Šťastné mamy dávajú spať deti skoro, tvrdí výskum

Detský spánok vo významnej miere ovplyvňuje aj ten rodičovský a navyše aj zdravie a pohodu rodičov.
Detský spánok vo významnej miere ovplyvňuje aj ten rodičovský a navyše aj zdravie a pohodu rodičov. / Foto: Bigstock

Dávať spať deti večer dostatočne skoro? Ak áno, môžete byť spokojní. Vedci tvrdia, že to má výhody nielen pre deti, ale aj pre rodičov.

 

Mnoho rodičov dnes necháva deti rozhodnúť sa, kedy chcú ísť do postele. Hovoria, že dieťa to cíti a keď je unavené, samo sa odoberie spať. Vedci však hovoria, že nie je nič lepšie, ak dieťaťu nastavíte spánkový režim. Pomôže to jemu, ale i vám.

 

Skorý odchod detí do postele je výhrou pre všetkých

Vedci tvrdia, že mamy, ktoré svoje deti ukladajú každý večer do postele dostatočne skoro, sú šťastnejšie. Zistili, že rodičia, ktorí dávali spať deti pred 20:30 boli oddýchnutejší, a preto mali aj pohodovejší a spokojnejší rodinný život. Ak deti dávali spať každý deň v rovnakom čase, mohli sa viac venovať sebe, tráviť viac času vo dvojici s partnerom, hovoriť spolu o svojich radostiach i starostiach, plánovať spoločný čas a tiež dohnať nakopené povinnosti v domácnosti.

 

„Výsledky nám jednoznačne ukázali, že matky, ktorých deti chodia spať skôr ako o pol deviatej večer, sú psychicky odolnejšie, emočne vyrovnanejšie a ich duševné zdravie je po všetkých stránkach lepšie ako u tých, ktorých ratolesti chodili spávať neskôr. A to bez ohľadu na to, či sa deti budia ráno priveľmi skoro alebo vydržia spať dlhšie,“ povedal vedúci výskumu Dr Jon Quach z University of Melbourne.

 

Vedci hovoria, že rodičia, ktorí nechávali svoje deti dlhšie hore tým narúšali aj svoj vlastný spánok. Mnohí z nich zostávali dlhšie hore, pretože potrebovali chvíľu na stíšenie a upokojenie. Išlo to však na úkor ich kvalitného spánku neskôr.

Život dnešných rodín je hektický a je preto dôležité dať mu pravidlá a nájsť si aj ako rodič čas na potrebnú regeneráciu. Rodičovstvo nie je len o obetovaní sa, kedy ideme na energetický dlh, pretože ten sa skôr či neskôr môže prejaviť v podobe zdravotných problémov či vážnej partnerskej krízy.

 

Foto: Bigstock

 

Nejde len o dĺžku spánku, ale aj o načasovanie

Výskum Murdoch Childrens Research Institute a University of New England skúmal spánok 3600 austrálskych detí. Vedci zisťovali ich spánkové zvyky 3 krát počas ich prvých 9 rokov života. Vedci analyzovali dáta, ktoré získali od rodičov austrálskych detí, keď mali 4-5, 6-7 a 8-9 rokov. Deti boli rozdelené do 4 skupín. Tie, ktoré chodili skoro do postele a skoro vstávali; tie ktoré chodili skoro spať, ale vstávali neskoro a tie, ktoré chodili neskoro spať a neskoro vstávali. Poslednú skupinu tvorili deti, ktoré neskoro chodili do postele a zároveň skoro vstávali. Tie, ktoré chodili spať skoro, zaspali do 20:30. Tie, čo chodili neskoro, zaspávali až po tomto čase.

 

Výsledky štúdie odhalili, že deti, ktoré chodili spávať skoro, mali lepšie zdravie a tiež kvalitu života. Podobne na tom boli aj ich matky. „Takže mamy a otcovia, dávať deti do postele skoro, nie je dobré len pre vaše deti, ale aj pre vás,“ povedal vedúci výskumu Dr Jon Quach.

 

Výskumníci tiež upozornili na to, že nejde teda len o to, koľko hodín celkovo deti spia, ale aj o samotné načasovanie spánku.

Conner Herman, spoluzakladateľ spánkového poradenstva pre deti Dream Team Baby, hovorí, že ak patríte medzi rodičov, ktorí chodia neskoro domov z práce a máte výčitky svedomia, že nie ste dostatočne s deťmi, dá sa to vyriešiť aj inak ako ich neskorším spánkom. Rodičia by mali podľa neho prehodnotiť prácu, ktorej sa venujú v závere pracovného času. Ak to nie je práca, kvôli ktorej musíte zostať v kancelárii ako stretnutie s kolegami či klientmi, choďte domov. Majte s deťmi príjemný a pokojný čas a po tom, čo ich uložíte skoro do postele, môžete si sadnúť k vašej práci.

 

„Platí, že čím viac sa u bábätiek a detí priblížite k ich prirodzenému cirkadiálnemu rytmu, o to jednoduchšie dokážu zaspať. Ak ich nechávate neskoro hore, obmedzujete ich schopnosť spať tak dlho, ako reálne potrebujú. Áno, deti dokážu byť hore do 21:30, ale nedokážu zostať spať do 9:30 väčšinu dní,“ hovorí Herman.

Čítajte viac o téme: Spánok detí, Výskum
Zdieľať na facebooku