Tri vianočné oriešky pre každého z nás

  Zdroj: Pexels/cottonbro

Autorka je psychologička a špecializuje sa na pozitívnu psychológiu.

 

Tento rok bol bláznivý a neuveriteľný. Nikoho z nás nikdy nenapadlo, že by niečo podobné mohol zažiť. No stalo sa. Mnohí museli siahnuť na dno svojich psychických, finančných, emocionálnych či fyzických síl. Rok 2020 mal však aj inú stranu. Takú, ktorú častokrát pod ťarchou trápenia, hnevu a stresu nevidíme. Napriek tomu je tam. Ukázal nám aj našu vnútornú silu, psychickú odolnosť, pomohol spoznať vlastné silné stránky, ktoré by sme možno nikdy nespoznali. Odhalil náš potenciál a odhalil charakter a vlastnosti iných ľudí.

 

Tento rok mal na každého z nás iný dopad a je ťažké nájsť spoločné vyhodnocujúce či zjednocujúce témy. Napriek tomu verím, že sú veci, ktoré by mohli byť jednotné. Je to otázka dobra, ľudskosti a významu človeka ako takého. Počas tohto roku sme si tieto body všímali a prežívali  možno viac ako predchádzajúce roky. Uvedomovali sme význam ľudskej blízkosti, podpory a pochopenia.

 

Nech už je náročnosť žitia akákoľvek a prekážky sú akokoľvek veľké, ľudstvo prežilo práve vďaka spolupráci, nádeji a vedomostiam. Vždy sa nakoniec rozum a srdce spojili, aby nám pomohli ísť ďalej a aby sme mohli rásť.

 

Ak by existovali tri oriešky, ktoré by ukrývali zázračné priania, želala by som si, aby v nich boli ukryté tri dary. V prvom oriešku by mohla byť ukrytá ohľaduplnosť, pozornosť a podpora pre druhých ľudí. Všímavosť k iným je dôležitá. Preto si skúsme všímať ľudí okolo seba. Buďme vnímaví k ich potrebám, prežívaniu, k ich životnej situácii. Niekto potrebuje vypočuť, niekomu pomôže úsmev, inému pohladenie a niekto potrebuje reálnu konkrétnu pomoc. Skúsme pomáhať v rámci našich možností a síl.

 

V druhom oriešku by mohla byť ukrytá ohľaduplnosť, pozornosť a podpora samému sebe. Život je beh na dlhé trate a nedá sa zvládnuť bez toho, aby sa človek staral aj o sám o seba. Snažme sa spoznávať a zisťovať, čo nám pomáha, keď sme smutní, aké to je, keď sme veselí a šťastní. Kedy, pri čom a pri kom prežívame radosť, hrdosť, vnútorný pokoj alebo sme plní energie, sily a zvedavosti. Aké myšlienky nás posúvajú ďalej a pomáhajú prekonávať prekážky. Snažme sa spoznávať a odhaľovať náš potenciál.

 

Tretí oriešok by mohol byť plný nádeje a optimizmu. Ten prináša psychickú odolnosť a orientáciu na budúcnosť. Keď budeme vyhodnocovať tento rok, okrem hnevu, bolesti a možno aj smútku, skúsme si spomenúť aj na to, v čom nás tento rok posilnil. Čo nové sme sa naučili? Čo dobré nám priniesol. Čo sme sa dozvedeli o sebe alebo o iných ľuďoch? Položme si otázku, za čo a na čo môžeme byť na seba hrdí? Vďaka čomu sa nám podarilo zvládnuť tento bláznivý rok a dostať sa až sem?

 

Tento rok bol a stále je neuveriteľná učebnica života a každému z nás dáva niečo iné. Aj keď sa to nezdá, otvára naše životy do budúcnosti. Preto skúsme porozmýšľať, čo si z tohto roku vieme zobrať do toho budúceho, do roku 2021.

 

Na záver ešte jedno zamyslenie. Ak by boli oriešky štyri a nie tri, tak v tom štvrtom by mohol byť náš návrat do škôl. Verím, že sa to už čoskoro splní.

 

Všetkým čitateľom Eduworld prajem veľa zdravia, pokoja, lásky a nádeje počas vianočných sviatkov a v novom roku 2021.

Zdieľať na facebooku