Ako za pár sekúnd vniesť do života viac pokoja a radosti?

Náladu si môžete zlepšiť aj za pár sekúnd. Dôležité je vybrať si dobrú techniku, ktorá vám dokáže pomôcť.
Náladu si môžete zlepšiť aj za pár sekúnd. Dôležité je vybrať si dobrú techniku, ktorá vám dokáže pomôcť. / Foto: Bigstock

Možno sa chcete viac usmievať, cítiť viac pokoja alebo pociťovať radosť. Uvedomujete si, že to všetko chcete, ale zároveň nemáte možnosť zobrať si voľno a poriadne si oddýchnuť. Našťastie existujú jednoduché techniky, ktoré vám aspoň trochu môžu pomôcť. A dokonca aj za pár sekúnd. Čo teda môžete robiť?

 

Možno ráno vstávate s vedomím, že vás čaká ďalší obyčajný a nudný deň. Možno cítite napätie alebo vás nič neteší, a to aj napriek tomu, že nemáte výraznejšie problémy a mohli by ste byť šťastní. Možno necítite z ničoho radosť a celý svet sa vám javí ako prázdny priestor, v ktorom vás už nič nemôže zaujať. A možno si veľmi prajete tieto pocity zmeniť a nemáte veľa času, lebo povinností počas dňa je veľa. Ako si zlepšiť náladu alebo vniesť do života viac pokoja, a to všetko len za pár sekúnd? Vyskúšajte nasledujúce techniky.

 

Vypite s pôžitkom pohár vody

Dávno už nie je novinkou, ako priaznivo pôsobí voda na ľudský organizmus. Ak si pohár vody dokážete vychutnať a pomaly ho vypiť, počas tohto rituálu sa môžete aj upokojiť. Skúste sa pri pití vody usmeivať a predstavovať si niečo pekné a pozitívne. Aj vďaka tejto veľmi jednoduchej činnosti sa môže stať zázrak a vaša nálada sa môže zlepšiť.

 

Urobte hlboký nádych

Existujú rôzne dychové cvičenia a človek sa im môže pravidelne venovať. Ale čo robiť, keď ste v situácii, že nemáte ani minútu navyše? Vtedy urobte aspoň  hlboký nádych. Zaberie vám to iba sekundu. Doprajte si každý deň krátku prestávku, keď sa sústredíte výhradne na svoj dych. Urobte to aj vtedy, keď naozaj nemáte na nič čas. Aj vďaka jedinému hlbokému nádychu pocítite upokojenie a pokles napätia.

 

Rozhliadnite sa okolo seba

Život uteká tak veľmi rýchlo, že často nestíhame zachytiť práve ten okamih, ktorý ho robí tak krásnym. Stačí len pár sekúnd, len dôjsť k oknu, pozrieť na farby jarnej prírody, zdvihnúť hlavu a zadívať sa na modré nebo. To môžete urobiť aj z okna vašej kancelárie. Ak nemáte možnosť pozerať sa z okna, zadívajte sa aspoň na rastlinku na vašom pracovnom stole. Podľa jednej štúdie dokonca dokážu pomôcť okrem znižovaniu stresu aj mentálnemu zdraviu v práci. Ľudia, ktorí mali na svojom pracovnom stole malú rastlinu, pociťovali na konci týždňa menej stresu. A prečo sú rastliny takým dobrým pomocníkom v boji proti stresu? Podľa vedcov je jedným z hlavných dôvodov už len samotný fakt, že sa sústredíte na niečo iné ako na prácu. Okrem toho pohľad na rastlinu dokáže vyvolať príjemné myšlienky súvisiace s prírodou, ktorá na psychiku človeka pôsobí pozitívne.
Rozhliadnite sa okolo a poďakujte za všetko, čo vás v živote obklopuje. Určite niečo nájdete. Budete sa cítiť šťastnejšie za pár sekúnd.

 

Čo najčastejšie ďakujte

Slovo ďakujem je jedno z najkrajších a najsilnejších slov. Jeho častým opakovaním nahlas, ale aj v duchu, sa môže váš život zásadne zmeniť. Vďačnosť je pocit, pri ktorom sa otvárame, naša pravá mozgová hemisféra sa aktivizuje. Prebieha proces, pri ktorom sa vylučujú do tela hormóny šťastia. Človek je vďačný vtedy, keď sa prestane zaoberať vecami, ktoré mu v živote chýbajú a zameria sa na veci, ktoré má. Šťastní ľudia majú niečo spoločné. Sú vďační za všetko, čo v živote majú. Aby ste si pustili do života viac šťastia, hovorte častejšie jednoduché slovo ĎAKUJEM. Trvá to pár sekúnd a potešíte nielen seba, ale aj ľudí okolo.

 

Usmievajte sa

Usmievajte sa čo najčastejšie. Niekto to robí aj nasilu a pomáha mu to. Mnoho psychológov to odporúča ako ten najjednoduchší spôsob pre  šťastnejší život.  Vymknite sa zo zachmúreného davu. Jeden úsmev má silu spôsobiť, že sa budete okamžite cítiť lepšie. A navyše to môže byť nákazlivé. Možno sa začnú viac usmievať aj ľudia okolo vás.

 

Vypínajte čo najčastejšie telefón

Žijeme medzi ľuďmi doslova visiacimi na smartfónoch, počítačoch, tabletoch, televízoroch a iných technických zariadeniach. Jedna vec je využívať tieto veci ako užitočný nástroj a pomôcku, niečo celkom iné je podľahnúť ich kontrole. Vypnite čo najčastejšie všetky svoje prístroje  (možno to ani sekundu nezaberie) a zostaňte sami so sebou. Budete prekvapení, čo všetko náhle uvidíte a budete počuť. A ešte viac budete prekvapení, keď zistíte, ako rýchlo sa vám zlepšila nálada.

 

Pevne stlačte ruky

Ak cítite nepokoj, skúste pevne stlačiť ruky v päsť a zase ich uvoľniť. Opakujte pohyb tak dlho, koľkokrát bude treba. Sťahy svalstva pôsobia priaznivo ako na fyzický, tak na psychický stav. Okrem toho je to tiež skvelý prostriedok, ako rýchlo zaspať.

 

Naplno využite vlastnú predstavivosť

Len na pár minút si predstavujte nejaký veselý obraz alebo scénu. Táto nenáročná hra s vlastným vedomím vám zdvihne náladu.

 

Zapíšte si problém na papier

Ak vás niečo trápi a nemôžete prestať na to myslieť, napíšte si to na list papiera. V písomnej podobe vyzerá množstvo problémov ľahšie. 

 

Využite príjemnú vôňu

Majte po ruke svoju obľúbenú vôňu. Či už kytičku v kvetináči alebo éterický olej vo fľaštičke. Upokojujúca vôňa pôsobí na čuchové receptory v nose, ktoré sú spojené s úsekom mozgu ovládajúcim emócie. Dobrá môže byť vôňa citrusov alebo kávy.

 

Pomôžte niekomu 

Cítiť sa zle? Jedným z najrýchlejších spôsobov, ako sa vrátiť k dobrej nálade, je urobiť niečo láskavé pre niekoho iného. Ideálne je, keď sú tieto skutky náhodné a neočakáva sa to od vás.

 

Ponaťahujte si svaly

Najjednoduchší spôsob, ako sa hneď cítiť lepšie. Starajte sa o svoje telo, venujte niekoľko sekúnd poriadnemu pretiahnutiu a prepnutiu svalov. Pri jednotvárnom sedení za počítačom aj krátke ponaťahovanie svalov prináša veľký úžitok.

 

Prečítajte si motivačný citát

Niektorí ľudia majú na pracovnom stole kalendáre s citátmi. Ak patríte medzi nich a cítite pokles nálady, hneď si prečítajte citát, ktorý je na stole pred vašimi očami. Pomôže vám preladiť sa pozitívnejším smerom.

 

Vypočujte si obľúbenú pesničku

Niekedy zase stačí vypočuť si pár sekúnd z obľúbenej pesničky a vaša nálada sa môže zlepšiť. Vyskúšajte aj toto.

 

Myslite na milovaného človeka

Keď vám klesne nálada, môže to byť preto, že sa cítite sami. Možno vás stres dňa izoloval a zanechal vo vás pocit prázdnoty. Myslite na osobu, ktorá vás najviac miluje a spomeňte si na chvíle, keď vám táto osoba vyčarila úsmev na tvári. 

 

Urobte si 45-sekundovú meditáciu

Nastavte časovač na telefóne na 45 sekúnd. Nakloňte sa dozadu, zatvorte oči, sklopte ramená a sústreďte sa na hlboké dýchanie. Predstavte si, ako negatívne myšlienky opúšťajú vaše telo cez nosové dierky pri výdychu. Keď zazvoní budík, otvorte oči. Venujte 10 sekúnd sústredeniu a vychutnajte si dobrý pocit.

 

Urobte si 30-sekundovú tanečnú párty

Na prvý pohľad to môže vyznievať aj hlúpo, ale skúste si zatancovať aspoň 30 sekúnd aj bez hudby. Určite sa začnete usmievať. Je to aj skvelý spôsob, ako rozprúdiť krv a obnoviť novú energiu.

 

Pozrite sa na fotografiu svojej rodiny

Veľa ľudí má na pracovnom stole fotografiu svojej lásky alebo rodiny. Zhoršuje sa vám nálada? Na pár sekúnd sa pozerajte na túto fotografiu.

 

Posaďte sa vzpriamene

Zlé držanie tela môže spôsobiť negatívne emocionálne stavy. Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí sa hrbia, pociťujú viac zlej nálady, nižšie sebavedomie a menej sebadôvery ako ľudia so vzpriameným držaním tela. Vzpriamené sedenie môže spôsobiť pozitívne emocionálne stavy – pocit dôvery  a šťastia. Dobré držanie tela tiež pomáha vašej fyzickej pohode a predchádza mnohým typom problémov s krkom, ramenami a chrbtom. Aby ste si zdvihli náladu, vytiahnite telo nahor. Budete sa cítiť šťastnejšie.

 


Zdroje a odporúčaná literatúra:
Oli Doyl: Objavte svoj vnútorný pokoj
Richard Carlson: Netrápte sa pre maličkosti
Paul McKenna: Stres pod kontrolou

Čítajte viac o téme: Šťastie, Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku