Dovoľte deťom riskovať. Aj tieto drobnosti ich môžu posilniť

Dovoľte deťom riskovať, má to svoje výhody.
Dovoľte deťom riskovať, má to svoje výhody. / Foto: Bigstock

Patríte medzi rodičov, ktorí deti chránia pred akýmkoľvek rizikom? Pre ich zdravý rozvoj to nie je ideálne.

 

Rodičia sa často snažia ochrániť svoje deti pred ťažkosťami v živote. Je však nemožné vyhnúť sa riziku. Riskovanie je nevyhnutné pre zdravý rozvoj dieťaťa, tvrdí Nancy Eppler-Wolff, klinická psychologička a spoluautorka knihy Sprievodca zdravým riskovaním v neistom svete. Prostredníctvom každodenných výziev sa deti učia schopnosti zvládať situácie, ktoré ich bežne stretávajú. Aj keď môžeme cítiť nutkanie držať nad našimi deťmi ochrannú ruku, musíme im umožniť, aby robili vlastné chyby a zažili aj nepohodlie. „Z výskumu tejto generácie, ktorá bola tak veľmi ochraňovaná vieme, že je to pre deti veľmi škodlivé,“ hovorí Eppler-Wolff. „Aby ste sa niekam dostali a niečo dokázali, musíte sa dostať zo svoje zóny komfortu a spokojnosti. Mnoho rodičov sa zameriava na pomoc deťom, aby sa vyhli rizikám namiesto poskytnutia správnej podpory v riskantných situáciách. Výskum však naznačuje, že deťom skôr škodíme tým, že ich držíme od vonkajšieho prostredia, ktoré považujeme za rizikové,“ upozorňuje. „Riskantné aktivity“ sú činnosti, v ktorých sa nachádzajú prvky nebezpečenstva. Zahŕňajú hru s drsnými a ostrými predmetmi, hranie vo veľkých výškach alebo vo veľkej rýchlosti, hranie v blízkosti nebezpečných prvkov (ako napríklad oheň alebo voda) alebo aktivity, pri ktorých môžu deti „zmiznúť“ alebo sa stratiť. Existujú, ale rôzne pozitíva, ktoré dieťa dokáže získať, ak je mu umožnená takáto činnosť.

 

Riskantná hra pomáha deťom rozvíjať sociálne zručnosti, kreativitu a odolnosť

Prostredníctvom týchto aktivít deti využívajú svoju schopnosť hodnotiť rôzne úrovne rizika. Dokážu samy vyhodnotiť, čo je bezpečné, a čo nie a spraviť rýchly úsudok. Hry vonku poskytujú jedinečné prostredie, kde deti môžu zistiť, ako svet funguje, naučiť sa spolupracovať s ostatnými, a nachádzať kreatívne riešenia problémov.

Neumožnenie deťom riskovať pri hraní má negatívne dôsledky. Deti, ktoré nie sú vystavené riskantnej hre sa môžu cítiť menej sebavedomo a zraniteľnejšie. Tento nedostatok dôvery môže ovplyvniť ich rozvoj inými spôsobmi, vrátane zvýšenej miery úzkosti a fóbií.

 

Ako začať vhodne s riskantnými aktivitami pre deti?

Zvážte, ako prijíma vaše dieťa riskantné situácie a výzvy

Začnite hodnotením súčasného rizikového profilu vášho dieťaťa. Ak je vaše dieťa prirodzeným prijímateľom výziev a rizika, vašou úlohou by mohlo byť, aby ste mu pomohli pochopiť negatívne následky tak, aby ste ho neodradili. Ak je vaše dieťa bojazlivé a bojí sa riskantných situácií, budete ho musieť povzbudzovať, aby riskantné situácie zvládlo.

 

Vždy najskôr posúďte riziká

Náš prvý inštinkt je chrániť deti, ale vždy je dôležité zvážiť, či ide o skutočné nebezpečenstvo, alebo len o náš strach. Aká je pravdepodobnosť, že sa niečo stane? Zvážte si, čo najhoršie sa môže stať. Aká je asi pravdepodobnosť, že sa stane práve tento najhorší scenár, ktorý sa vám vynoril v mysli? Vaša úzkosť z toho, že by sa niečo mohlo stať oberá vaše dieťa o mnoho zaujímavých zážitkov a skúseností.

 

Aké riskantné situácie by mali deti vyskúšať?

1. Založiť oheň

Zakladať oheň je vždy potrebné pod dohľadom, ale pri správnom prístupe sa o to deti nebudú pokúšať samy. Vysvetlite im, aké následky môže mať požiar, ale dovoľte im, aby sa pokúsili pri najbližšej opekačke založiť ohnisko úplne bez vašej poomci.

 

Zdroj: unsplash

 

2. Hrať sa s nožom

Či už dieťaťu dovolíte nakrájať zeleninu v kuchyni, alebo orezať paličku pri kempovaní, ide o dôležitú skúsenosť pod vaším dohľadom. Nielenže sa naučí narábať s nožom, ale odmenou vám bude spokojné dieťa, ktoré bude cítiť, že má vašu dôveru.

 

4. Nájsť si nových priateľov

Podporte vaše dieťa, aby na ihrisku oslovilo cudzie deti a zahralo sa s nimi. Niektoré deti to robia automaticky, iné potrebujú podporu, aby sa odvážili a vystúpili zo svojej komfortnej zóny.

 

5. Používať sporák

Naučte deti, ako zaobchádzať so sporákom. Dovoľte im, nech si samy zohrejú jedlo. Budú vám vďačné a hrdé na seba, že vám môžu pomáhať v kuchyni.

 

6. Loziť po stromoch

Ide o dôležitú a obohacujúcu skúsenosť. Dieťa si pri lození po stromoch cvičí obratnosť, pozornosť a hrubú motoriku.

 

7. Ísť do školy bez rodiča

Obavy z únoscov a nezodpovedných vodičov môžu spôsobiť, že niektorí rodičia vozia deti do školy každý deň, aj keď je dieťa už dosť veľké, aby zvládlo cestu samo. Je na vás, aby ste svoje deti naučili, ako sa s dôverou a zdravým rozumom vydať do sveta.

Zdieľať na facebooku