9 dôvodov, prečo je pre deti prospešné chodiť do knižnice už v predškolskom veku

Pravidelná návšteva knižnice s dieťaťom je výborný nápad.
Pravidelná návšteva knižnice s dieťaťom je výborný nápad. / Foto: Bigstock

Čítanie príbehov a rozprávok podporuje detskú predstavivosť a pomáha deťom chápať okolitý svet. Hoci si dnes detské knihy môžete ľahko kúpiť v ktoromkoľvek kníhkupectve, návšteva knižníc má pre deti jedinečné výhody. 

 

Na trhu je obrovské množstvo kníh a nie je samozrejme možné, aby rodičia kúpili každú jednu knihu, ktorá by podľa nich bola pre dieťa prospešná, zaujímavá, či inšpiratívna. Práve v knižnici si môže dieťa vybrať veľa kníh pri každej návšteve. Je príjemné nechať dieťa prezerať jednu knihu za druhou bez ohľadu na cenu knihy, keďže knihu si môže dieťa odniesť domov a po prečítaní vymeniť za inú, novú a neopozeranú. A to bez nutnosti si každú z nich kúpiť. Preto je najvhodnejším spôsobom navštevovať s deťmi miestnu knižnicu.

 

Tu sú ale aj ďalšie dôvody, pre ktoré by deti mali navštevovať knižnice:

 

1 | V knižnici sú dostupné aj knihy, ktoré sa už nepredávajú

Pracovníci knižnice vám môžu pomôcť a poradiť s knihami, ktoré práve vyšli, ktoré sú u detí najobľúbenejšie, alebo knihy ktoré sú na konkrétnu tému, ktorá dieťa zaujíma. Veľkou výhodou knižníc oproti kníhkupectvám je, že v policiach nájdete také knihy, ktoré sa už nedajú kúpiť. Môžete sa tak s deťmi deliť o príbehy, ktoré ste sami čítali ako deti.

 

2 | Čas v knižnici je kvalitne strávený čas

Knižnice už v dnešnej dobe nie sú tichým miestom, kde vás za rozprávanie budú okrikovať. Dnešné knižnice majú bohatý program pre deti, čitateľské kluby, kde sa deti môžu stretávať, hrať sa, spoznávať nové veci a vykonávať mnoho zaujímavých aktivít. V niektorých knižniciach môžu deti dokonca aj stráviť noc. No existuje pre deti niečo vzrušujúcejšie ako spanie v spacom vaku na novom netradičnom mieste?

 

3 | Vlastnenie čitateľského preukazu učí dieťa zodpovednosti

Prvý deň v knižnici je pre dieťa významným dňom. Dávate mu dôveru, že je už dosť veľké, aby mohlo mať vlastný preukaz, na ktorý si môže požičiavať knihy, ktoré si samé vyberie. Podporte tento významný deň. Oslávte ho spolu. Zájdite si po návšteve knižnice niekam na malú oslavu. Umocníte v dieťati tento vzácny pocit.

 

4 | Dieťa sa pri výbere kníh učí rozhodovaniu

Vybrať si zopár kníh pri takom obrovskom množstve dostupných lesklých a farebných kníh chce poriadnu dávku rozhodnosti. Učí dieťa, že nemôže mať naraz všetko a z veľkého množstva si musí vybrať len zopár a iné si môže požičať až inokedy.

 

5 | Vrátenie kníh načas učí dieťa sebadisciplíne

Nechajte dieťa, aby si samo strážilo, kedy má knihy odovzdať. Musí si rozhodnúť, či knihu už stihlo prelistovať alebo nie, no po uplynutí času ju musí vrátiť.

 

6 | Dieťa sa učí pojmu o čase

Koľkokrát sa ešte vyspí, kým opäť navštívi knižnicu? Koľko dní už ubehlo, odkedy ste sa z knižnice vrátili? Je to skvelá príležitosť naučiť deti pojmom ako deň, týždeň, mesiac. Poznačte do kalendára deň, kedy má dieťa vrátiť knihy, aby si samé mohlo sledovať čas, ktorý zostáva na prezretie požičaných kníh.

 

7 | Dieťa sa naučí trpezlivosti

Čo ak nová kniha, ktorú dieťa chce nie je dostupná, pretože si ju požičalo iné dieťa? Dieťa sa musí naučiť čakať, kým príde na rad. Je to lekcia o tom, že nie vždy dostane všetko, čo chce okamžite.

 

8 | Knižnica je skvelé miesto pre socializáciu detí

Knižnica je skvelým miestom pre socializovanie detí. Pre hanblivejšie deti je to výborná príležitosť, ako sa zapojiť do kolektívu práve počas rôznych skupinových aktivít veľmi milou a nenápadnou formou.

 

9 | Návšteva knižnice je zábava a vzdelávanie zároveň

S dieťaťom môžete hrať rôzne hry aj počas návštevy knižnice. Môžete hľadať rôzne písmenká na obaloch kníh a vyskladať tak rôzne slová. Napríklad meno dieťaťa, mamy, domáceho miláčika či iné. Koľko kníh si dieťa môže požičať? Požičať toľko kníh koľko má dieťa rokov alebo zoradiť knihy od najväčšej po najmenšiu a tak ich odniesť k výpožičnému pultu. Doma tiež môžete spolu vyrobiť záložku do knihy. Práca s papierom a pastelkami podporuje u detí jemnú motoriku.

 

Dovoľte deťom blúdiť pomedzi regály knižnice, vyťahovať jednu knihu za druhou, vybrať si len na základe obálky alebo im donekonečna čítať prebaly kníh, aby sa dieťa vedelo rozhodnúť, či práve tento príbeh potrebuje počuť. Príbehy ukryté v knihách otvárajú dvere do detskej fantázie úžasným spôsobom. Na rozdiel od sfilmovaných, kreslených, či animovaných príbehov, kde je všetko už vizuálne dané, pri knihách si každé dieťa môže vytvárať vlastné predstavy. Práve predstavivosť tvorí základ vývoja kognitívnych schopností dieťaťa.

Čítajte viac o téme: Čítame s deťmi
Zdieľať na facebooku