Kolika u dieťaťa: Prečo vzniká a ako si s ňou poradiť?

Kolika u dieťaťa zvykne trvať do 4 mesiacov po narodení.
Kolika u dieťaťa zvykne trvať do 4 mesiacov po narodení. / Foto: Bigstock

Koliky u detí sú pre neskúsených rodičov doslova šokom. Nie je pre rodiča nič horšie ako bezmocnosť, keď počuje neutíchajúci plač svojho dieťaťa a nedokáže mu pomôcť. Prečo koliky vznikajú a možno ich účinne tlmiť?

 

Prečo vzniká u dieťaťa kolika?

Nikto s určitosťou nevie definovať, čo presne koliku u detí vyvoláva. Avšak Americká asociácia pediatrov (AAP) poukazuje na množstvo faktorov, ktoré možno považovať za jej spúšťače. Sú to napríklad nahromadený (nadmerný) plyn, neznášanlivosť istých druhov jedál, intolerancia laktózy, nezrelý tráviaci trakt, tvrdá stolica alebo zápcha, matkine stravovacie návyky a diéty, domáce prostredie, či použitie epidurálnej anestézie pred narodením. Bolesti dieťaťa začínajú zväčša 15 - 30 minút po jedení.

 

Príznaky koliky u detí:

  • prenikavý a neustály plač, ktorý môže trvať niekoľko hodín,
  • červená tvár, ktorá môže byť bledá alebo modrá okolo úst, ak je kolikový záchvat dlhý alebo závažný,
  • tvrdé a nafúknuté brucho s natiahnutými nohami a pevne stiahnutými pažami (rukami)
  • chladnutie v rukách a nohách.
 
Zdroj: AAP

 

Vedci tvrdia, že dieťa priemerne plače dve až tri hodiny denne. Deti trpiace kolikou plačú častejšie, čo je niekedy aj viac ako štyri hodiny.

Americkí pediatri odhadujú, že z takmer štyroch miliónov detí narodených v USA 20 – 25% z nich každoročne trpí kolikou. Vo väčšine prípadov sa kolika začína objavovať v prvých troch týždňoch života a môže pretrvávať až dvanásť týždňov, ak nie viac.

Kolika u detí zvyčajne vyvrcholí každý deň v rovnakom čase, a to neskoro popoludní alebo skoro večer. Rodičia takýchto detí dobre vedia, že akékoľvek hladenie, túlenie, maznanie, či akákoľvek iná manipulácia s dieťatkom, ho pri týchto ťažkostiach nedokážu dostatočne upokojiť. Hoci neexistuje reálna liečba koliky, lekári môžu rodičom odporučiť podporné terapie.

 

Pozitívom na tomto náročnom stave je, že okrem zjavnej úzkosti, ktorú deti s kolikou prežívajú, sú inak šťastné a zdravé, tvrdia pediatri. Uvádzajú tiež, že tieto deti dokonca často jedia viac a rastú rýchlejšie ako deti, ktoré kolikou nikdy netrpeli.

 

Deti trpiace kolikami, môžu byť neskôr emocionálnejšie

„U detí, ktoré v detstve trpeli kolikou sa nemusia prejaviť dlhodobé komplikácie, avšak je tu vyššia pravdepodobnosť, že sa u nich v priebehu detstva objavia náladové záchvaty, presnejšie záchvaty hnevu“, tvrdia výskumníci zo Švédska.

Ich štúdia publikovaná v časopise Acta Paediatrica, sa pozrela na 50 detí, ktoré mali koliku, spolu s ďalšími 100 deťmi, ktoré ju nemali. Vedci zistili, že deti vo veku 4 rokov, ktoré ako novorodenci či dojčatá trpeli kolikou, i tie, ktoré ňou  v tomto období netrpeli, mali v podstate rovnaké stravovacie a spánkové návyky, ako aj temperament a správanie – s výnimkou emočných výbuchov. „Zistili sme, že deti, ktoré koliku prekonali, boli oveľa emocionálnejšie“, uviedla pre WebMD výskumníčka Catarina Canivet, PhD., pôsobiaca na oddelení komunitnej medicíny vo Fakultnej nemocnici v Lunde.

 

Čo hovoria o detskej kolike ďalšie štúdie?

V švédskej štúdii vyplnili matky štvorročných detí dotazník týkajúci sa stravovacích a spánkových návykov detí, ich správania a temperamentu. Odpovedali tiež na otázky súvisiace s nočným pomočovaním a rodinným prostredím, so  sťažnosťami detí na bolesti žalúdka a hlavy. Vedci tiež, v rámci tohto výskumu, skúmali, ako dlho tieto matky svoje deti dojčili.

Zistili, že rodinné prostredie bolo u všetkých detí približne rovnaké. Tie z nich, ktoré si „prešli“ kolikou, si jedlo „užívali“ menej, boli o niečo viac prieberčivé v tom, čo jedia a v priemere potrebovali menej nočného spánku. Tieto rozdiely sú však zanedbateľné. Vedci si ale všimli, že skupina detí, ktorá netrpela kolikou, sa neskôr v menšej miere sťažovala na bolesti žalúdka.

Zatiaľ čo správanie a temperament, merané viac ako 50 otázkami, boli v oboch skupinách (1. skupina – deti, ktoré v minulosti prekonali koliku, 2. skupina – deti bez príznakov koliky) rovnaké, u skupiny „bývalých kolikových“ detí sa ukázali dva rozdiely, ktoré výskumníkov zaskočili: 1. deti mali väčšie záchvaty hnevu a 2. vyzerali byť emocionálnejšie. Canivetová si nie je istá, či je to spôsobené samotnou kolikou, alebo kvôli tomu, ako na tieto deti rodičia v danom období reagovali. 

 

Skoršia štúdia, tentoraz vo Fínsku, zistila podobné výsledky správania sa u „bývalých kolikových“ detí, ale jasne spájala problémy so správaním dieťaťa s reakciou rodiny na kolikové záchvaty v (predchádzajúcom) období, keď nimi dieťa trpelo.  

Vedci z oddelenia verejného zdravia na Univerzite v Turku vo Fínsku po štúdiu viac ako 1200 trojročných detí zistili, že: „Rodiny starších kolikových dojčiat preukázali nespokojnosť s každodennými rodinnými povinnosťami, s nedostatkom voľného času a spoločných aktivít.“.

Výskumníčka Canivet tvrdí, že zatiaľ čo rodičovské obavy z nadmerného plaču a nevoľnosti dieťaťa sú bežné, deti s kolikou, ktoré sú vychované v milujúcom prostredí, by sa mali rozvíjať normálne."Rodičia by sa mali uvoľniť a uvedomiť si, že ich dieťa nebude trpieť žiadnymi vážnymi dlhodobými účinkami alebo komplikáciami v neskoršom živote,“ dodáva.

 

Probiotická nádej ako pomoc v ťažkostiach s kolikou

Nová nádej pochádza z medzinárodnej spolupráce, ktorú viedol Murdoch detský výskumný inštitút (MCRI) v spolupráci s jedenástimi ďalšími inštitúciami na celom svete a ktorý zistil, že probiotikum Lactobacillus reuteri DSM 17938 má potenciál na zníženie plaču výhradne dojčených detí, ktoré majú menej ako tri mesiace.

 

Dr. Valerie Sung, hlavný autor a pediater, hovorí, že mnohé štúdie skúmali úlohu probiotík pri liečbe koliky, ale až tento konkrétny kmeň vyzerá sľubne. Hoci predchádzajúce štúdie Lactobacillus reuteri pre dojčenské koliky ukázali protichodné výsledky, táto spoločná štúdia potvrdzuje, že Lactobacillus reuteri je účinný pri znižovaní plaču dojčiat bojujúcich s kolikou - aj keď závery nemožno vyvodiť pre nedojčené deti (kŕmené mliečnymi náhradami). "Rodiny výhradne dojčených detí s kolikou teraz majú možnosť vyskúšať niečo, čo môže pomôcť, zatiaľ čo v minulosti naozaj neexistovala žiadna účinná možnosť," dodáva Dr. Sung.

 

Probiotiká a črevá

Štúdia, publikovaná v časopise Americkej pediatrickej akadémie spája údaje zo štyroch vysoko kvalitných, placebom kontrolovaných, štúdií Lactobacillus reuteri v Taliansku, Poľsku, Kanade a Austrálii. Podporila ho Medzinárodná vedecká asociácia pre probiotiká a prebiotiká. (Pozn.: Placebo je zámerne neúčinné liečivo. Používa sa pri testovaní účinnosti liekov, keď sa jednej skupine pacientov podáva účinné liečivo a druhej neúčinné. Placebo vzhľadom a chuťou pripomína normálny liek.).

 

Tím spolupracoval na analýze údajov 345 skúmaných detí mladších ako tri mesiace s kolikou zo štyroch krajín. Je to prvá a najdôležitejšia analýza Lactobacillus reuteri na liečbu detskej koliky a výsledky boli porovnávané s deťmi liečenými placebom. Lactobacillus reuteri je probiotikum, ktoré je definované ako "živé mikroorganizmy". Ide o najčastejšie vyskytujúce sa druhy laktobacilov v ľudskom čreve, hoci nie vždy a často v relatívne nízkych počtoch. Tento probiotický kmeň bol prvýkrát popísaný v roku 1980 nemeckým mikrobiológom Gerhardom Reuterom. Štúdie na zvieratách naznačujú, že môže zmeniť to, ako je bolesť vnímaná v črevách potkanov, modulovať spôsob, akým kontrakcia kontrahuje (sťahuje, zmršťuje) a zvyšuje ochranné účinky hlienových vrstiev čreva.

 

Štúdie na ľuďoch i zvieratách ukázali, že môžu znížiť zápal čriev a zabiť baktérie alebo zastaviť ich nežiaduce účinky. Zaujímavé je, že probiotikum má schopnosť tlmiť baktérie E.coli, ktoré sa ukázalo byť hojnejšie v črevách detí s kolikou ako u tých, ktoré ňou netrpia. Lactobacillus reuteri je jediný probiotický kmeň, ktorý zaručuje liečbu detskej koliky.

 

Medzinárodné výskumné puzzle

Austrálska časť medzinárodného experimentu, vedeného Dr. Sungom, z Katedry pediatrie na Melbourneskej univerzite, bola najväčšou a jedinou štúdiou, ktorá zahŕňala aj dojčené aj nedojčené deti. Experiment bol realizovaný v roku 2011 a bolo doň zapojených 167 dojčených a nedojčených detí s kolikou.

Vtedy vedci zistili, že Lactobacillus reuteri bol neúčinný. Keď sa však táto informácia skombinovala s troma ďalšími medzinárodnými štúdiami, bolo jasné, že Lactobacillus reuteri je účinný pre deti s kolikou, ktoré sú výlučne dojčené.

"Vzhľadom na kontroverzné výsledky sme sa rozhodli spolupracovať s ďalšími výskumníkmi z ostatných troch kvalitných štúdií na skombinovanie údajov a vytváranie väčšej sily a presnosti pri určovaní celkovej účinnosti probiotík," hovorí Dr. Sung. Ďalej dodáva: "Našli sme dôkaz, že Lactobacillus reuteri je účinný u dojčených detí s kolikou. Bohužiaľ, nie som si vedomý žiadnych testov (štúdií), ktoré by skúmali účinnosť probiotík u nedojčených detí s kolikou. Toto je náročná oblasť výskumu, pretože v dnešnej dobe mnohé detské prípravky obsahujú probiotiká a prebiotiká, ktoré môžu potenciálne skresliť výsledky výskumu.“.

 

Každá detská kolika skôr či neskôr skončí

Aby bola liečba účinná, je potrebné posudzovať každý prípad jednotlivo. Je tiež dôležité si uvedomiť, že každý probiotický kmeň funguje inak. Lactobacillus reuteri je jediný probiotický kmeň, ktorý môže pomôcť utíšiť plač bábätka, ktoré je dojčené. Ale pre novopečených rodičov, ktorí bojujú s kolikou novorodenca, to môže predstavovať veľkú pomoc.

"Keď som bol rodičom plačúceho dieťaťa, viem, že pár minút plaču bola pre mňa večnosť, nehovoriac o viac ako troch hodinách plaču denne," hovorí doktor Sung.

Pre všetkých rodičov, ktorí si robia starosti, prečo ich dieťa plače, je dôležité vedieť, že prvým krokom, ktorý musia urobiť, je vyhľadať pomoc u svojho lekára. Len čo sa lekár ubezpečí, že neexistuje žiadny lekársky dôvod pre detský plač, potom trojtýždňové skúšanie probiotického Lactobacillus reuteri môže byť pre dojča skutočné užitočné. Je tiež dobré vedieť, že obdobie plaču končí po štyroch mesiacoch. Takže všetkým rodičom plačúcich detí, odkazujem: „Vydržte to!“.

 


Zdroj: WebMD Health News, Health & Wellbeing
Čítajte viac o téme: Koliky u detí
Zdieľať na facebooku