Syndróm vyhorenia sa stal oficiálnou diagnózou. WHO ho zaradilo do zoznamu duševných porúch

  Foto: Unsplash

Syndróm vyhorenia (burnout) sa skloňuje medzi ľuďmi i odborníkmi už dlho. Oficiálnou diagnózou však doteraz nebol. Po novom mu už Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dala oficiálne postavenie diagnózy a zaradila ho do zoznamu duševných porúch.

 

WHO upriamila pozornosť na vyhorenie tým, že zaradila tento problém do Medzinárodnej klasifikácie chorôb (MKCH) a táto zmena by do platnosti mala vstúpiť v Januári 2022. Túto príručku využívajú na diagnostiku poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, no odvolávajú sa na ňu aj poisťovne vo väčšine krajín sveta.

Nová definícia nazýva oficiálne vyhorenie „syndrómom“ a špecificky ho spája s „chronickým stresom na pracovisku, ktorý nebol úspešne zvládnutý.“ Doteraz bolo vyhorenie súčasťou kategórie Z73 zahŕňajúcej „ťažkosti so zvládaním života“. Niektorí kritici dokonca skloňovali vyhorenie iba ako akési ospravedlnenie pre lenivých ľudí. Problém doteraz spájaný s emocionálnym, fyzickým i mentálnym vyčerpaním už v jedenástej revízii MKCH nájdeme v časti, ktorá hovorí o duševných poruchách spojených výhradne so zamestnaním, prípadne nezamestnanosťou.

„Predošlá charakteristika bola tak trochu divným medzistupňom medzi tým, že nie ste naozaj chorý a tým, že nie ste schopný plnohodnotne robiť svoju prácu,” povedal pre National Public Radio (NPR) Torsten Voigt, sociológ na univerzite RWTH Aachen v Nemecku, ktorý sa venuje syndrómu vyhorenia a v roku 2017 publikoval prehľad existujúcich štúdií o tejto problematike. Odborníci preto jasne definovali, koho sa tento vážny problém týka a potrebuje lekársku pomoc, aby ho zvládol.

 

Kedy lekári diagnostikujú pacientovi syndróm vyhorenia?

  • má pocit nedostatku energie a vyčerpania,
  • duševne sa čoraz viac vzďaľuje od svojej práce, prípadne uňho v súvislosti s prácou prevažujú negativistické pocity a cynizmus,
  • má znížený pracovný výkon.

 

Lekári sú však povinní najskôr vylúčiť iné duševné problémy ako úzkosť, poruchy nálady a iné poruchy súvisiace so stresom. Platí tiež, že túto diagnózu možno vzťahovať, vzhľadom na jej zaradenie v MKCH, iba na pracovný život a nie na súkromie.

Odborníci veria, že samotné zaradenie do klasifikácie diagnóz pomôže zvýšiť povedomie o tomto probléme u laickej verejnosti i zamestnávateľov a bude predchádzať pracovnej kultúre, ktorá ľudí vedie u ľudí k syndrómu vyhorenia.

Čítajte viac o téme: Syndróm vyhorenia
Zdieľať na facebooku