Ako naučiť deti správne si umývať ruky

Umývanie rúk je jedným z najefektívnejších spôsobov, ako zabrániť šíreniu rôznych chorôb.
Umývanie rúk je jedným z najefektívnejších spôsobov, ako zabrániť šíreniu rôznych chorôb. / Foto: Bigstock

Umývanie rúk je jedným z najefektívnejších spôsobov, ako zabrániť šíreniu rôznych chorôb. Čisté ruky môžu pomôcť šíreniu mikróbov z človeka na človeka v domácnostiach, na ihrisku či  školách. Ako naučiť deti umývať si ruky správne?

 

Predstavte deťom týchto 5 jednoduchých krokov

Príliš veľa krokov si deti nezapamätajú. Naučte deti umývať si ruky pomocou týchto piatich krokov:

  1. Ruky si namočte teplou vodou.
  2. Umyte ich mydlom.
  3. Vydrhnite si ruky 20 sekúnd. Nezabudnite si vyčistiť dlane, zadnú časť rúk, medzi prstami a pod nechtami.
  4. Opláchnite si ruky pod tečúcou vodou.
  5. Ruky si osušte čistým uterákom.

 

Tipy na výučbu umývania rúk predškolákov

Sami si umyte ruky: Deti sa učia najlepšie, keď im niekto ide príkladom. Umývaním vlastných rúk pred svojimi deťmi ukážete nielen správnu techniku, ale aj to, že to naozaj považujete za dôležité. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb odporúča, dôkladne si umývať ruky najmenej 20 sekúnd čistou teplou tečúcou vodou a mydlom, ak je k dispozícií. Ak nie je k dispozícii čistá voda, je možné nahradiť alkoholový dezinfekčný prostriedok na ruky, ale nezabudnite, že tieto typy výrobkov neodstraňujú nečistoty ani špinu - mydlo a voda sú skutočne tou najlepšou voľbou. Malé deti nemajú pojem o čase, takže nastavte časovač na 20 sekúnd alebo ich jednoducho nechajte dvakrát zaspievať „Happy Birthday“ alebo inú pesničku.

 

Hovorte o tom, kedy: Pomôcť svojim deťom zostať zdraví môžete aj tak, že ich naučíte umývať si ruky, najmä po niektorých činnostiach. Vaše deti si nemusia nevyhnutne uvedomovať, kedy by si  mali umyť ruky. Pro týchto činnostiach im to pripomeňte:

  • Pred, počas a po spoločnej príprave jedla.
  • Pred a po jedle.
  • Po použití toalety.
  • Po smrkaní z nosa, kašľaní alebo kýchaní.
  • Po dotyku cudzieho zvieraťa, krmiva pre zvieratá alebo živočíšneho odpadu.
  • Po dotyku odpadkov.

 

Hovorte o tom, prečo: Opäť platí, že to, čo je zrejmé pre dospelých, nemusí vždy platiť pre deti. Trpezlivo vysvetľujte, ako umývanie rúk pomáha odstraňovať choroboplodné zárodky, z ktorých môžu ochorieť. Môžete z toho dokonca urobiť hru; pošlite svoje deti na „lov neviditeľných zvieratiek“.

 

Porozprávajte sa o tom, ako si správne umyť ruky: Priveďte svoje deti do kúpeľne (alebo kuchyne) a ukážte im presne, ako sa umývanie rúk vykonáva správnym spôsobom. Vysvetlite im tiež rozdiel medzi teplou a studenou vodou. Ukážte im správnu techniku aj správne množstvo použitého mydla a ako si ruky správne vydrhnúť .

 

Uistite sa, že je umývadlo prístupné: Ak je umývadlo pre vaše deti príliš vysoké, investujte do detských schodíkov, aby dokázali samy dočiahnuť. Uistite sa, že dokážu dosiahnuť aj na mydlo a vedia, ktorý uterák patrí komu.

 

Ukážte, ako na správne umývanie rúk: Umyte si medzi prstami, hornými časťami rúk a pod nechtami (nielen pošúchanie dlaňami, ako to nesprávne robia mnohí dospelí a následne aj ich deti).

 

Vyvarujte sa antibakteriálnym mydlám: Antibakteriálne mydlá na ruky sú v posledných rokoch bežne dostupné, ale objavujú sa dôkazy, ktoré ukazujú, že antibakteriálne chemikálie, ktoré sa cez kožu dostávajú do krvi môžu ovplyvňovať rovnováhu baktérií vo vašom čreve a tiež môžu zvyšovať odolnosť baktérií voči niektorým antibiotikám. „Aj keď antibakteriálne mydlá na ruky obsahujú prísady, ktoré môžu ničiť baktérie, sú účinné iba pri dlhodobom umývaní trvajúcom viac ako 30 sekúnd, viackrát denne a po celé dni. Ale vieme, že väčšina ľudí si umýva ruky iba na pár sekúnd. „Prekročením hranice a pokusom o vytvorenie sterilného prostredia môžeme v skutočnosti zvýšiť populáciu baktérií, ktoré sú vysoko rezistentné na antibakteriálne látky a prípadne aj na antibiotikáhovorí Dr. Jeannie Yoo, lekárska poradkyňa spoločnosti MedicineWise. Ak už musíte použiť dezinfekčný prípravok na ruky, používajte radšej dezinfekčné prostriedky na ruky na báze alkoholu.

 

Majte pri učení zábavu: Kúpte si mydlá veselých tvarov voňajúce ovocím alebo také, ktoré zobrazujú obľúbené postavy vašich detí. Spravte z umývania zábavu a vaše deti sa budú na umývanie rúk tešiť.

Čítajte viac o téme: Koronavírus
Zdieľať na facebooku