11 stratégií, ktoré vám pomôžu motivovať vaše dieťa k učeniu

Motiváciu dieťaťa k učeniu môže podporovať aj rodič rôznymi spôsobmi.
Motiváciu dieťaťa k učeniu môže podporovať aj rodič rôznymi spôsobmi. / Foto: Bigstock

Nie všetky deti majú rovnaký záujem o učenie a plnenie povinností do školy. Ako rodičia ale môžete urobiť viacero krokov, ktoré pomôžu motivovať vaše dieťa k učeniu.

 

Ako deti rastú postupne získavajú zodpovednosť za svoje domáce úlohy a plnenie svojich povinností. Zatiaľ, čo niektorí žiaci majú vnútornú motiváciu dokončiť svoju prácu načas, iní študenti majú problém vôbec začať. Hoci je dôležité, aby sa rodičia aktívne podieľali na zabezpečení toho, že ich dieťa dokončí domáce úlohy, je tiež dôležité, aby ste svoje dieťa do toho nenútili, pretože medzi nútením a motiváciou je veľký rozdiel. Povzbudzovanie dieťaťa k pozitívnemu hľadaniu motivácie je dôležité pre budovanie návykov, ktoré pretrvajú počas celého života.  Ak dieťa budete nútiť, môže mu to znepríjemniť čas na štúdium, čo sťažuje dosiahnutie sebamotivácie. Dôležité je pamätať si, že každý študent, ktorý má správnu motiváciu, sa môže stať dobrým študentom. Čo teda môžete robiť, ak vaše dieťa nemá motiváciu učiť sa? Nasledujúce tipy môžu pomôcť vaše dieťa motivovať k učeniu.

 

1. Veďte dieťa k láske ku knihám a vedomostiam

Niektorí odborníci tvrdia, že čítanie je kľúčom k úspechu v živote. U detí, u ktorých sa objavuje láska k čítaniu, sa prejavuje aj láska k učeniu. Deti, ktoré bojujú s čítaním často bojujú s učením. Čítanie nielen pomáha deťom rozvíjať bohatú slovnú zásobu, ale pomáha ich mozgu naučiť sa spracovávať rôzne koncepty a formálnu komunikáciu. Študenti, ktorí nemajú problém s čítaním, majú lepšiu schopnosť učiť sa s ľahkosťou všetky predmety, vrátane predmetov, ako je matematika či prírodoveda. Pomôžte dieťaťu rozvíjať čitateľské schopnosti a lásku k čítaniu tým, že jeho svet naplníte knihami. Čítajte svojmu dieťaťu často a tiež nechajte svoje dieťa čítať nahlas. Stanovte si rodinný čas čítania, pri ktorom sa každý sústredí na čítanie aspoň 20 minút denne. Buďte deťom príkladom a čítajte si vždy, keď to je možné. Zaplňte svoj domov rôznymi materiálmi na čítanie (knihy, encyklopédie, noviny, časopisy, a podobne). Vytvoríte tak atmosféru čítania, ktorá vášmu dieťaťu ukáže, aké dôležité čítanie je. Kľúčom je, aby bolo čítanie zábavné - nie frustrujúce. Ak sa dieťa rozhodne, že čítanie je nudné alebo frustrujúce, nebude chcieť čítať a jeho schopnosť učiť sa zníži. Nechajte deti, aby si vybrali svoje vlastné knihy a vytvorte pre ne aktivity, vďaka ktorým bude čítanie zábavné.

 

2. Doprajte deťom kontrolu nad vlastným učením

Je dôležité sprevádzať deti procesom učenia, ale rovnako dôležité je umožniť deťom mať kontrolu nad svojimi vlastnými skúsenosťami. Či už doma alebo v škole, poskytnite deťom možnosť mať priamy vplyv na ich možnosti učenia sa. Dobrý spôsob, ako to dosiahnuť, je poskytnúť deťom rôzne možnosti. Napríklad pri zadávaní tém písomného projektu či slohovej práce umožnite deťom zvoliť si tému, o ktorej budú písať. Odporúča sa tiež umožniť deťom, aby si vybrali svoje vlastné mimoškolské aktivity. Čím viac kontroly dieťaťu poskytnete, pokiaľ ide o jeho učenie a aktivity, tým viac sa dieťa bude chcieť zapojiť a bude motivované učiť sa nové veci.

 

3. Podporujte otvorenú a úprimnú komunikáciu

Podporujte svoje dieťa, aby vyjadrilo svoj názor na to, čo sa deje počas jeho vzdelávania. Vytvorte otvorenú atmosféru, kde sa bude cítiť dobre, keď vyjadrí svoje pocity, čo sa mu páči alebo nepáči a z čoho má obavy. Ak sa podelí o svoj názor, nezabudnite potvrdiť jeho pocity - aj v prípade, že s ním nesúhlasíte. Deti, ktoré sa rady učia vedia, že na ich názore záleží, a majú pocit istoty, že môžu byť otvorené bez toho, aby boli súdené, odradené alebo ignorované.

 

4. Zamerajte sa na záujmy svojho dieťaťa

Keď sa deti učia o oblastiach a predmetoch svojho záujmu, učenie sa stáva zábavou a deti sa učeniu rady venujú. Ak chcete skutočne pomôcť svojmu dieťaťu povzbuďte ho, aby preskúmalo témy a predmety, ktoré ho fascinujú. Ak má rado dinosaury, pomôžte mu nájsť pútavé a zaujímavé knihy a príbehy o dinosauroch. Potom ho vyzvite, aby identifikovalo svojich päť obľúbených dinosaurov a vysvetlilo prečo si ich vybralo. Nielen, že sa dozviete veľa nového, ale vaše dieťa sa tak učí formulovať svoj názor a prezentovať svoje nadobudnuté znalosti.

 

5. Predstavte a podporte rôzne typy učebných štýlov

Každé dieťa má určité preferencie a štýl, ktoré sa najlepšie hodia k jeho spôsobu učenia. Existuje sedem základných štýlov učenia: vizuálny, sluchový, slovný, fyzický, logický (matematický), sociálny a solitérny. Napríklad deti, ktoré sa učia vizuálne sa najlepšie učia podľa toho, ako veci fungujú. Naopak, deti, ktoré sa učia sluchovo sa učia najlepšie počúvaním a vysvetľovaním. Pri malých deťoch je užitočné využívať rôzne typy učebných štýlov. Neexistuje nevyhnutne jeden správny alebo nesprávny štýl učenia alebo kombinácia štýlov učenia. Avšak tým, že pomôžete dieťaťu spoznať jeho preferované štýly učenia, môžete využívať techniky, ktoré zlepšia jeho rýchlosť a kvalitu učenia.

 

6. Podeľte sa o svoje nadšenie pre učenie

Ak vaše dieťa vidí, že ste úprimne nadšení z učenia nových vecí, pravdepodobne sa z neho tiež stane nadšenec. Či už je to história, veda, čítanie, písanie alebo dokonca matematika, pomôžte mu vidieť, že učenie je cestou vzrušujúcich nových objavov. Využite každú príležitosť, aby ste spolu objavili nové informácie.

 

7. Urobte si z učenia zábavu učením na základe hier

Hra založená na učení nie je nový koncept. Učenie pomocou hier môže byť prospešné z mnohých dôvodov. Používanie hier ako vzdelávacieho nástroja poskytuje nielen príležitosť na hlbšie učenie a rozvoj kognitívnych schopností, ale tiež pomáha motivovať deti, aby sa naozaj túžili naučiť niečo nové. Keď je dieťa aktívne zapojené do hry, jeho myseľ zažíva potešenie z učenia sa novým spôsobom. Učenie pomocou hier je skvelý spôsob, ako môžu rodičia a učitelia zavádzať nové nápady, koncepty a vedomosti spôsobom, ktorý motivuje deti k učeniu.

 

8. Zamerajte sa na to, čo sa učí, nie na svoj výkon

Namiesto toho, aby ste sa dieťaťa spýtali, ako dopadlo počas matematického testu, hneď ako sa vráti zo školy, nechajte ho, aby vám vysvetlilo to, čo sa dnes naučilo z matematiky. Zamerajte sa na to, čo sa vaše dieťa učí, na rozdiel od toho, ako sa mu darí. Aj keď je výkon dôležitý, venujte pozornosť jeho skúsenosti s učením. To bude dieťaťu signalizovať, že skutočné učenie je dôležitejšie ako známka z testu, a že výsledky nie sú vždy najdôležitejšie.

 

9. Oslavujte dosiahnuté výsledky

Bez ohľadu na to, o aké malé úspechy ide, je dôležité uznávať a oslavovať úspechy vášho dieťaťa. To je obzvlášť dôležité pre deti na základnej škole, ktoré potrebujú neustále pozitívne posilňovanie, aby mali motiváciu a dosahovali lepšie výsledky. 

 

10. Zamerajte sa na silné stránky

Zameranie sa na silné stránky vášho dieťaťa je ďalšou formou pozitívneho posilnenia, ktoré ho bude motivovať k ďalšiemu učeniu. Naopak, zameranie sa na slabosti vášho dieťaťa spôsobuje jeho odradenie, strach a nedostatok chuti učiť sa.

 

11. Urobte z každého dňa príležitosť naučiť sa niečo nové

Kedykoľvek je to možné, povzbuďte svoje dieťa, aby objavovalo svet okolo seba, kládlo otázky a nadväzovalo kontakty. Pomôžte mu kategorizovať, klasifikovať to, čo vidí a prežíva a tiež kriticky myslieť. Premena každého dňa na deň príležitosti naučiť sa niečo nové pomôže vášmu dieťaťu rozvíjať vnútornú motiváciu učiť sa nielen v triede či doma, ale kdekoľvek sa ocitne.

Zdieľať na facebooku