Neporiadok okolo vás vám môže vážne ničiť život

Neporiadok nie je v živote zanedbateľná vec. Dokáže nám spôsobovať problémy s psychikou i vo vzťahoch.
Neporiadok nie je v živote zanedbateľná vec. Dokáže nám spôsobovať problémy s psychikou i vo vzťahoch. / Foto: Bigstock

Neporiadok nie je v živote zanedbateľná vec. Dokáže nám spôsobovať problémy s psychikou i vo vzťahoch.

 

Všimli ste si niekedy, ako sa vám v okamihu zmení nálada, keď prídete domov a všade vidíte neporiadok? Topánky rozhádzané v predsieni, špinavý riad na kuchynskom stole, ponožky pohodené na zemi, hračky po celom dome. A čo je najhoršie, každý sa tvári, že to nevidí. Dosť na to, aby sa jeden človek zbláznil. A existuje dokonca už aj dôvod, že by ste na to mali nárok. Vedci totiž tvrdia, že neporiadok a špina nám negatívne ovplyvňujú psychiku.

 

Neporiadok nás v živote paralyzuje

Neporiadok môže zohrávať významnú rolu v tom, ako sa v nejakom prostredí cítime. Spôsobuje nám úzkosť a bezmocnosť. Nielen doma, ale aj v práci nám to môže prinášať nemalé problémy. Neporiadok na pracovnom stole, nedotiahnuté zadania a nesplnené termíny sú pracovnou verziou tohto problému. A ak ako po výbuchu vyzerá dokonca aj naše auto, nemôžeme sa čudovať, že naša nálada je permanentne pod bodom mrazu. Život v neporiadku totiž s psychikou človeka dokáže poriadne zakývať.

„Neporiadok doma alebo v práci nám spôsobuje pocity úzkosti, bezmocnosti a ochromuje nás. Len zriedkavo ho však identifikujeme ako významný zdroj stresu v našom živote,“ vysvetľuje psychologička Sherrie Bourg Carter v článku pre Psychology Today.

 

Psychologička hovorí o 8 hlavných dôvodoch, prečo nás neporiadok stresuje:

  • Neporiadok nás ochromuje, pretože vysiela množstvo podnetov čím spôsobuje, že naše zmysly sú vyčerpané.
  • Vyrušuje nás od iných vecí, na ktoré sa potrebujeme sústrediť.
  • Neporiadok sťažuje psychický i fyzický relax.
  • Signalizuje nášmu mozgu, že naša práca nie je nikdy hotová.
  • Spôsobuje nám úzkosť, lebo myslíme na to, ako budeme všetko upratovať.
  • Neporiadok bráni produktivite a kreativite.
  • Sťažuje nám hľadanie vecí, ktoré potrebujeme a berie nám priestor, ktorý potrebujeme na robenie iných nevyhnutných vecí.

 

Ženy prežívajú neporiadok horšie

„Keď prídem domov a vidím všade neporiadok, normálne sa celá roztrasiem. Začnem na všetkých kričať, prečo je riad neumytý, smeti nevynesené, oblečenie rozhádzané po dome. Nedokážem sa udržať. Priznávam, že je to vec, ktorá ma v sekunde dokáže dostať do stavu, akoby som bola šialená. Nie je to len obyčajná frustrácia, že doma veci nefungujú. Mám pocit, akoby som v tú chvíľu nemohla dýchať a ak nezačnem kričať na všetkých naokolo, asi by som to neprežila,“ hovorí mama troch detí Kamila. A nie je jediná, ktorá zdieľa tieto pocity, keď stojí zoči-voči neporiadku okolo seba.

Vysvetlením môžu byť aj výsledky pozorovania amerických rodín Centra UCLA Center on Everyday Lives and Families. Vedci skúmaním zistili, že práve ženy reagujú doma na neporiadok viac ako ich muži a majú pritom vyšší level stresového hormónu kortizolu. V domácnostiach, kde je upratovanie ponechané len na pleciach ženy, to môže mať negatívny dopad aj na vzťahy. Takéto páry môžu preto prichádzať častejšie do konfliktov a môže to negatívne ovplyvňovať ich spolužitie. Viacero výskumov potvrdilo, že páry, ktoré sa spoločne podieľajú na udržiavaní poriadku v domácnosti, majú aj šťastnejšie vzťahy a rodiny.

 

Zdroj: Pexels

 

Depresia a úzkosť idú ruka v ruke s neporiadkom

Pokiaľ sa človek dostáva do nekomfortnej situácie neporiadku často alebo v ňom dokonca žije nepretržite, nemusí to zostať bez vážnejších následkov. Neporiadok a chaos predstavuje jeden z najväčších problémov u ľudí, ktorí sa liečia na depresiu a trpia vážnymi pocitmi úzkosti. Upozorňuje na to psychologička Audrey Sherman, ktorá sa týmto témam venovala aj vo svojej knihe Dysfunction Interrupted-How to Quickly Overcome Depression, Anxiety and Anger Starting Now. Paradoxne, práve neporiadok však označujú odborníci ako za jeden z najľahšie odstrániteľných stresorov v našom živote.

 

Napriek tomu je to pre mnohých ľudí neprekonateľná výzva. O tom, že život v chaose a neporiadku nezvláda veľa ľudí, sme sa mohli presvedčiť aj v okamihu, keď vyšla kniha o upratovaní Kúzelné upratovanie od japonskej autorky Marie Kondo. Po tom, čo sa objavil tento titul na pultoch kníhkupectiev, si mnohí ťukali na čelo. Jej celosvetová predajnosť však trhala rekordy a vysoko pozitívne recenzie ukázali, že ľudia potrebujú naviesť na cestu aj v tomto smere. Život v upratanej domácnosti či zorganizovaný stôl v práci teda nie je pre ľudí vôbec samozrejmosť.

 

Nastavte si pravidlá a žite jednoduchšie

Dobrá správa je, že stres a úzkosť spôsobené neporiadkom sa dajú zmenšiť. Sherrie Bourg Carter ponúka niekoľko tipov, ako sa vyhnúť ochromeniu neporiadkom v domácnosti a nežiadanej úzkosti. Radí, že by sme mali do upratovania bezpodmienečne zapojiť celú rodinu. Nemalo by to byť len o dobrej vôli jednotlivých členov, ale o nevyhnutnosti žiť v harmónii. Odporúča tiež, že by sme mali redukovať množstvo vecí, ktoré máme doma. Napr. ak nejakú vec viac ako rok nepoužívame, máme ju vyhodiť, hoci je nová. Neporiadok by sme tiež mali upratovať hneď, ako ho urobíme, umožní nám to vidieť veci dotiahnuté do konca.

 

Foto: Bigstock

 

Medzi ďalšie užitočné rady tiež patrí, že by sme mali žiť jednoduchšie. Zbavovať sa vecí a nenakupovať zbytočne to, čo vôbec nepotrebujeme. Všetko sa to totiž v domácnosti hromadí a je to jeden zo zásadných dôvodov neporiadku. Minimalizmus nám uľahčí a spríjemní život. Budeme mať menej stresu, budeme efektívnejší, pokojnejší, budeme mať pre seba viac času, ušetríme viac peňazí a náš domov bude útulnejší.

Čítajte viac o téme: Domáce práce
Zdieľať na facebooku