Muži, ktorí pomáhajú v domácnosti, majú šťastnejšie rodiny

  Foto: Bigstock

Mnoho žien sa cíti unaveno, keď po pracovnom strese začínajú doma druhú šichtu. Viacerí muži však frustráciu nežných polovičiek vôbec nevnímajú. Pritom prieskumy hovoria, že ak budú svojim ženám venovať viac pozornosti a pomáhať im, budú mať spokojnejšie ženy a deti. Ako mužov primäť, aby priložili ruku k dielu?


„Odkedy sa narodil náš syn, mám pocit, že môj muž nič v domácnosti neurobí. Všetko necháva na mňa s tým, že on chodí do práce. Ja som na materskej dovolenke, čo znamená, že ja musím variť, upratovať, umývať riady, okná, dlážku, prať, žehliť, vysávať. A starať sa o dieťa a o neho. Keď neumyjem riad po večeri, neumyje ho nikto. Bude v umývadle dva, tri dni. Keď nedám na toaletu nový záchodový papier, muž to nerieši. Ak u nevyperiem ponožky, chodí v rovnakých aj týždeň,“ vraví Ľubica.

 

Nuž, nie je sama. Podľa dostupných štatistík z amerického ministerstva práce, ženy trávia starostlivosťou o domácnosť približne dvojnásobok času v porovnaní s mužmi, napriek tomu, že obaja partneri pracujú. Údaje zo Slovenska k dispozícii nemáme, no dá sa predpokladať, že nebudú na míle vzdialené od tých spoza oceánu. Nezáleží na tom, či je žena doma s dieťaťom alebo chodí do práce, mnohé sa cítia frustrované z toho, že im muž nevenuje dostatočnú pozornosť, keď ho žiadajú o spoluprácu. Rozdiely medzi pohlaviami pri rozdelení domácich povinností badať najmä po narodení detí. „Než sme mali deti, dokázali sme byt bez problémov udržať v poriadku. Lenže potom sa neporiadok začal kopiť a prvých pár rokov sme nestíhali upratať nič zásadné, ako napríklad skrine, či pivnicu. Fungovali sme v akomsi provizórnom režime, keď sa robilo len to najnutnejšie. Navariť raňajky, obed, večeru, umyť riad, vysávať, prať a upratovať deťom hračky,“ vysvetľuje Andrea. Podľa nej sa tento stav značne odrážal na vzťahu dospelých. „Mala som pocit, že musím všetko podrobne vysvetľovať, muža niektoré logické súvislosti vôbec nenapadli. Keď napríklad vysával, netušil, že ešte pred tým mal utrieť prach. Po kúpaní detí neumyl vaňu, až keď som ho poprosila. Keď sa ráno drobci zobudili a on im prebaľoval plienku, neprezliekol ich hneď aj z pyžamka. Dosť sme sa hádali, kým sme prišli na vlastný systém,“ dodáva Andrea.

 

Problémy s udržiavaním domácnosti však vedú nielen ku konfliktom medzi partnermi, ale môžu mať aj negatívny dopad na zdravie žien. Dôkazom je štúdia sociologičky Chloe E. Bird, ktorej závery tvrdia, že ženy, ktoré v domácnosti robia dvojnásobne viac práce než muži, trpia úzkosťami, obavami a depresiami. Najlepšie na tom zo zdravotného hľadiska boli páry, ktoré si povinnosti delili rovnako. Ako teda na to, aby sa obaja partneri cítili vo vzťahu lepšie?

 

Priama a jasná komunikácia

Povedzte svojmu mužovi na rovinu, čo všetko vyžaduje vaša domácnosť a čo robíte vy. Dohodnite sa spolu, na čom by sa mohol podieľať. Zvyčajne nebude mať problém s nákupmi, odvezením či vyzdvihnutím detí zo školy, občas by mohol navariť a niekedy aj upratať.

 

Nečakajte, že sa sám dovtípi, prečo sa vám hromadí neumytý riad v dreze, alebo neopraté veci vypadávajú z preplnenej práčky. On to totiž nemusí vidieť a vnímať ako problém, alebo váš odkaz, nech sa pustí do práce. „Môj muž napríklad nikdy nevymieňal rolky z toaletných papierov. Ak bol náhodou on, kto použil posledný kúsok, nezaložil nový. Jednoducho automaticky očakával, že sa doplní sám. Vždy som lepila na kachličky nálepku Vymeň ma, keď som videla, že papier sa blíži ku kritickej hranici,“ smeje sa Zuzana. Niektorí muži majú, podľa nej, tiež selektívne videnie. „Keď večer ukladal deťom hračky do skriniek a zásuviek, bol na zemi napríklad macko, miska od jedla a uterák. Lenže on nezdvihol všetky veci naraz a po ceste do kuchyne nedal uterák do kúpeľne, hoci okolo nej prechádzal. Zdvíhal veci po jednej a odnášal ich na miesto.“

 

Pochvala dokáže zázraky

Pochváľte ho za všetko, čo doma spraví a oceňte aj jeho nevydarené pokusy. „Môj muž ma chcel prekvapiť, umyl riad a kuchynskú linku. Lenže voda, ktorá z nej stekala, pokvapkala skrinky a zásuvky, takže na nich ostali šmuhy. Chcela som mu vynadať, koľko práce navyše mi spravil, ale videla som, že s úsmevom čaká na moju reakciu. Zahryzla som si do jazyka a povedala, ako krásne upratal kuchyňu a ako sa z toho teším. Skromne odpovedal, že to nič nie je a hoci som si myslela to isté, navonok som to nedala najavo,“ prezrádza Lucia.

 

S pochvalou asi ochotnejšie vyprázdni umývačku riadu alebo povysáva byt, než keď ho budete kritizovať, čo opäť neurobil podľa vašich predstáv. Najmä ak očakáva, že zase nebude niečo dokonalé a vy, naopak, oceníte jeho pomoc, nabudúce bude ešte ochotnejší. Tiež radšej znížte svoje nároky, jasné, že nikto v domácnosti neurobí veci tak perfektne ako vy. Podľa mužov, ak to viete najlepšie len vy, robte si to sama.

 

Skvelý muž pre budúcu nevestu

Nechuť chlapov pomáhať v domácnosti sa často začína už v detstve. Hrávajú sa s postavičkami super hrdinov či veľkými autami na diaľkové ovládanie, ktoré podporujú pocit moci a statusu. Na druhej strane dievčatká často trávia čas v kuchyni, s vareškou v ruke alebo pomáhajú mame umývať dlážku. Učia sa, že starostlivosť o domácnosť je bežná súčasť života. Ak chlapci odmietnu doma pomôcť, matky väčšinou mávnu rukou a spravia to samy. Akosi sa to od nich ani neočakáva, že prestanú lietať po izbe a svoju nezávislosť vymenia za utieranie prachu na poličkách.

„Predpokladám, že muž, ktorý má dve zdravé ruky, si bude vedieť vyžehliť košele,“ hovorí Zuzana. „Bohužiaľ, mala som v minulosti aj priateľa, ktorý ich zo zásady nechával pre mňa. Vraj je to ženská práca. Nuž, keď sa mu minuli všetky ožehlené, vzal tie pokrčené k matke a nechal ich vyžehliť jej. Nakoniec skončil u matky aj sám.“

 

Muži, ktorí pomáhajú, sa majú lepšie

Podľa Johna Gottmana, psychológa na Washingtonskej univerzite, majú muži pomáhajúci svojim nežným polovičkám lepší sex a šťastnejšie manželstvo. Dôvod je jednoduchý, partnerkám sa zdajú príťažlivejší. Je to však dôsledok, nie príčina vzrušujúcich chvíľok v spálni. Psychológ to vysvetľuje tým, že páry, ktoré sa bez problémov spolu delia o jednu vec – domácnosť, sa rovnako s nadšením podelia aj o druhú – sex.

Navyše aj ich deti sú oveľa spokojnejšie a ich výsledky v škole sú lepšie, v porovnaní s rovesníkmi, u ktorých je väčšina práce v domácnosti na ženských pleciach.

 

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Manželstvo, Domáce práce
Zdieľať na facebooku