Ako môžu negatívne slová meniť náš mozog

  Foto: Unsplash

Spôsob, akým sa vyjadrujeme je dôležitý, ale sme si naozaj vedomí toho, ako veľmi nás ovplyvňuje všetko, čo povieme alebo počujeme?

 

Podľa výskumu Andrewa Newberg a Marka Roberta Waldmana, ktorý opísali vo svojej knihe Words Can Change Your Brain píšu: „Jediné slovo má moc ovplyvniť prejav génov, ktoré regulujú váš fyzický a emocionálny stres.“ Pozitívne slová, ako napríklad „láska“,  môžu zase pozitívne podporovať kognitívne fungovanie mozgu.

 

Nebezpečné negatívne slová a myšlienky

Vedci pomocou magnetickej rezonancie zistili, že už len krátky pohľad na napísané slovo „nie“ náhle uvoľní hormóny produkujúce stres a neurotransmitery, čo sú chemické látky uvoľňované z nervového zakončenia na synapsiách a majú na starosti prenos informácií medzi bunkami. Následkom toho je prerušené normálne fungovanie mozgu, naruší sa logické uvažovanie, spracovanie jazyka a  komunikácia. Negatívne slová dokážu v mozgu narušiť štruktúry, ktoré regulujú našu pamäť, pocity a emócie, ale narušiť aj spánok či chuť do jedla. O aké slová ide?

 

Slová, ktoré vyvolávajú strach

Myšlienky na slová ako chudoba, choroba či smrť tiež stimulujú mozog negatívnym spôsobom. A aj keď myšlienky na tieto slová nemusia byť skutočné, ostatné časti mozgu (napríklad medzimozog a amygdala) reagujú na negatívne výplody fantázie, akoby sa jednalo o skutočné hrozby, ktoré sa vyskytujú vo vonkajšom svete.

 

Obavy

Akákoľvek forma vystavovania sa negatívnym myšlienkam, napríklad obavy z vašej finančnej budúcnosti alebo zdravia, stimuluje uvoľňovanie deštruktívnych neurochemikálií v mozgu. Tento jav sa samozrejme nevyhýba ani deťom, takže čím skôr ich naučíte ako narábať s negatívnymi myšlienkami, tým bude škoda menšia.

 

Negatívne slová v kombinácií s hnevom

Negatívne slová, povedané navyše v hneve, spôsobujú ešte väčšie škody. Posielajú poplašné správy do mozgu, zasahujú do časti vo frontálnom laloku, ktorá je zodpovedná za rozhodovanie, čo núti často ľudí konať iracionálne.

 

Koľko pozitívnych myšlienok je potrebných na vyváženie jednej negatívnej?

Na rozdiel od negatívnych myšlienok mozog reaguje na pozitívne slová a myšlienky pomalšie, keďže nie sú hrozbou pre naše prežitie, tak mozog nemusí reagovať tak rýchlo, ako na všetky záporné myšlienky a slová. Aby sme prekonali túto neurálnu predpojatosť, musíme opakovane a vedome vytvárať čo najviac pozitívnych myšlienok. Barbara Fredrickson, zakladateľka pozitívnej psychológie, zistila, že na každý prejav negativity potrebujeme vytvoriť aspoň tri pozitívne myšlienky a pocity.

 

Ako vás môže použitie „správnych“ slov spraviť doslova šťastnejším človekom?

Podľa autorov môže použitie správnych slov transformovať našu realitu. Ako vysvetľujú: „držaním pozitívnych a optimistických slov vo svojej mysli stimulujete aktivitu frontálnych lalokov. Táto oblasť zodpovedá za funkcie, ako je uvažovanie či rozhodovanie. Jeho súčasťou sú aj motorické oblasti, ktoré plánujú a riadia pohyby ovládateľné vôľou. Nachádzajú sa tu teda funkcie inteligencie, rečovej schopnosti ako i riadenie pohybov. A ako náš výskum ukázal, čím dlhšie sa sústredíte na pozitívne slová, tým viac začnete ovplyvňovať aj ďalšie oblasti mozgu. Funkcie v temennom laloku sa začínajú meniť, čo mení aj vaše vnímanie seba a ľudí, s ktorými komunikujete. Vďaka pozitívnemu pohľadu na vás samých smerujete k tomu, že vidíte viac dobra aj v ostatných ľuďoch.“

 

Pozitívne myslenie môže v skutočnosti každému pomôcť vybudovať lepší a optimistickejší postoj k životu. Pozitívne slová a myšlienky poháňajú motivačné centrá mozgu k činnosti a pomáhajú nám budovať odolnosť, keď čelíme problémom.

Podľa Sonje Lyubomirsky, americkej profesorky, ktorá pracuje na katedre psychológie na Kalifornskej univerzite zaoberajúcou sa vnímaním šťastia, ak chcete dosiahnuť celoživotnú spokojnosť, mali by ste pravidelne zdieľať vaše šťastné okamihy s ostatnými ideálne prostredníctvom rozhovoru. Použitím pozitívnych slov sa vo vašom tele vyplavujú endorfíny, ktoré vedú k celkovému pocitu šťastia. 

 

Obklopte sa pozitívnymi ľuďmi a správami

Zrušte sledovanie negatívnych stránok na Facebooku, Twitteri či Instagrame a nahraďte ich tými, ktoré sa zameriavajú na povzbudivé a pozitívne správy, fotografie a príbehy o ľuďoch, ktorí vo svete konajú dobro a sú inšpiratívni. Ak sú vo vašom živote negatívni ľudia, ktorí sa k vám správajú zle alebo vás zahŕňajú negativizmom, môžete sa s nimi pokúsiť porozprávať sa o situácii a požiadať ich, aby upravili svoje správanie voči vám. Niekedy je lepšie sa takýmto ľuďom vyhnúť úplne, v konečnom dôsledku, ide o vaše zdravie. Dávajte si pozor aj na to, ako so sebou hovoríte vy sami v sebe. Zmenou spôsobu používania vnútorného monológu z negatívneho na pozitívny, môžete zmeniť svoje vedomie, a to zasa ovplyvní každú myšlienku, pocit a správanie vo vašom živote.

 


Zdroj: Andrew Newberg a Mark Robert Waldman: Words Can Change Your Brain
Zdieľať na facebooku