Starí rodičia nablízku sú pre vnúčatá požehnaním. Tieto benefity vyzdvihli vedci

Starí rodičia môžu byť pre deti počas dospievania veľkou oporou
Starí rodičia môžu byť pre deti počas dospievania veľkou oporou / Foto: Bigstock

Mnohé mladé páry, ktoré majú nablízku ochotných starých rodičov možno ani nevadia, akou veľkou oporou sú im pri výchove detí. Nie sú to len koláče a buchty na pare kedykoľvek si deti zmyslia či bezplatné opatrovanie, ak si potrebujú niečo vybaviť. Táto láska navyše, ktorej sa deťom dostáva, ich nerozmaznáva, naopak, robí z nich silnejších ľudí.

 

Aj vedci našli pozitíva, ktoré silný vzťah so starými rodičmi do života deťom i mladým rodičom prináša. Tu je zopár z nich:

 

Starí rodičia robia deti šťastnejšími

Štúdia Oxfordskej univerzity tvrdí, že vnúčatá, ktoré majú nablízku starých rodičov, majú menej emocionálnych problémov a problémov so správaním. Ľahšie sa vyrovnávajú s traumatickými životnými situáciami ako je rozvod rodičov alebo aj šikanovanie v škole.

Sú akousi bezpečnou prikrývkou pre deti, ktoré neustále potrebujú istotu v tomto chaotickom svete, ktorý ich dennodenne zneisťuje. Starí rodičia často zapĺňajú diery tam, kde ťažko pracujúci rodičia nestíhajú a deti sa cítia osamelo a myslia si, že na nich nezáleží. Takéto momenty dokážu v bežnom živote starí rodičia svojou prítomnosťou vynikajúco zahnať.

 

Starí rodičia chránia vnúčatá pred depresiami

Ďalšia Štúdia potvrdila, že dospelí, ktorí mali blízky vzťah so starými rodičmi ako deti, vykazovali menej symptómov depresie. Tento vzťah však nebol počas života obohacujúci len pre deti, ale aj pre samotných starých rodičov. Proti depresii chránil aj ich.

 

Foto: Bigstock

 

Poznanie celej rodiny pomáha vidieť ju pozitívnejšie

Iný výskum zase hovorí o tom, že ak deti poznajú rodinnú históriu, svoje korene, rozumejú vzťahom v rodine a kde je v nej ich miesto, dokáže ich to robiť odolnejšími a pomáha im to viac kontrolovať ich život. Dokonca aj vtedy, ak sa život mimo rodiny zdá chaotický. Poznanie celého príbehu rodiny deťom pomáha videť ju v pozitívnejšom svetle.

 

Blízky vzťah so starými rodičmi deti učí akceptovať starobu

Každý raz zostarne, no ak sa bežne deti nestretávajú so staršími generáciami, môžu mať voči nim predsudky. Podľa štúdie, ktorá skúmala takmer 1200 belgických detí vo veku 7 až 16 rokov, tie, ktoré si boli so starými rodičmi blízke, mali menej predsudkov voči starým ľuďom.

Čítajte viac o téme: Starí rodičia
Zdieľať na facebooku