Matky reagujú na plač svojho dieťaťa, lebo ich mozog sa tehotenstvom zmení

Plač dieťaťa mozog matky aktivizuje konať.
Plač dieťaťa mozog matky aktivizuje konať. / Foto: Bigstock

Mozog matiek sa skutočne tehotenstvom mení. Je to preto, aby dieťa dokázalo prežiť. 

 

Viaceré realizované štúdie poukazovali nato, že dieťa mení mozog matky. Tehotenstvom sa mozog matky mení v oblastiach, ktoré riadia pochopenie myšlienok, pocitov, názorov a úmyslov. Štúdia publikovaná v časopise PNAS poukazuje na to, že mozog sa ženám po celom svete príchodom detí prispôsobuje tak, aby mohli rýchlo reagovať na krik či plač svojho dieťaťa a napĺňať jeho potreby. 

 

Výskumníci z Národnej Inštitúcie Zdravia sledovali správanie 684 matiek, ktoré mali deti približne vo veku 5 mesiacov z rôznych krajín sveta (Amerika, Európa, Ázia i Afrika). Napriek mnohým kultúrnym či sociálnym rozdielom mali matky zo všetkých týchto krajín tendenciu robiť to isté, keď ich dieťa plakalo. Brali svoje dieťa na ruky, nosili ho a prihovárali sa mu. Niektoré deti láskali, odpútavali jeho pozornosť alebo ho kŕmili.

 

Výskumníci potom monitorovali mozg nových mamičiek v USA a tiež skúsenejších matiek v Číne a Taliansku. Zistili, že na oboch úrovniach skúseností boli reakcie na plač dieťaťa hlboko zapojené v nervovom systéme. „Rodičovská starostlivosť spája naučené a intuíciu,“ píšu autori v štúdii. Niektoré aspekty rodičovstva sa síce učia prostredníctvom kultúry, ale spoliehajú sa aj na svoje inštinkty v starostlivosti o dieťa.

Keď mamičky počuli, že ich dieťa je nepokojné a robí rozruch, aktivovali sa im tie mozgové oblasti, ktoré sú spojené s úmyslom pohybovať sa a hovoriť, produkcia reči i sluchové stimuly. Inak povedané, plač dieťatka spôsobil, že mozog donútil mamičky k pohybu a pripravil ich na rozhovor ešte predtým, ako matka zistila, čo sa deje a čo dieťa potrebuje. „Uskutočnili sme štúdie, ktoré dokazujú, že do desiatich milisekúnd od vystavenia matky detskému plaču prejaví motorickú schopnosť s pohybom rúk,“ hovorí doktor Marc Bornstein, vedúci výskumu zameraného na dieťaťa a rodinu v Národnom inštitúte detského a ľudského zdravia.

 

Vedci tiež zistili, že nie všetky ženy reagujú rovnako na plačúce deti. Štúdia potvrdila, že v porovnaní so ženami, ktoré deti nemali, matky vykazovali výraznejšie nervové reakcie v oblasti mozgu, ktoré sa podieľajú na emocionálnom spracovaní reakcií na krik dieťaťa. Výskumníci sa preto domnievajú, že matky prežívajú krik dieťaťa ako emocionálne dôležitý signál, na ktorý musia okamžite reagovať.

Podobnosť reakcie v rôznych častiach sveta a skutočnosť, že zmeny mozgu boli zistené do troch mesiacov od pôrodu naznačuje, že ide o prirodzený vstavaný systém, ktorý má slúžiť na ochranu tých najzraniteľnejších ľudí. Matky síce nevedia, prečo ich deti práve plačú, ale ak ich zdvihnú a rozprávajú sa s nimi, tak robia presne to, čo všetky mamičky po celom svete.

 


Zdroj: time.com
Čítajte viac o téme: Tehotenstvo, Mama
Zdieľať na facebooku