Ako zariadiť pracovný priestor pre sústredené online vzdelávanie detí

Sústredenie pri online vzdelávaní podporí aj vhodne vyčlenený priestor.
Sústredenie pri online vzdelávaní podporí aj vhodne vyčlenený priestor. / Foto: Bigstock

Najlepší spôsob, ako môžu rodičia podporiť pri domácom vyučovaní svoje deti, je dať im miesto, ktoré im umožní sústrediť sa na štúdium. Ako ho vytvoriť alebo vylepšiť, aby sa dieťa mohlo sústrediť?

 

Vyčleňte priestor pre školské práce na základe veku a štýlu učenia sa dieťaťa

Pracovný stôl nie je absolútnou nevyhnutnosťou pre úspech vo vzdelávaní - koniec koncov, veľa z nás vyrastalo pri domácich úlohách za kuchynským stolom. Najdôležitejšie je mať jedno konzistentné miesto (aj keď je to vo viacúčelovej miestnosti, ako je obývačka alebo kuchyňa), kde môžu deti pracovať. Pracovný priestor v detskej izbe nemusí byť úplne ideálnym riešením. Pokiaľ vaše dieťa nemá veľa sebadisciplíny, všetko v jeho detskej izbe ako hračky, knihy, dokonca aj posteľ môžu byť rozptýlením. Je pravdepodobné, že sa pracovný stôl stane skládkou vecí, ktoré nemajú nič spoločné so školou, napríklad hračky alebo rôzny kreatívny materiál, preto je potrebné dohliadať na to, čo má dieťa okolo seba pred vyučovaním. Stanovte základné pravidlá pre čas trávený online aj offline. Pre dieťa s poruchami pozornosti zamerajte pracovný priestor tak, aby bolo otočené tvárou k stene, nie do miestnosti alebo von z okna.

 

Stolička by mala podporovať dlhodobé sedenie

Ak nemôžete kúpiť novú ergonomickú stoličku pre dieťa upravte sedenie dieťaťa vankúšmi alebo inými podperami. „Keď vaše dieťa sedí, jeho stôl by mal byť vo výške lakťov“, hovorí Ola Sinelnikova, ergonomička a kineziologička spoločnosti Humanscale, spoločnosti zaoberajúcej sa ergonomickým kancelárskym nábytkom. Ak sú však zápästia vášho dieťaťa stále pod výškou pracovnej dosky stola alebo klávesnice, pridajte podsedák, ktorý dostane vaše dieťa vyššie. Chodidlá dieťaťa by mali byť pevne položené na podlahe. Ak nohy dieťaťa visia zo stoličky, podoprite ich pomocou podnožky, skrinky alebo iného pevného predmetu. Ak je sedadlo príliš hlboké na to, aby si mohlo sadnúť a oprieť sa chrbtom o operadlo, podporte správne držanie tela pomocou vankúša alebo bedrovej opierky.

 

Pomôžte deťom usporiadať si pracovný priestor

Mnoho škôl v dnešnej dobe prešlo k používaniu virtuálnych kalendárov, plánov a zoznamov úloh. Fyzické pripomenutie denného rozvrhu dieťaťa môže byť stále užitočné, či už ide o žiaka základnej školy študentom alebo študenta strednej školy. Zvážte umiestnenie korkovej alebo magnetickej tabule do pracovného priestoru dieťaťa a vložte do nej rozvrh hodín dieťaťa a tiež rôzne zoznamy úloh a plánov. Ako bonus si môže vaše dieťa ozdobiť svoju pracovnú oblasť a prispôsobiť si tak svoj pracovný priestor. Všetci rodičia vedia, ako rýchlo sa ktorákoľvek  pracovná oblasť detí môže stratiť pod pracovnými listami, kreatívnym materiálom, rozrobenými projektmi a nánosom mnohých iných vecí. Čím viac ale bude pracovná plocha preplnená, tým ťažšie sa bude vaše dieťa sústrediť. Naučte svoje dieťa uchovávať všetky svoje školské knihy, zakladače a zošity na rovnakom mieste a povedzte mu, že je za ne zodpovedné. Štítkovač dokáže premeniť akýkoľvek pracovný priestor na priestor, ktorý bude pôsobiť úhľadne a usporiadane. Ak máte doma viac ako jedno dieťa, farebne odlíšené štítky alebo nálepky môžu pomôcť všetkým zistiť, ktoré veci patria komu a vy sa tak môžete vyhnúť drobným hádkam, ak musia súrodenci zdieľať jeden pracovný priestor.

 

Zabezpečte ich počítač

Počítač vášho dieťaťa je dôležitým prvkom, ktorý je potrebné zohľadniť v jeho pracovnom priestore. Aj keď je nemožné na 100% zabezpečiť počítač, niekoľko základných opatrení vám môže pomôcť. Zabudovaná rodičovská kontrola v počítači môže ochrániť vaše dieťa pred prístupom k obsahu, ktorý by nemalo vidieť. Prečítajte si pokyny Microsoft Family Safety pre Windows a Xbox, Screen Time pre Mac alebo Family Link pre Chromebook. Zvážte inštaláciu rozšírenia prehľadávača na ochranu súkromia a zvýšenie bezpečnosti. Pre deti je vhodný uBlock Origin pre Chrome a Firefox, ktorý poskytuje blokovanie reklám, zabraňuje online sledovaniu a chráni pred niektorými formami škodlivého softvéru. Škodlivé reklamy môžu priniesť škodlivý softvér tým, že prinútia ľudí navštevovať škodlivé stránky. Udržujte počítač fyzicky zabezpečený pomocou niekoľkých domácich pravidiel. Naučte svoje deti, aby boli dobrými správcami ich drahých zariadení. Uistite sa, že vždy používajú notebook na stabilnom a rovnom povrchu a nie na posteli alebo gauči. Zakážte jedlo a pitie v blízkosti počítača.

 

Zvážte viac pracovných zón

Mnoho odborníkov odporúča mať doma rôzne miesta na učenie - pracovný stôl pre sústredenú prácu, jedálenský stôl pre projekty a tichý kútik na čítanie. Rovnako ako dospelým, aj deťom sa darí lepšie, ak majú prestávky, menia polohy a občas menia scenérie. Štúdie ukazujú, že učenie na rôznych miestach zvyšuje schopnosť študenta prijímať a pamätať si informácie. "Telá detí by nemali byť statické," hovorí Karen Aronian, z firmy Aronian Educational Design, ktorá navrhuje učebné priestory. "Deti sa môžu učiť kdekoľvek."

Čítajte viac o téme: Dištančné vzdelávanie
Zdieľať na facebooku