je, nie je nič lepšie, ako prečítať si niektoré z diel samotnej autorky Márie Montessori. Napísala toho vcelku dosť, no ak by som mala vybrať jedinú jej knihu, bola by to táto. Je v nej z každého rožku trošku -  aj filozofie, úvah, aj praktických postupov, zážitkov, štúdií, ale hlavne veľa úprimnosti a vysvetlenie, čo autorku viedlo k vytvoreniu tej či inej pomôcky, postupu, systému. Pri čítaní som zažila veľa „aha“ momentov a po prečítaní tejto knihy som vecí začala vidieť v celkom novom svetle. Montessori metóda nebola už viac iba súborom pomôcok  a aktivít, ale čosi, čo má históriu, dušu, hlbší zmysel. Táto pani úžasne predbehla svoju dobu a aj keď dnes žijeme v trochu iných podmienkach, kto pochopí zmysel jej práce a metódy, dokáže ju aplikovať aj v súčasnosti.

 

Ako vychovať úžasné dieťa metódou Montessori

Kniha, ktorej autorom je prezident Nadácie Montessori – Tim Seldin, je praktická, písaná moderným štýlom a obsahuje veľa obrázkov a konkrétnych rád. Vysvetľuje základné princípy, metódy a ponúka praktické tipy, ako ju aplikovať v domácnosti. Nie každé dieťa má predsa možnosť navštevovať montessori zariadenie a koniec-koncov, nemusí to byť vôbec nevyhnutné. Základné princípy sa dajú ľahko uplatniť aj doma. Vďaka tejto knihe sa dozviete, ako prispôsobiť domácnosť pre malého človiečika, ako ho viesť k samostatnosti či zapájať do domácich prác. Ukáže vám, že nepotrebujete nakúpiť množstvo drahých pomôcok, ale naopak, rozvoju vášho potomka perfektne poslúžia aj predmety, ktoré máte doma.

 

60 aktivít Montessori pre bábätko

Kniha od výbornej francúzskej autorky Marie-Hélene Place, konečne aj v slovenčine. Ukáže vám, ako už od narodenia bábätka môžete podporiť jeho správny rozvoj. Pravdaže, nie v zmysle nejakého cieleného vzdelávania, skôr v maličkostiach typu, ako mu pripraviť detskú izbičku, čo využiť ako prvé hračky, ako podporovať rozvoj zmyslov a podobne. Rodičia, ktorí začnú montessori princípy praktizovať už v ranom veku majú veľkú výhodu, pretože si deti na tieto základy zvyknú a aj s pribúdajúcim vekom ich berú ako súčasť života. Rovnako v tomto duchu vyrastajú aj deti a považujú to za samozrejmé. Montessori je totiž metóda intenzívne prepojená s reálnym, praktickým životom, ktorého je dieťa od malička súčasťou.

 

Metoda Montessori a jak ji učit doma

Kniha autorky Elizabeth Hainstock vyšla v češtine, zameraná je hlavne na konkrétne pomôcky a ich použitie. Je písaná veľmi prehľadne, ľahko sa v nej orientuje a v prípade potreby veľmi rýchlo nájdete, čo hľadáte. Pri každej aktivite je uvedený odporúčaný vek, potrebné pomôcky, postup aj cieľ aktivity. Pri mnohých pomôckach je uvedený aj postup na ich výrobu, takže opäť raz dokazuje, že montessori nemusí byť drahá záležitosť, s trochou zručnosti veľa vecí vyrobíte doma. Neobsahuje fotky, iba nákresy jednotlivých pomôcok, napriek tomu je z nich úplne zjavné o čo ide.

 

Montessori - 100 aktivít na objavovanie sveta

Kniha venovná deťom predškolského veku 3-6 rokov od ďalšej skvelej francúzskej autorky Éve Hermann. V tomto veku majú deti prirodzene veľký záujem o prírodu, rady ju skúmajú a obdivujú. Je preto priam žiadúce tento ich záujem podporiť. No ak by vám dochádzali nápady, ako spoločne strávený čas využiť, tu ich nájdete rovnú stovku. Nájdete tu aktivity s využitím originálnych pomôcok montessori pedagogiky, ale aj jednoduché tipy, ako si pomôcky vyrobiť doma, či zaobísť sa úplne bez nich. Znovu sa dostanete k tomu, že krása je často ukrytá v jednoduchosti a vďaka deťom ju môžeme aj my dospelí opäť nachádzať.

Čítajte viac o téme: Montessori výchova a vzdelávanie, Knihy
Zdieľať na facebooku