Nedávate deťom priveľa cukru? Takto vplýva cukor na detský mozog

Cukor má viaceré negatívne dopady na zdravie detí i dospelých. Ideálne by deti mali mať sladké len pri zvláštnych príležitostiach alebo vo výnimočné dni.
Cukor má viaceré negatívne dopady na zdravie detí i dospelých. Ideálne by deti mali mať sladké len pri zvláštnych príležitostiach alebo vo výnimočné dni. / Foto: Bigstock

Stále sme sa nenaučili vnímať sladkosti a nadmerný príjem cukru ako škodlivý zvyk. Obzvlášť u detí je budovanie takýchto návykov škodlivé. Veda nám však pomáha objasňovať, aké sú reálne negatívne dopady zlého stravovania.

 

Zmrzlina, zákusky, čokoláda, lízanky, sirupy, džúsy, sladkosti, cukríky... Mnoho rodičov zvykne dávať svojim deťom rôzne sladké dobroty ako odmenu alebo stimul pre dobré správanie či ako pravidelnú desiatu. Ide však o veľmi nebezpečný zvyk, nakoľko pravidelné nadmerné množstvo cukru môže byť pre dieťa mimoriadne škodlivé.

 

Koľko cukru môžu deti prijímať?

Sladké dobroty či domáce koláče môžu mať miesto v strave dieťaťa, ale nemalo by to byť každý deň. Ideálne by deti mali mať sladké len pri zvláštnych príležitostiach alebo vo výnimočné dni. Európska spoločnosť pre detskú gastroenterológiu a výživu vydala odporúčanie, podľa ktorého by  deti vo veku od 2 do 4 rokov nemali prekročiť dennú dávku štyroch čajových lyžičiek cukru a dospievajúci vo veku od 15 do 19 maximálne deväť čajových lyžičiek. „Deti mladšie ako 2 roky by nemali prijímať vôbec žiadny cukor,“ dodáva detský lekár Dr. Gaydos. V súčasnosti je však denný príjem cukru u európskych detí až trikrát vyšší ako maximálna odporúčaná dávka.

 

Deti do 2 rokov by nemali prijímať vôbec žiadny cukor. / Foto: Bigstock

 

Škodlivý vplyv cukru na mozog

Cukor má na zdravie detí ničivé následky. Keď cukor zasiahne centrum odmeňovania v mozgu, správa sa rovnakým spôsobom ako droga: uvoľňuje prudký nárast dopamínu, vďaka ktorému sa na začiatku cítime dobre, ale to netrvá dlho. V priebehu času je treba stále viac a viac cukru, aby sme dostali rovnaký pocit. U zraniteľných detí sa tak často vytvárajú závislosti. Cukor v detskom jedálničku v tak skorom veku je navyše spojený s obezitou, oslabenou imunitou, vysokým krvným tlakom, ekzémami, alergiami a cukrovkou 2. typu. Tieto problémy vystavujú deti a mladých dospelých riziku srdcových chorôb. No okrem toho cukor významne ovplyvňuje aj mozog detí.

 

Cukor spôsobuje výpadky pozornosti

Cukor ovplyvňuje mozog vášho dieťaťa mnohými spôsobmi. Vedci v roku 2016 skúmali vplyv cukru na mozog. Ak vaše dieťa skonzumuje veľa cukru, hypotalamus uvoľní do detského tela kortizol, čo je stresový hormón. Kortizol zhoršuje schopnosť pamätať si, a keď sú detské telá zaplavené stresovým hormónom, je pre ne ťažké sústrediť sa a udržať si pozornosť ako aj absorbovať a uchovávať akékoľvek informácie.

 

Zvýšená konzumácia cukru dlhodobo poškodzuje pamäť dieťaťa

štúdii, ktorú v roku 2019 publikovala Erika Calvo-Ochoa, docentka na katedre neurovedy v Hope College zistila, že ak deti prijímajú príliš veľa cukru v ranom detstve, zatiaľ čo sa ich mozog stále vyvíja, ich pamäť a kapacita učenia sa znižujú. Nadmerná konzumácia cukru môže tiež spôsobiť zápal v hipokampe, ktorý je časťou mozgu, ktorá pomáha dieťaťu vytvárať, organizovať a ukladať spomienky.

 

Cukor môže spôsobiť poruchy učenia

Výskum zistil, že dospievajúci, ktorí konzumujú jedlá s vysokým obsahom rafinovaného cukru a nasýtených tukov, môžu mať poškodenú oblasť v mozgu, najmä hipokampus, ktorý je zodpovedný za pamäť a učenie. Rafinovaný cukor a nezdravé jedlo poškodzuje aj ďalšie oblasti mozgu, čo následne vedie k poruche a zníženiu kognitívnej funkcie.

 

Cukor môže negatívne ovplyvňovať aj učenie. / Zdroj: Bigstock

 

Ako sa vyhnúť nadbytočnému cukru?

Svetová zdravotnícka organizácia vydala usmernenia, ktoré odporúčajú, aby len 5 percent z celkového príjmu denných kalórií v našej strave tvoril cukor. Tu je niekoľko jednoduchých zmien, ktoré môžete urobiť, aby ste znížili príjem cukru vo svojej rodine.

 

Nahraďte cukor zdravšie

Rodičia musia hľadať adekvátne náhrady pri varení a pečení. Namiesto kupovanej zmrzliny si môžete doma vyrobiť jogurtovú zmrzlinu s ovocím, či môžete vyskúšať do pečenia namiesto cukru pridať banán, či ovocnú šťavu. Ovocie síce obsahuje fruktózu, no podľa štúdie z roku 2018, ktorá bola publikovaná v American Journal of Preventive Medicine, konzumácia ovocia u detí v ranom detstve je spojená s vyšším kognitívnym skóre v niekoľkých oblastiach a väčšou slovnou zásobou. Konzumácia ovocia bola navyše spojená s väčšou vizuálnou motorickou schopnosťou a s verbálnou inteligenciou. Oproti tomu však príjem ovocných štiav a džúsov nijak nezvýšil kognitívnu funkciu dieťaťa, čo môže naznačovať, že výhody mozog čerpá z iných zložiek ovocia, ako sú fytochemikálie, a nie z fruktózy samotnej.

 

Dajte si pozor na náhrady cukru

Med, trstinový cukor či rôzne sirupy od agávového po javorový sa môžu zdať ako zdravšie alternatívy, no pre detské telo je to stále cukor s rovnakým účinkom. Vyhnite sa preto nadmernému používaniu aj takýchto sladidiel.

 

Vynechajte ovocné džúsy a sladené nápoje

Aj keď je na krabici od ovocného džúsu uvedené „100% šťava“ alebo „bez pridania cukru“, neznamená to, že je zdravý. V skutočnosti majú mnohé ovocné džúsy pre deti okrem cukru alebo namiesto cukru umelé sladidlá a glukózovo fruktózový sirup, ktorý zaťažuje pečeň. Namiesto toho ponúknite dieťaťu radšej vodu, čaj alebo domácu limonádu s čerstvým ovocím.

 

Čítajte zloženie potravín

Zloženie potravín musí obsahovať riadok s informáciou o množstve pridaného cukru. Cukor sa nenachádza len v sladkostiach, ale aj v rôznych potravinách, ako sú omáčky, cereálie, jogurty, kečup, dokonca aj v šunke.

 

Učte deti zdravému stravovaniu

Je dôležité, aby vaše deti chápali prečo je zdravá strava dôležitá, a ako vplýva na ich telo a mozog. Vysvetlite im, ako veľmi prospešné je, ak zjedia nejaký druh zeleniny či ovocia. Ak dieťa vyrastá v domácnosti, kde sa dbá na zdravú stravu, prirodzene v nej bude pokračovať aj v dospelosti.

 

Učte deti preferovať ovocie pred sladkosťami. / Zdroj: Bigstock

 

Zaujímajte sa o to, čo vaše dieťa je v škole

Zistite, aké má vaše dieťa možnosti stravovania v škole. Aké jedlá sa varia, či má škola vlastný bufet, či nápojový automat, a ak áno s akým sortimentom. Ak neviete ovplyvniť nič z toho, tak jediným východiskom je apelovať na vaše dieťa a neustále vysvetľovať dôležitosť zdravej stravy.

Čítajte viac o téme: Zdravé stravovanie
Zdieľať na facebooku