Dokument Deti online prináša pohľad na život rodičov a detí, aký generácie pred nami nepoznali

Podľa Kateřiny Hager, režisérky nového dokumentu Deti online, sme svedkami revolúcie v tom, ako deti trávia svoj voľný čas. Dokument sa snaží nahliadnuť do virtuálneho sveta dnešných detí a priblížiť dilemy, pred ktorými stoja súčasní rodičia.
Podľa Kateřiny Hager, režisérky nového dokumentu Deti online, sme svedkami revolúcie v tom, ako deti trávia svoj voľný čas. Dokument sa snaží nahliadnuť do virtuálneho sveta dnešných detí a priblížiť dilemy, pred ktorými stoja súčasní rodičia. / Zdroj: ČT

Dnešné deti vedia ovládať počítač alebo mobilný telefón skôr, než sa naučia zaviazať si šnúrky na topánkach alebo jazdiť na bicykli. Všade na svete vyrastajú nové generácie detí, ktoré trávia viac času vo virtuálnom svete než hraním sa na ihrisku. Virtuálny svet ponúka deťom zábavu a vzrušenie, ktorým máločo konkuruje. O čo ich však môže pripraviť? Viete, kedy deťom hrozí závislosť na internete či počítačových hrách? Čo hrozí deťom vo virtuálnom svete? Dokument Deti online približuje svet dnešnej generácie Z, ktorej rodičia len ťažko rozumejú.


Kateřina Hager, režisérka nového dokumentu Deti online, sa zaoberala témou trávenia voľného času deťmi online dva roky. Zaujímala sa o postoje detí, ich rodičov aj odborníkov. Podľa režisérky sme svedkami revolúcie v tom, ako deti trávia svoj voľný čas. "Nemôžeme sa poradiť s predchádzajúcou generáciou rodičov, pretože ich skúsenosti sú úplne iné," hovorí režisérka. Dokumentárny film sa snaží nahliadnuť do virtuálneho sveta detí a približuje dilemy, pred ktorými stoja súčasní rodičia.

Český film ukazuje príbeh generácie, ktorá žije vo svete internetu a rodičov stavia pred nové výzvy. Režisérka filmu apeluje na rodičov a pedagógov, ktorí netušia, čo deti robia na internete a nepoznajú virtuálny svet, v ktorom sa deti pohybujú. Kateřina Hager hovorí, že sme prvou generáciou rodičov, ktorá rieši tieto otázky. Neexistuje predchádzajúca generácia, ktorá má podobné skúsenosti. Film by mal nastoliť debatu a reflektovať záujmy dnešných detí a dospievajúcich, pre ktorých je internet neoddeliteľnou súčasťou ich života.

 

Tri príbehy detí

Prináša príbehy troch mladých ľudí – Zachyho, OskaraNikoly, pre ktorých je internet neoddeliteľnou súčasťou každodenného života.

Zachy je dvanásťročný youtuber, ktorý musí čeliť nečakanej popularite a zároveň prejavom nenávisti na internete. „Každá veková generácia môj youtube kanál vníma inak. Dospelí mu veľmi nerozumejú a niektorí moji vrstovníci sa mi smejú, niekto ma podporuje, iným je to jedno a niekto o mne ani nevie. Fanúšikovia od vás chcú neustálu pozornosť, tak musím byť veľmi aktívny. Čas, ktorý strávim online, sa vyšplhá i na desať hodín denne,“ spomína Zachy v dokumente.

Trinásťročný Oskar je veľkým fanúšikom počítačových hier. S niektorými spolužiakmi zo školy sa začal kamarátiť až po tom, čo zistil, že sa hrajú online hry. „Myslím si, že keby som nehral, tak by som zostal mimo spoločnosti,“ tvrdí Oskar. Jeho matka by však bola radšej, keby deti ako on po škole hodili tašku do kúta a bežali von. Oskar dostal svoj počítač až keď dovŕšil trinásť rokov. Hry ho zaujímali už skôr, ale jeho rodičia odolávali. Nemohli sa však brániť naveky, no ako všetci rodičia, tak i oni musia na svoje dieťa dozerať a nastaviť pevné pravidlá, aby sa vyhli potenciálnej závislosti na internete.

Nikola sa stala obeťou sexuálneho agresora na sociálnej sieti. Na základe svedectva viac ako päťdesiatich dievčat bol páchateľ obvinený z vyhrážania, sexuálneho zneužívania, výroby detskej pornografie a znásilnenia. Až na jedno dievča sa žiadna z obetí neodvážila zveriť svojim rodičom. Jej príbeh upozorňuje na kybergrooming - páchateľ si vytipuje obeť na internete za účelom nadviazania dôverného vzťahu. Alena Mullerová, kreatívna producentka, dodáva, že rodičia často nevedia, čo ich deti na internete robia a čo im hrozí.

 

Zdroj: ČT

Jednou z nástrah je kyberšikana

Mnohí z nás zdieľajú alebo „postujú“ informácie rôzneho druhu, aj také, ktoré odhaľujú informácie viac než by mali. Vystavujeme sa rizikám vyplývajúcim z online priestoru. Spoločnosť Kaspersky Lab zverejnila nedávno výskum, z ktorého vyplýva, že 90 % informácií odovzdávame digitálne, 70 % z nás zdieľa informácie alebo videá vlastných detí. 45 % zverejňuje súkromné údaje známych a priateľov. Každý piaty užívateľ zdieľa súkromné údaje s neznámym človekom a tým sa vystavili zneužitiu svojich údajov, osobných dokumentov alebo hesiel. Prieskum upozornil aj na rozdiely v správaní medzi generáciami. Mladí ľudia – 61% zdieľa fotky odhaľujúce ich súkromie, naopak iba 18 % respondentov nad 55 rokov robí to isté. S finančnými a platobnými detailmi sa zverí 42 % mladých ľudí a iba 27 % starších užívateľov internetu.

Je zrejmé, že rodičia dnešných detí vyrástli v inom prostredí. Aby boli digitálne zariadenia čo najviac bezpečné, mali by rodičia a učitelia vedieť o možných rizikách čo najviac. Dôležitá je osveta a ďalšie vzdelávanie, aby všetky strany vedeli médiá bezpečne využívať. Svoje technické znalosti musia rozvíjať rodiča aj pedagógovia, aby technické a vedomostné rozdiely medzi nimi a deťmi boli čo najmenšie. Možnosť vzdelávania poskytujú rôzne portály. Jedným z nich je viacjazyčný portál cyberhelp.eu. Zameriava sa na tému kyberšikany. Poskytuje informácie a výučbové materiály, ktoré sú online. Materiály ponúkajú možnosť začleniť prevenciu kyberšikany do vyučovania. Portál je dostupný v rôznych jazykoch, aj v slovenčine. Pedagógovia si tu môžu zdieľať svoje skúsenosti.

 

Celý dokument si môžete pozrieť TU:

 

Čítajte viac o téme: , Dokumentárny film, Kyberšikana
Zdieľať na facebooku