Prečo by sme mali deťom každý deň hovoriť, že ich ľúbime?

Deti a tínedžeri, ktorí vyrastajú s vedomím, že ich rodičia každý deň milujú, sú šťastnejší, sebavedomejší a majú aj viac energie na prekonávanie prekážok či učenie.
Deti a tínedžeri, ktorí vyrastajú s vedomím, že ich rodičia každý deň milujú, sú šťastnejší, sebavedomejší a majú aj viac energie na prekonávanie prekážok či učenie. / Foto: Unsplash

V tomto svete neexistuje väčšia a čistejšia láska, ako je láska, ktorú cítia rodičia k svojim deťom a ktorú deti cítia k nim. Láska predstavuje pre detskú dušu dôležitý liek. Prečo je dôležité im hovoriť každý deň, že ich ľúbite?

 

Láska v živote ľudí je základná sila, ktorá pozitívnym smerom formuje ich život. Naše deti sú našou budúcnosťou, a preto potrebujú od nás veľa lásky, aby z nich vyrástli nádherné bytosti a plnohodnotné osobnosti. Láska neuveriteľnými spôsobmi formuje naše životy a jej nedostatok môže napáchať na nás aj našich deťoch obrovské škody. Ak je však láska prítomná v našich životoch, má pozitívne účinky. Pri výchove tým najmenších a najkrehkejších bytostí to platí dvojnásobne. Najnovšie výskumníci dokonca tvrdia, že materinská láska v detstve pomáha vyrovnať sa so stresom, úzkosťou a napätím v dospelosti. Objatia, pohladenia, bozky a podobné prejavy lásky upevňujú nielen ich vzájomný vzťah, ale aj emocionálnu odolnosť dieťaťa. Joanna Maselko z Duke University, tvrdí, že  láska a časté prejavy tohto najsilnejšieho ľudského citu môžu dieťaťu v čase dospelosti pomôcť nielen lepšie zvládať stres, ale pomôžu dieťaťu vytvoriť si aj efektívne životné a sociálne zručnosti.  Kým sú deti malé, je zvykom, že my rodičia ich rozmaznávame láskavými gestami, ktoré im pripomínajú, ako veľmi ich milujeme. Bozky, šteklenie, objatia, úsmevy nikdy nechýbajú v ich každodennom živote. Keď však malé deti vyrastú a vstúpia do novej etapy v živote, toto silné puto sa môže uvoľniť. „Väčšina rodičov si  myslí, že ich takmer dospelé  dieťa už ich lásku a prejavy tejto lásky nepotrebuje tak, ako keď bolo malé. Toto jednoducho nie je pravda. Dospievajúce deti stále potrebujú lásku, citové prejavy, uistenia a starostlivosť tak ako predtým. A možno ešte viac,“ upozorňuje klinická psychologička Ross Campbell. Vidíme, že čarovné slovíčko ľúbim ťa túžia počúvať nielen malé, ale aj tie staršie.

 

Prečo je každodenné potvrdenie lásky pre dieťa dôležité?

Okrem toho, že kúzelné spojenie slov „ľúbim ťa“ podporuje užšie a pozitívnejšie puto rodičov s deťmi, má ešte množstvo ďalších dôležitých prínosov. Tu sú niektoré z nich:

 

Učí deti vnímať emócie

Keď dieťaťu poviete, že ho ľúbite, je to jasný a prirodzený spôsob, pomocou ktorého ho oboznamujete s tým, ako sa vyjadrujú emócie. Rodičia sú pre deti najväčším vzorom, a tak sa takto od nich prirodzene a nenásilne učia, ako ich prejavovať. Tieto deti ich potom vedia prejaviť starým rodičom, spolužiakom, kamarátom a  podobne.

 

Spojenie slov „ľúbim ťa“ pomáha preklenúť priepasť, ktorá sa môže niekedy objaviť medzi rodičmi a deťmi

Stáva sa to napríklad, keď majú rodičia zlý deň a sú podráždení, že neadekvátne reagujú na požiadavky svojich detí. Môžu kričať, hádať sa s nimi alebo mlčia. V rodine potom vládne napätá atmosféra. A potom práve v takýchto prípadoch, keď sa neskôr situácia upokojí, spojenie slov „ľúbim ťa“ pomáha deťom nadobudnúť stratenú rovnováhu, pokoj a radosť. „Ľúbim ťa“ umožní zabudnúť na problémy, ktoré rodičov a deti oddeľujú a pomáha im znovu nájsť k sebe cestu a porozumenie.

 

Učí deti dôverovať rodičom

Dieťa alebo tínedžer, ktorý často počúva tieto čarovné slová, bude mať väčšiu tendenciu komunikovať so svojimi rodičmi, dôverovať im, počúvať, zapájať sa do života v rodine a hľadať riešenia.

 

Povedať „ľúbim ťa“ pred spaním je skvelý spôsob, ako ukončiť deň

Deti, ktoré tieto krásne slová môžu počuť každý večer, väčšinou pokojne spia  až do nasledujúceho rána. Tieto slová im totiž pomáhajú uvoľniť sa, zabudnúť na starosti dňa a pokojne zaspať .

 

Slová by mali byť v súlade s činmi

Povedať dieťaťu každý deň, že ho milujete, nestačí. Láska nesmie byť vyjadrená len slovami, ale musí byť sprevádzaná aj inými gestami lásky. Rovnako dôležité sú bozky a objatia, pozitívna a rešpektujúca komunikácia, aktívne počúvanie, lojalita a dôvera. Deti skrátka potrebujú cítiť lásku, najmä keď si myslia, že si to nezaslúžia alebo keď zápasia s výzvami dospievania. A práve preto lásku treba každý deň prejavovať gestami a tiež posilňovať ďalšími  slovami. Stáva sa aj to, že rodičia svoje deti milujú, ale ony to necítia a netušia. Mnoho rodičov automaticky predpokladá, že ich dieťa vie, že ho rodičia milujú. No dieťa to vôbec nemusí vnímať, lebo môže mať inú potrebu kontaktu. O tejto problematike sa môžete dočítať aj v knihe 5 jazykov lásky pre deti, ktorej autormi sú Gary Chapman a Ross Campbell. Jazyk lásky rodiča totiž môže byť úplne iný ako jazyk lásky dieťaťa. To prináša zranenia a nedorozumenia. Dobré je objaviť primárny jazyk lásky dieťaťa a naučiť sa  sa mu efektívne vyjadriť vašu lásku. Dieťa tak   nadobudne istotu, že ho milujete a prejaví sa to na jeho postoji a správaní. Akými jazykmi lásky teda môžeme hovoriť so svojimi deťmi?

  • fyzickým dotykom,
  • slovami uistenia,
  • pozornosťou,
  • darmi,
  • skutkami služby.

 

Mnoho psychológov odporúča rodičom, že skôr, ako chcú ísť za odborníkom riešiť nevhodné správanie svojho dieťaťa, mali by sa dostatočne zamyslieť nad tým, či je ich dieťa dostatočne milované a či mu dostatočne dávajú najavo svoju lásku. Nie je totiž úplne automatické, že deti vnímajú lásku svojich rodičov.

Všetky spomínané benefity sa dajú zhrnúť do jednej vety. Deti a tínedžeri, ktorí vyrastajú s vedomím, že ich rodičia každý deň milujú, sú šťastnejší, sebavedomejší a majú aj viac energie na prekonávanie prekážok či učenie.

Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi, Rodina
Zdieľať na facebooku