8 spôsobov, ako sa vyrovnať s tragickými udalosťami v médiách

8 spôsobov, ako sa vyrovnať s tragickými udalosťami v médiách.
8 spôsobov, ako sa vyrovnať s tragickými udalosťami v médiách. / Foto: Pexels

Dennodenne nám média prinášajú nové negatívne či tragické informácie. Po tragédiách sa často môžeme cítiť rozpoltení medzi túžbou byť informovaní a radšej nič nevedieť a zachovať si aspoň trochu duševný pokoj. Ako si s tým poradiť?

 

Ak sa cítite zavalení správami, zďaleka nie ste sami. Výskumníčka Mary McNaughton-Cassill z University of Texas skúma, ako negatívne správy ovplyvňujú divákov a čitateľov. V rozhovore pre New York Magazine povedala, že hoci prijímanie zlých správ nám nespôsobí úzkosť alebo depresiu, ak nie sme na tieto choroby predisponovaní, môže to ovplyvniť náš postoj k svetu okolo nás. Konzumácia negatívnych správ môže viesť k pocitom bezmocnosti a môže nás donútiť pozerať sa na svet negatívnejšie.

Existujú však kroky, ktoré môžete podniknúť, ktoré vám pomôžu pri vyrovnávaní sa s hroznými udalosťami. Tu je niekoľko tipov od odborníkov:

 

1. Priznajte si, čo sa stalo

Pred spracovaním informácie je dôležité uznať, že sa stala. „Prvá vec, ktorú by som odporučila, je uznať, že sa stala tragická udalosť, a že je v poriadku mať z toho negatívne pocity,“ hovorí pre Teen Vogue klinická psychologička Stephanie Dowd. Ak môžete, prečítajte si niekoľko článkov alebo si pozrite videá z rôznych zdrojov, aby ste získali čo najlepší obraz o tom, čo sa naozaj stalo. Ak však nechcete pozerať negatívne videá, skúste si namiesto toho vypočuť spravodajstvo v niektorom médiu. Potom si skúste uvedomiť, ako sa kvôli tejto správe cítite. Túto udalosť vám môže pomôcť spracovať, ak sa porozprávate s inými ľuďmi z vášho okolia. Pomôže, ak budete vedieť, že iných správa zasiahla rovnako ako vás.

 

2. Dajte si prestávku od správ

Matthew Goldfine, Ph.D., klinický psychológ, hovorí, že je ľahké nechať sa vtiahnuť do 24-hodinového kontrolovania aktuálnych správ, najmä počas nejakej tragédie. "Môže to skresliť to, ako vidíme svet okolo nás, zvyčajne ho vnímate ako oveľa nebezpečnejší a násilnejší, než v skutočnosti je," hovorí Goldfine. Je viac než v poriadku vypnúť televízor alebo odložiť telefón a obmedziť príjem informácií. Využite túto prestávku na to, aby ste sa o seba postarali cvičením, zdravou stravou alebo spánkom. „Keď sa staráme o svoje telo, dostávame sa do najlepšej pozície, aby sme sa dokázali vyrovnať so všetkým, čo nám život prinesie,“ hovorí Goldfine.

 

3. Uvedomte si, ako vás to ovplyvňuje

Ak máte sklony k úzkosti alebo depresii niektoré novinky môžu u vás vyvolať intenzívnejšiu reakciu. Preto na určité udalosti reagujeme odlišne. Opýtajte sa sami seba: Ako sa celkovo cítim? Ako ma udalosti ovplyvňujú a aký mám z toho pocit? Čo práve teraz potrebujem, aby ma emocionálne upokojilo? Ak máte pocit, že máte problémy po dlhú dobu alebo máte pocit, že váš život sa výrazne zhoršil, čo najskôr vyhľadajte pomoc odborníka, ktorý vám môže pomôcť situáciu spracovať.

 

4. Rozprávajte o tom, čo vás trápi

Existuje dôvod, prečo toľko kultúr kladie dôraz na prítomnosť priateľov a rodiny v ťažkých časoch - najviac to pomáha. Keď diskutujete o aktuálnych udalostiach, skúste sa porozprávať s niekým, kto vás môže počúvať a v prípade potreby utešovať. Ak neviete, ako začať konverzáciu, skúste použiť taktiku, ktorú vytvoril psychológ Marshall B. Rosenberg. Jeho proces vám môže pomôcť pochopiť vaše vlastné myšlienky a pocity. Všetko to začína výrokmi „ja“. Najskôr vyjadrite svoje postrehy týkajúce sa traumatických udalostí a toho ako sa pri nich cítite. Napríklad: „Keď pozorujem rasovú nespravodlivosť vo svojej vlastnej krajine, cítim sa vystrašený a nahnevaný.“ Potom jasne popíšte svoje potreby a jasne požiadajte o to, čo potrebujete zvládnuť. To pomáha ostatným pochopiť, ako vám môžu pomôcť v tomto procese. Mohlo by to byť niečo v zmysle: „Potrebujem si oddýchnuť od negatívnych komentárov na Facebooku. Mohli by ste mi poslať aktuálne informácie o tom, čo sa deje, prostredníctvom SMS, aby som vedel, čo sa deje, ale nemusím čítať zbytočné komentáre?“

 

5. Skúste počúvať svoje logické ja

Akokoľvek sú aktuálne informácie desivé, je dôležité si pripomenúť, že žijeme v bezpečných časoch. "Môže sa zdať, že nebezpečenstvo nejakého druhu číha za každým rohom," hovorí Goldfine. Ak sa chcete vrátiť späť k svojej bežnej rutine, zamerajte sa na fakty („Koľkokrát sa niečo podobné už stalo niekomu známemu?“) a nie na emócie („Aké hrozné by bolo, keby sa niečo také stalo mojej rodine? “). Toto vám môže pomôcť zostať realistický.

 

6. Zamerajte svoju pozornosť na niečo dobré

Odborníci odporúčajú zamerať sa na to, aby ste urobili niečo dobré, aby ste vyvážili súčasnú negativitu. „Konaním láskavých skutkov dosiahnete dva dôležité ciele,“ vysvetľuje Goldfine. „Po prvé, pripomenú nám, že máme moc pozitívne zmeniť životy iných. Po druhé, začneme sa obklopovať množstvom láskavých, súcitných ľudí, ktorí robia dobro pre druhých, ktorí sa ocitli v núdzi. Svet sa už nemusí zdať taký nebezpečný, ak ste obklopení ľuďmi s dobrým srdcom.“

 

7. Buďte otvorení budúcnosti

Keď počujeme o niečom tragickom, je ľahké začať predpovedať, čo sa môže stať ďalej. Mnoho ľudí sa obáva budúcnosti často preto, že si už vytvorili negatívny príbeh o tom, ako sa udalosti vyvinú. Ale vývoj udalostí nemôžeme tak jasne predpovedať. Predtým, ako si v hlave vytvoríte celý zoznam „čo keby“ a udalostí, o ktorých si myslíte, že by sa mohli stať, skúste byť otvorení budúcnosti, ale najmä pozitivite. Stresovanie sa tým, čo sa ešte nestalo, len zbytočne zaťaží vašu hlavu.

 

8. Nehanbite sa za to, že ste rozrušení

Je úplne normálne cítiť sa nahnevane alebo vystrašene v dôsledku akejkoľvek tragédie. Prestaňte hľadať dôvod prečo sa smutné udalosti dejú alebo stali. Nikto nechápe tragédiu. Stáva sa to a je to hrozné, smutné, mätúce a frustrujúce. Je prirodzené, že sa chceme pokúsiť rozobrať všetky detaily, aby sme našli nejaký dôvod aktuálnych udalostí. Ale je to zbytočné. Tragické udalosti väčšinou nedávajú zmysel. Prijmite, že situáciu nemôžete nijako ovplyvniť a ani ju pochopiť, ale vedzte, že máte silu postarať sa o seba, keď sa vyrovnávate s tým, čo sa stalo.

Čítajte viac o téme: Duševné zdravie
Zdieľať na facebooku