Zábavné aktivity pre malé deti

Malé deti, a najmä tie, ktoré sú v predškolskom veku, sú zvedaví malí výmyselníci, ktorí milujú objavovanie, a tak zamestnať ich a zabaviť počas dňa môže byť niekedy dosť náročné.
Malé deti, a najmä tie, ktoré sú v predškolskom veku, sú zvedaví malí výmyselníci, ktorí milujú objavovanie, a tak zamestnať ich a zabaviť počas dňa môže byť niekedy dosť náročné. / Foto: Bigstock

Rodičia či učitelia musia neustále premýšľať nad tým, ako zabaviť deti, a tak dobrých hier či aktivít nikdy nie je dosť. Dnes vám ponúka aktivity, ktoré môžete využiť doma alebo v materskej škole.

 

Malé deti, a najmä tie, ktoré sú v predškolskom veku, sú zvedaví malí výmyselníci, ktorí milujú objavovanie, a tak zamestnať ich a zabaviť počas dňa môže byť niekedy dosť náročné. Ponúkame vám niekoľko zábavných a zároveň vzdelávacích aktivít, vďaka ktorým bude život malých detí kreatívny a zábavný.

 

Bubliny

V kuchyni majte vždy po ruke vaničku s bublinkami. Môžete si ich kúpiť v rôznych predajniach hračiek. Často sa dajú kúpiť s množstvom rúrok rôznych veľkostí a tvarov na výrobu nezvyčajných bublín. Výroba bublín predstavuje pre deti veľkú zábavu. Môžete si vyrobiť aj vlastný bublinkový roztok z prostriedku na umývanie riadu. 

 

Vyrobte si náhrdelník

Výroba náhrdelníkov a náramkov je skvelý spôsob, ako sa nielen zabaviť, ale aj skvelý spôsob, ako rozvíjať zručnosť vášho dieťaťa. Vo väčšine obchodov s hračkami a remeselnými výrobkami si môžete kúpiť veľké korálky alebo gombíky, ktoré si deti môžu navliekať na farebnú vlnu. Ale nezabudnite koniec prelepiť lepiacou páskou, aby sa dal ľahko navliecť a na druhom konci, aby všetky korálky nespadli. Tiež si musíte byť istí tým, že vaše dieťa je dostatočne zrelé na to, aby si nedali korálky do úst.

 

Maľujte na veľký výkres 

Obkreslite telo svojho dieťaťa na veľký výkres, potom ho nechajte vyfarbiť postavu. Potom mu povedzte, aby na postavu nakreslilo vlastné oblečenie, vlasy a tvár. Môže si prilepiť vlnu namiesto vlasov a na oblečenie môžete použiť starú látku a na topánky alebo tenisky použite skutočné gombíky alebo skutočné šnúrky. Dôležité je mať doma zásobu vecí, ako sú rúrky z toaletného papiera, staré škatule, gombíky, pierka, flitre a trblietky na tvorenie. Toto všetko využijete hlavne počas daždivých a sychravých dní.

 

Zemiaky ako hračka

Zemiaky sú skvelé aj na umelecké aktivity. Do zemiaka môžete zapichnúť všelijaké veci ako pierka, vetvičky alebo slamky, vykrajovať z nich tvary a odtláčať ich na výkres.

 

Maľovanie prstami

Deti miľujú aj maľovanie prstami. Môžu to robiť farbami, ale môžete vyskúšať aj krém na holenie. Alebo môžete naplniť tácku pieskom, soľou alebo múkou a dovoľte deťom  do nej kresliť obrázky alebo obkresľovať písmená.

 

Zábava s nožnicami

Hlavne predškoláci milujú strihanie a lepenie. Vytiahnite teda všetky staré časopisy, vianočné alebo narodeninové pohľadnice a pomôžte im vystrihnúť a nalepiť obrázky, z ktorých môžu urobiť koláž. Dôležité je však to, aby mali k dispozícii bezpečné nožnice určené pre prsty malých detí, aby ste sa vyhli akýmkoľvek zraneniam.

 

Čítajte si spolu

Čítajte si spolu, hovorte si riekanky a spievajte si. Deti milujú aj tieto činnosti. Sú pre ne dôležité hlavne preto, lebo vďaka nim sa rozvíjajú ich jazykové zručnosti a slovná zásoba. Samozrejme, čítanie má pre dieťa aj množstvo ďalších benefitov.

 

Vymaľujte si vajíčka

Vyfúknite vajíčka alebo ich uvarte natvrdo. Pripravte si voskovky, potravinárske farbivá a nakreslite na vajíčka obrázky alebo rôzne vzory. Potom vajíčka ponorte do farbiva. 

 

Hrnce, taniere a panvice

Dajte svojim deťom čisté prázdne hrnce, panvice, lyžice a nechajte ich hrať sa. Buď budú predstierať, že varia, alebo otočia panvice hore dnom a urobia napríklad raketu. Toto je veľmi jednoduchý nápad, ktorý deti milujú.

 

Hra s vodou

Deti milujú vodu, tak prečo im nedovoliť hrať sa s ňou? Naplňte umývadlo alebo misku teplou vodou a nechajte ich umyť pokrievky hrncov, hračky a príbory. Je dobré dať im pod stoličku pri umývadle uterák, ktorý nasiakne všetku kvapkajúcu tekutinu. Zabráni to aj tomu, aby sa nešmykli.

 

Praskanie balónov

Pred začiatkom hry priviažte 10 balónov na košele alebo tričká. 5 priviažte na prednú stranu  košele alebo trička a 5 k zadnej strane košele alebo trička. Dvaja žiaci si oblečú košele a hra môže začať. Víťazom je ten, ktorý rozpučí balón na svojej košeli ako prvý. Môžu ho stláčať, prehryznúť, váľať sa po zemi alebo naň stupiť, ak je umiestnený na dostatočne dlhom povraze. Kto skončí prvý, postaví sa a zdvihne ruky nad hlavu.

 

Šliapanie na balóny

Vezmite voľný koniec povrázku priviazaného k balónu a priviažte ho k ľavému členku každého hráča. Keď hra začne, hráči sa pokúsia prasknúť súperov balón tým, že naň šliapu. Súčasne musí každý hráč ochraňovať svoj vlastný balón. Komu praskne balón, musí okamžite opustiť hru. Posledný hráč s nedotknutým balónom víťazí.

 

Ukladanie  hračiek do vreca

Hráči súťažia navzájom na čas, a to tak, že kto so zaviazanými očami napchá do vreca počas 20 sekúnd viac hračiek. Štyri deti prídu na miesto, kde sú umiestnené hračky a pri nich je umiestnené aj vrece. Určte, v akom poradí budú deti súťažiť. Keď na každé dieťa príde rad, napočítajte do troch a všetci zakričia: „Ukladaj hračky do vreca!“ Každé dieťa má 20 sekúnd na to, aby naplnilo vrece. Spočítajte hračky, ktoré zostali mimo vreca. Vyhráva dieťa, ktoré do vreca umiestni najviac hračiek.

 

Na zvieratká

Pravidlá hry pozostávajú na zmene hlasitosti hudby. Ak hrá hudba potichu, deti napodobňujú zvieratká, ktoré sa potichu pohybujú – myšky, mačky, hady, ježkovia... Ak hudba hrá nahlas, deti predstavia svojím pohybom veľké zvieratá – slony, medvede, kone, hrochy...

 

 Na motýle

V priestore poukladajte kruhy (hula-hopy), ktoré budú predstavovať kvietky. Deti si vyberú, na ktorom kvietku bude ktorý motýlik oddychovať. Ideálne je, keď na jednom kvete sedia 2 – 3 motýle. Počas hudby deti, ale môžu aj ďalší členovia rodiny, napodobňovať let motýľa. Keď hudba prestane hrať, motýle musia čo najrýchlejšie priletieť na svoj kvet.

 

Stop

Tancujte, spievajte spolu s deťmi, ale po určitej dobe povedzte STOP a zastavte hudbu. Každý musí zostať stáť „zmrznutý“ v tej polohe, v akej bol v okamihu zastavenia hudby. Všetci členovia rodiny takto stoja dovtedy, kým opäť hudba nezačne hrať.

 


Zdroje:
Hry na voľný čas
Zapletal, M.: Velká encyklopedie her
Pausewangová, E.: 100 her k rozvoji tvořivosti v předškolním a mladším školním věku
Johnson, B., McIntyre, M., Diane V:  100 dětských her plných legrace!
Ten creative activities to entertain small kids

Čítajte viac o téme: Hry pre deti
Zdieľať na facebooku