7 otázok, ktoré by sme si mali položiť v tomto období každý deň

Aj počas týchto dní môžeme urobiť pre seba a svoje okolie mnoho.
Aj počas týchto dní môžeme urobiť pre seba a svoje okolie mnoho. / Foto:Pexels

Autorka je psychologička a špecialistka na pozitívnu edukáciu.

 

Udržať si zdravý rozum, optimizmus a radosť zo života je v dnešnej dobe výzvou asi pre každého človeka. Ukazuje sa, ako je nesmierne dôležité starať sa o svoje mentálne zdravie a poznať nástroje, ktoré nám pomáhajú zvládať náročné situácie a byť psychicky v poriadku.

Čítame, počúvame a aj reálne zisťujeme, aký silný dopad môže mať psychika človeka na fyzické zdravie človeka. Práve v súvislosti so starostlivosťou o mentálne zdravie sa nám vynárajú mnohé otázky a pýtame sa, čo máme teda robiť? Ako si v tejto záplave negatívnych informácií, ktoré na nás vyskakujú zo všetkých strán, nepretržite, udržať zdravý rozum a mentálnu silu?

 

Treba otvorene priznať, že to nie je vôbec ľahké. Všetci sme museli zo dňa na deň zmeniť svoje pravidelné návyky, zvyklosti, zaužívaný spôsob života. Okamžite sme sa museli adaptovať na nové podmienky. Zavládol strach a ozval sa základný pud človeka – pud sebazáchovy a strach o život. Táto živočíšna reakcia človeka na ohrozenie, v mnohom prevzala vedenie nad našim rozmýšľaním a konaním. V spoločnosti dnes prevládajú informácie s negatívnym nábojom. Čítame ich, počúvame na každom kroku.

Zmenila sa aj taká maličkosť, no dôležitý fakt, že pri kontakte človeka s človekom nevidíme celé tváre ľudí (okrem rodín), čo sčasti diskvalifikuje neverbálnu komunikáciu alebo fungovanie zrkadlových neurónov, ktoré z veľkej miery ovplyvňujú empatiu, či celkovú komunikáciu človeka.

 

Reálne a v silnej intenzite prežívame to, čo sme neustále počúvali, že doba je neistá. A medzi základné zručnosti, ktoré budeme potrebovať patria schopnosť adaptovať sa, psychická odolnosť, empatia, schopnosť neustále sa učiť, kreativita a schopnosť spolupracovať. Teraz si to môžeme vyskúšať naostro.

 

Čo nám teda môže pomôcť zvládnuť nárazové obdobie, v ktorom sa nachádzame? Skúsme si denne položiť týchto sedem otázok.

 

1 | Za čo môžem byť dnes vďačný?

Kultivovanie vďačnosti je jedným z hlavných spôsobov, ako vniesť nádej, pokoru a mentálnu silu do svojho života. O vďačnosti sa hovorí veľmi veľa. A naozaj platí, že „vďační ľudia sú šťastní a nie šťastní ľudia sú vďační.“

O pozitívnom dopade vďačnosti na zdravie človeka existuje množstvo dôkazov. Tak vedeckých, ako aj v bežnom živote. Preto to skúsme využiť a opýtajme sa sami seba, za čo môžem byť dnes vďačný? Za rodinu, zdravie, priateľov, slnečné lúče, možnosť žiť relatívne v bezpečí, za dostatok potravy, možnosť robiť to čo ma baví, strechu nad hlavou... Určite je toho veľa. Len sa nad tým zamyslieť a hľadať. Stačí, že si denne pripomenieme tri veci, za ktoré sme vďační. Aj to vie z dlhodobého hľadiska urobiť zázraky.

 

2 | Komu som dnes volal? O koho som sa zaujímal?

Nezabúdajme na našich starých rodičov, rodičov či osamelých ľudí. Práve oni dnes potrebujú náš záujem a pomoc. Skúsme im zavolať, opýtať sa, ako sa majú a či niečo nepotrebujú. Určite to ocenia a budú radi. Okrem nich sa ale zaujímajme aj o našich priateľov a blízkych, susedov. Aj keď nám doba naordinovala diétu sociálneho kontaktu, neznamená to, že zanevrieme na ľudí, ktorých poznáme. Buďme si na blízku.

 

3 | Ako som sa dnes dokázal prispôsobiť realite?

Jedna z najhorších vecí, ktoré môžeme dnes urobiť je snažiť sa udržať „zubami-nechtami“ stavu pred koronavírusom. A mať od seba, či ľudí okolo seba rovnaké očakávania a rovnako nastavené ciele. Realita je taká, aká je. Deti sú doma, rodičia tiež. Z rodičov sa stali učitelia, z učiteľov informatici a kreatívci, z podnikateľov veštci, ktorí odhadujú, čo asi tak bude a ako ich dnešná doba zasiahne. Každý z nás sa stal hrdinom svojho príbehu. Podmienky, v ktorých fungujeme sú jednoducho iné a čím rýchlejšie to akceptujeme, tým zdravší budeme.

 

Raz keď budeme spomínať na kľúčové momenty nášho života, určite sa tam objaví aj jar 2020.  Nastane chvíľa, kedy sa  budeme spätne obzerať a vyhodnocovať, čo nám obdobie dalo, čo všetko sme sa o sebe a okolí dozvedeli, kam nás to posunulo. Aby sme sa ale do tohto bodu dostali, rozmýšľajme v kontexte reality. Prispôsobme seba aktuálnej situácii. Očakávajme od seba a okolia reálne veci. Nie sme v štandardnom, komfortnom režime. Je to iné a preto sa na svet pozerajme aj inými očami.

 

4 | Koľko som bol dnes na čerstvom vzduchu?

Aj keď máme karanténu, neznamená to, že nemôžeme ísť na vzduch. Nemusíme chodiť na dlhé prechádzky, no krátky pobyt mimo domu je zdraviu prospešný. Čerstvý vzduch, slnko, zmena prostredia, hoc aj na pár minút je dôležitá. A keď sa to nedá. Tak si skúsme aspoň  otvoriť okno, ísť na balkón a zhlboka sa nadýchať.

 

5 | Ako som sa dnes hýbal?

Dlhé sedenie za počítačom, pozeranie televízie, vylihovanie na gauči je asi v týchto dňoch intenzívnejšie ako zvyčajne. Nezabúdajme sa ale trochu hýbať a urobiť niečo aj pre svoje fyzické zdravie. Stačí aj pár minút denne.

 

6 | Čo som dnes vytvoril?

Ako som prispel ku skultúrneniu seba a okolia? Každá maličkosť sa ráta. Ak niečo upečieme, vyrobíme – napríklad rúško, niečo zasadíme, upravíme maličkosti doma, či okolo domu, niečo nové si prečítame, napíšeme. Buďme tvorcami lepšieho sveta. Takého, v ktorom sa cítime spokojne, šťastne a kultúrne.

 

7 | Zasmial som sa dnes?

Nezabúdajme na radosť a smiech. Je to obrovský liek a životabudič. Nesledujme len správy ale buďme detektívmi pozitívnych podnetov okolo seba. Zasmejme sa, rozosmejme blízkych a rozosievajme radosť okolo seba. Pretože dnes je to viac ako potrebné.

 

 

 

 

 

 

 

Čítajte viac o téme: Koronavírus
Zdieľať na facebooku