Nepáči sa vám, ako sa oblieka vaše dieťa? Hlavne ho nezahanbujte

Mnohým rodičom sa nepáči, čo ich deti nosia oblečené.
Mnohým rodičom sa nepáči, čo ich deti nosia oblečené. / Foto: Pexels

Mnohým rodičom sa nepáči, čo ich deti nosia oblečené. Často deti zahanbujú, ako vyzerajú a snažia sa ovplyvniť, čo by si mali obliekať. Prečo im nechať v tomto smere voľnosť?

 

Veľkú časť prechodu z detstva do dospievania predstavuje učenie sa dieťaťa rozhodovať samo za seba. Kým mnohí dospievajúci môžu byť znechutení nad rastúcou pracovnou záťažou v škole, jednou z oblastí, v ktorej stále prevláda nadšenie je, že môžu preskúmať svoju novoobjavenú slobodu a jej vyjadrenie svojim oblečením.

 

Práve počas dospievania dochádza k rozvoju osobného štýlu každého mladého človeka. A s tým súvisí aj experimentovanie. Veľkú úlohu tiež zohráva fakt, ako vaše dieťa vnímajú jeho rovesníci. Všetci dospievajúci používajú svoj šatník na vyjadrenie svojej identity. Podpora a povzbudenie rodičov môžu mať zásadný význam pre vaše dospievajúce deti. Povzbudenie od rodičov dodá potrebnú dávku sebavedomia, aby sa deti mohli slobodne vyjadrovať spôsobom, ktorý ich napĺňa, a zároveň sa utvrdia v myšlienke, že nosenie výstredných farieb, strihov či módnych kúskov nie je vhodné len pre určité pohlavie či tie správne proporcie.

 

Výhody

Keď svojmu dieťaťu umožníte nosiť to, čo chce, dáte mu priestor na sebavyjadrenie a možnosť definovať seba samého ako človeka. Dokonca aj malé deti používajú vonkajší vzhľad, aby povedali svetu o svojich záľubách, obľúbených rozprávkach a vyjadrili tak svoju osobnosť a preferencie, takže nechať svoje dieťa, aby si vybralo svoje vlastné oblečenie, mu dáva príležitosť definovať svoju osobnosť prostredníctvom vlastného štýlu. Táto nezávislosť tiež dáva dieťaťu kontrolu nad malou časťou svojho sveta, v ktorom zatiaľ veľa kontroly nemá. Ako rodič musíte rozhodovať o mnohých veciach za dieťa. Tým, že mu dáte možnosť si obliecť to, čo chce, mu pomôžete cítiť, že je podľa vás dostatočne zrelé a pripravené prevziať na seba ďalšiu zodpovednosť. Bude mať pocit, že má väčšiu časť svojho života pod kontrolou.

 

Nevýhody

Aj keď dieťaťu umožníte nosiť to, čo chce, okolie nemusí reagovať pozitívne na jeho príliš výstredné oblečenie. Môže to viesť k tomu, že rovesníci či konzervatívni dospelí v okolí dieťaťa môžu vaše dieťa kritizovať alebo zosmiešňovať. Môže sa tak stať, že dieťa namiesto získaného sebavedomia bude mať pocit utláčania a do budúcnosti sa bude obávať nejakým spôsobom vyjadriť vlastný názor. „Otvorený rozhovor o tom, ako iní ľudia reagujú na to, ako sa vaše dieťa oblieka, a či sa mu to páči alebo nie, môže pomôcť pri rozhodnutí, či je preň tento štýl ten najvhodnejší, “ hovorí psychologička Dr. Jennifer B. Rhodes

 

Ako nájsť vhodný kompromis?

Určitý kompromis vám môže pomôcť získať rovnováhu medzi svetom dieťaťa a jeho okolím. Namiesto toho, aby ste bojovali a získali úplnú kontrolu nad prevzatím šatníka vášho tínedžera nechajte ho, nech sám rozhodne o svojom oblečení v rozumných medziach. Pri nakupovaní dajte dieťaťu niekoľko možnosti na výber, pokiaľ ide o jeho oblečenie - „Chceš nosiť červené alebo modré nohavice? Ktoré tričko sa ti páči viac?“ Máte tak určitú kontrolu bez toho, aby sa vaše dieťa muselo vzdať úplne voľnosti pri výbere oblečenia. Týmto spôsobom zaistíte, aby bolo vaše dieťa správne oblečené, a zároveň mu dávate príležitosť, aby určilo svoj štýl a cítilo sa nezávislé. Je dôležité viesť vaše dospievajúce dieťa láskavým spôsobom, ktorý mu pomôže vyzerať čo najlepšie, a zároveň mu umožní nájsť štýl, ktorý mu pripadá jedinečný. Ako dodáva rodinná terapeutka Carrie Krawiec dôležitý je spoločný otvorený rozhovor. Opýtajte sa dieťaťa na jeho módne ikony, alebo kto iný sa oblieka takýmto štýlom? Sú to rovesníci? Celebrity? Aká je ich inšpirácia? Aké sú nevýhody? Aké sú výhody? To, ako rodič reaguje na odpovede, je veľmi dôležité. "Buďte pokojní a odolávajte nutkaniu argumentovať na všetko v hneve alebo úzkosti," hovorí Krawiec. „Namiesto toho preukážte dieťaťu pozornosť, pochopenie a vôľu pre prípadné riešenie problémov,“ radí odborníčka.

 

Čoho sa vyvarovať?

Carrie Krawiec ako rodinná terapeutka dobre vie, ako veľmi môže zopár nepremyslených slov raniť krehkú dušu dospievajúceho človeka. Vyvarujte sa preto akéhokoľvek negatívneho hodnotenia vzhľadu, posudzovania, či porovnávania s inými. Vaše dieťa potrebuje v tomto citlivom období vašu podporu. Kritika od blízkeho človeka môže mať ďalekosiahle následky. Nesnažte sa ani vyvolať pocit hanby kvôli nevhodne zvolenému oblečeniu. Rozhodne nekritizujte vzhľad, ani nekomentujte žiadnu časť tela vášho dieťaťa, nech už si myslíte čokoľvek. Hoci sa vám vaše dospievajúce dieťa môže zdať prehnane sebavedomé a drzé, opak je často pravdou. Sú to len neisté deti, plné nových emócií, zážitkov so snahou nájsť si svoje miesto. Mohli by ste tak spôsobiť, že dieťa sa nedokáže prijať také, aké je, nebude mať rado určité časti svojho tela, začne sa prehnane kritizovať čo môže to mať za následok rôzne psychické problémy. Zmierte sa s rozhodnutím, ktoré robí vaše dieťa. Vy a vaše dospievajúce dieťa budete mať počas dospievania ešte mnoho konfliktov, ale niekedy stojí za zváženie, či príliš roztrhané rifle stoja za hádku.

 

Čo ak sa dieťa oblieka príliš vyzývavo?

Väčšina dievčat chce nosiť moderné a trendy oblečenie. A zdá sa, že čoraz viac ide o oblečenie, ktoré rodičov znepokojuje. Minisukne, tielka, crop topy. To je oblečenie, ktoré majú na sebe všetky ikony popkultúry. Je samozrejmé, že sa vám to nemusí páčiť. No je len na vás, ako sa k tomuto problému postavíte. Komunikujte so svojou dcérou o móde, nástrahách i o tom, ako správne zvoliť outfit na rôzne príležitosti. Môžete si spoločne určiť hranice, čo ste ešte ochotní akceptovať, a čo je už za hranicou. Niektoré oblečenie nie je rozhodne vhodné do školy alebo na rodinnú oslavu, ale ak ide von s kamarátkami, tak jej nechajte voľnú ruku. Pre dospievajúce dievča je v tomto veku dôležité, ako sa na ňu pozerajú kamaráti či kamarátky a k tomu nevyhnutne patrí oblečenie, ktoré je dostatočne trendy. Milujte ju a podporujte v tom, čo si myslí, že ju najlepšie vyjadruje, nechajte ju byť sama sebou, no zároveň môžete spolu prebrať rôzne nepríjemné situácie, ktoré ju môžu čakať, ak to s vyzývavosťou preženie. Budete prekvapení, ako rýchlo z vašej dcéry vyrastie zodpovedný a rozhľadený dospelý človek. Táto problematika sa však netýka len rodičov dievčat. Pre rodičov chlapcov je tiež potrebné viesť na túto tému otvorenú konverzáciu. Naučte svojich synov, že dievčatá si zaslúžia rešpekt a prejav úcty bez ohľadu na to, čo majú oblečené.

Čítajte viac o téme: Dospievanie | Tínedžeri
Zdieľať na facebooku