Vonku prší? Vyskúšajte aktivity vhodné do miestnosti

Ideálne je chodiť každý deň s deťmi von. Lenže počasie nie je vždy priaznivé, a tak občas musia rodičia s deťmi zostať celý deň dnu. Dieťa však nedokáže len sedieť a ležať, potrebuje dostatok rôznych podnetov, zábavy a pohybu.
Ideálne je chodiť každý deň s deťmi von. Lenže počasie nie je vždy priaznivé, a tak občas musia rodičia s deťmi zostať celý deň dnu. Dieťa však nedokáže len sedieť a ležať, potrebuje dostatok rôznych podnetov, zábavy a pohybu. / Foto: Bigstock

Pediatri zvyčajne odporúčajú, aby batoľatá venovali každý deň aspoň 30 minút fyzickej aktivite. Odporúčajú tiež aspoň 60 minút denne venovať sa aj nejakej aktívne hre. Tieto ciele sa najlepšie plnia vonku. Ale čo robiť, keď dlhšiu dobu prší?

 

Ideálne je chodiť každý deň s deťmi von. Lenže počasie nie je vždy priaznivé, a tak občas musia rodičia s deťmi zostať celý deň dnu. Dieťa však nedokáže len sedieť a ležať, potrebuje dostatok rôznych podnetov, zábavy a pohybu. V dnešnom článku sa pozrieme na hry a aktivity, ktoré môžete realizovať s deťmi v domácom prostredí. 

 

Prekážková dráha

Buďte kreatívni a použite všetko, čo máte v dome na stavbu prekážkovej dráhy vhodnej pre batoľatá. Môžete napríklad začať preliezaním cez veľký vankúš, po ktorom nasleduje prelezenie cez kartónovú krabicu, kruh okolo hrncov a nakoniec sa môžu plaziť cez dvere. Odstráňte všetky prekážky pre prípad, aby vaše dieťa o niečo nezakoplo. A o zábavu sa môže postarať aj obyčajná píšťalka, ktorou dieťa odštartujete alebo môžete použiť stuhu z krepového papiera, ktorá ich privíta v cieli.

 

Schovávačka

Pri tejto hre je potrebné byť na začiatku opatrný. Niektoré batoľatá môžu byť vystrašené tým, že sa skryjú alebo vás nebudú môcť nájsť, keď sa schováte. Zo začiatku sa  skryte na viditeľných miestach s viditeľnou nohou alebo rukou. Keď si dieťa postupne na hru zvykne, môžete sa ukryť poriadne. Môžete o sebe dať vedieť i tým, že budete vydávať zvuky napríklad odkašľaním. Takto dieťaťu pomôžete, aby vás skôr našlo. Upozornite ho tiež, kde by sa nemalo skrývať, aby sa neudusilo alebo nespadlo z veľkej výšky. Nemalo by sa napríklad snažiť skrývať v mrazničke alebo chladničke, v plastovej nádobe s vekom, sušičke, a v rôznych veľkých nádobách. Možno budete musieť obmedziť oblasť skrývania len na jednu alebo dve miestnosti, aby ste vždy vedeli, kde sa dieťa nachádza.

 

Tanec

Tanec pri hudbe je výborný spôsob, ako vykonávať nejakú fyzickú aktivitu. Batoľatá prirodzene inklinujú k hudbe a prirodzene  hýbu aj telom, keď ju počujú. Zapnite si pri varení obeda nejaké melódie a môžete spolu tancovať a zároveň aj variť. Alebo pomocou hudby motivujte dieťa k tomu, aby si upratalo hračky. Alebo môžete pre svoje batoľa naplánovať malú tanečnú párty. Základom je prinútiť ho hýbať sa pri hudbe a zabaviť ho.

 

Cvičenie spolu s dieťaťom

Ak doma cvičíte, napríklad aerobik alebo jogu, zapojte do toho aj svoje batoľa. Aj keď je nepravdepodobné, že vaše batoľa bude chcieť celé cvičenie absolvovať s vami a namiesto toho sa rozhodne hrať v blízkosti, môžete ho pozvať, aby sa k vám pripojilo na rozcvičku alebo možno len na posledných 10 minút. Môžete tiež pridať ďalších 10 minút vhodných pre batoľatá na konci alebo na začiatku cvičenia. Budete pre dieťa pôsobiť ako výborný vzor.

 

Pochodujte

Spoločné pochodovanie po izbách môžete spojiť s nejakým rituálom. Takže, kedykoľvek máte dôvod, pustite si nejakú pochodovú hudbu a pochodujte. Dobre sa vaše dieťa najedlo? Dobre zvládlo nočník? Naučilo sa nové slovo? To všetko sú dôvody na pochodovanie. Ak vaše dieťa vie alebo sa učí cválať, preskakovať alebo poskakovať, začleňte tieto pohyby do pochodu tiež.

 

Skryté predmety a hračky

Vyberte si niekoľko hračiek, loptičiek alebo iných predmetov a schovajte ich v dome. Môžete si vytvoriť zoznam s kresbami alebo obrázkami predmetov a pomôcť vášmu batoľaťu ich odškrtávať. Neskrývajte veci na zložitých miestach. Niektoré batoľatá tento nápad milujú a myslia si, že je zábavné hľadať ich obľúbené veci a hračky. 

 

Hľadanie časovača

Skryte tikajúci kuchynský časovač nastavený na 5 minút. Vaše batoľa by malo byť schopné rozpoznať zvuk tikania, ktorý je čoraz hlasnejšie a časovač nájsť. Cieľom hry je nájsť časovač skôr, ako sa spustí, takže sa ho pokúste nastaviť tak, aby bolo dieťa úspešné a našlo ho. Dieťaťu môžete pomôcť aj tak, že budete hovoriť slová teplo, teplejšie, horúco, horíš alebo chladno, chladnejšie, mrzneš. Buďte pripravení hrať túto hru viackrát. Mnohým deťom sa veľmi páči a chcú ju niekoľkokrát opakovať za sebou.

 

Aktivity s loptičkami

Ak máte vo vnútri priestor na hranie s loptičkami, smelo do toho. Sadnite si s rozkročenými nohami a gúľajte loptičku tam a späť k sebe. Rozšírte aktivitu tak, že sa budete snažiť kotúľať a chytiť len jednou rukou alebo chytajte loptu so zatvorenými očami.

 

Balóny

Každé batoľa miluje hádzanie balónom a existuje veľmi malé riziko, že sa veci rozbijú, keď používate balóny. Takže nafúknite niekoľko balónov a vezmite si nejaké rakety, napríklad pingpongové. Alebo si vytvorte vlastné  z papierových tanierov a nanukových tyčiniek. Potom si zahrajte balónový tenis. Môžete si zahrať aj volejbal. 

 

Hľadanie farebných papierikov

Po celom dome alebo byte rozmiestnite farebné lepiace papieriky, ktoré sa používajú na písanie poznámok. Povedzte dieťaťu, aby začalo papieriky hľadať. Papieriky umiestnite tak, aby ich dieťa mohlo samo odlepiť. Nájdené papieriky môže dieťa lepiť na veľký výkres. Ak dieťa už pozná farby, môžete mu pripraviť výkresy v tých farbách, v akých sú aj papieriky. Nájdené papieriky potom lepí na výkresy v rovnakej farbe.

 

Hádzanie do koša

Môžete si pripraviť napríklad kôš na prádlo a niekoľko menších loptičiek. Dieťa hádže loptičky do koša. Keď ich všetky nahádže, môže ich vysypať a začne hádzať odznova.

 

Pinpongové loptičky na lyžičke

Nalepte farebnou lepiacou páskou na podlahu dva vodorovné pásy, pri ktorých musí dieťa prejsť čo najrýchlejšie s loptičkou na lyžici bez toho, aby loptička spadla alebo si lyžicu pridržiavalo druhou rukou. 

 

Skákanie

Na podlahu si opäť nalepte pásku, ktorá poslúži ako línia, popri ktorej sa má skákať. Vyznačte štart a cieľ. Dieťa si musí chytiť jednu nohu a na druhej preskákať vyznačenú dráhu. Môžete mu urobiť aj rôzne zatáčky pomocou stoličky a prekážky. Fantázii sa medze nekladú. Skok na jednej nohe môže vystriedať skákanie žabiek.

 

Hľadanie Lega

Rozdeľte papier na 5 farieb identicky s farbami skladačiek lega. Rozmiestnite po dome napríklad 5 skladačiek z každej farby, teda 5 žltých, 5 modrých, 5 zelených a 5 červených. Skryte tieto skladačky buď v jednej miestnosti, alebo určitej časti domu tak, aby ich deti dokázali reálne nájsť. Každému dieťaťu prideľte jeho farbu skladačiek, ktorú musí nájsť. Nastavte si stopky a vyhráva ten, kto prvý nájde všetky skladačky svojej farby a položí ich na farebný papier.

 


Zdroje:
Toddler activities
Jana Němečková: Hrajeme si s dětmi na rodičovské dovolené

Čítajte viac o téme: Hry pre deti
Zdieľať na facebooku