10 vecí, ktoré vám dajú silu, keď máte pocit, že ako rodič už nevládzete

Rodičovstvo je nádherné, ale zároveň aj náročné poslanie.
Rodičovstvo je nádherné, ale zároveň aj náročné poslanie. / Foto: Bigstock

Rodičovstvo je nádherné, ale zároveň aj náročné poslanie. Ako mať neustále dostatok energie na výchovu detí a čo robiť, keď máte pocit, že už nevládzete?

 

Mnohí rodičia vkladajú do svojich detí obrovské množstvo času a energie. Väčšinou výchova detí rodičom spôsobuje radosť, naplnenie a pocity šťastia, no občas prídu aj také dni, keď už nevládzete alebo ste sklamaní z výsledkov vášho výchovného pôsobenia. Keď sa niekedy cítite úplne vyčerpaní alebo vám občas prasknú nervy, alebo si večer, keď všetci zaspia, potichu poplačete, možno práve v týchto chvíľach vás povzbudí niekoľko nasledujúcich vecí, ktoré vám môžu vrátiť stratenú silu.

 

1. Aj v ťažkej situácii existuje nádej

Najhorší pocit je beznádej. Keď nie je žiadna nádej, budete mať chuť so všetkým skončiť alebo sa nebudete snažiť hľadať nové formy pôsobenia. Keď sa ocitnete v ťažkej situácii, ktorá vo vás vyvoláva pocit zlyhania, musíte v danej situácii hľadať nádej, lebo vďaka nej dokážete zmeniť svoj pohľad na vzniknutú situáciu. Niekedy stačí hlboké precitnutie a uvedomenie si, že vás vaše deti veľmi potrebujú. Toto vám pomôže prehodnotiť situáciu a dá vám to silu, že budeme pokračovať v tom, čo je potrebné.

 

2. Problémové správanie je často súčasťou normálneho vývoja

Mnohé deti, keď prídu domov zo školy, sú náladové, nervózne, nehnevané... Možno sú len unavené a potrebujú byť chvíľu samy, aby si oddýchli. Niektoré deti majú množstvo povinností, a to nielen v škole , ale aj mimo školy a aj deti bývajú unavené. Keď sa takto správajú, mnohí rodičia to berú osobne a hneď majú pocit, že zlyhali pri výchove. Odborníci odporúčajú zachovať pokoj a zmeniť uhol pohľadu. V takejto fáze nie je vhodné s dieťaťom nadväzovať rozhovor, pýtať sa na dôvody zlej nálady a podobne. Nechajte dieťa osamote vo svojej izbe. Keď sa upokojí, zmení sa mu nálada, potom využite tento vhodný čas na úprimný rozhovor. Naučte sa prijať vaše dieťa také, aké je. Reagujte na jeho skutočné potreby a nie na tie, o ktorých si myslíte, že by malo mať. Každé dieťa si zaslúži v živote aspoň jedného človeka, ktorý je na jeho strane na sto percent. Vaše dieťa je na vás závislé a váš pohľad je pre neho určujúci. Ak cíti, že to s ním vzdávate, samo sa vzdá tiež. Neberte si nič osobne. Ak dieťa urobí niečo zlé, bude pre vás oveľa jednoduchšie upokojiť sa, keď si uvedomíte, že vás rozčúlilo preto, lebo ste na niektoré veci precitlivení. Nejde ale o vás. Vaše dieťa je vo vývoji, učí sa a robí aj chyby. A aj pri robení chýb potrebuje vašu podporu. V tomto pomáha i zmysel pre humor. Práve ten vás môže zastaviť vo chvíli, keď si budete myslieť, že máte vo všetkom pravdu a budete chcieť ukázať svoju silu. Keď dieťa zasiahne vaše citlivé miesto, využite to ako príležitosť zistiť, čo sa pod tým miestom skrýva. Len tak vás to prestane ovládať.

 

3. Uvedomte si, že nemôžete stihnúť úplne všetko

Žijeme v náročnej dobe a veľa vecí sa od nás vyžaduje. A niekedy si aj samotní rodičia stanovujú príliš vysoké ciele. Sú dni, keď sa zrazu vyskytne obrovské množstvo povinností v práci, doma, poprípade ešte v inej sfére života. Potom sme frustrovaní z toho, že nemáme dostatok času na prípravu narodeninovej torty, na pečenie koláčov pre spolužiakov v triede, návštevu synovho basketbalového zápasu a podobne. Tu pomôže len jedno. Človek si musí uvedomiť, že nie je stroj a úplne všetko nemôže stihnúť. Dôležité je tiež uvedomenie si toho, že sme ľudia a máme limity, vrátane počtu hodín počas dňa. Vnímajte bez výčitiek svedomia, že ste niečo nestihli urobiť a nevyvíjajte na seba tlak. Veľa vecí sa dá urobiť aj neskôr. Buďte sami sebou a povedzte si, že je v poriadku, ak sa niečo nespraví práve teraz. Jednoducho nemôžete urobiť všetko hneď. Sú dni, keď to z viacerých dôvodov nie je možné.

 

4. Deti môžu zažívať aj sklamania

Niekedy sú rodičia nešťastní z toho, že nemôžu deťom splniť všetky ich želania. Možno im nemôžu kúpiť nejakú vec alebo nemôžu s nimi ísť na vytúženú dovolenku. Ak začínate mať pocit, že ste ako rodič zlyhali vždy, keď vám chýbajú napríklad peniaze na určité veci pre vaše deti, v tej chvíli nezabudnite na to,  že sklamania patria k životu. V takejto situácii porozprávajte deťom o svojich pocitoch a pomôžte im  spracovať aj ich pocity. Je  to dobrý spôsob, ako ich naučiť vyrovnať sa so sklamaniami v živote. Je dobré vedieť, že drahé dovolenky či najnovšie videohry nie sú to najdôležitejšie. Oveľa dôležitejšie je, aby ste milovali svoje deti. Aj keď nemôžete byť spolu, napríklad nemôžete prísť na zápas, jednoduchý text s prianím šťastia priložený do nádoby s jedlom zdvihne deťom  náladu.

 

5. Keď vám je ťažko, prezrite si fotky vo fotoalbume

Nájdite si čas na vytvorenie fotoalbumov alebo si zaznamenávajte svoje špeciálne spomienky do denníka. Práve tieto fotky a spomienky vám pomôžu prekonať ťažké časy. Zaznamenajte si všetky dobré spomienky, ako najlepšie dokážete. Deti vyrastú a odídu z vášho domova skôr, ako si myslíte. Uchovávanie spomienok pomôže vám aj vášmu dieťaťu sústrediť sa na krásne chvíle v živote.

 

6. Každý rodič má občas ťažké chvíle

Rodičovstvo je náročné. Nie ste sami, ktorí máte občas problémy a zlé dni. Na tejto planéte sú milióny takýchto rodičov. Všetci majú občas aj zlé dni. Všetci majú občas pocit, že zlyhali. Neexistuje jediný vhodný recept na výchovu, lebo každé dieťa je jedinečné. Jediné, čo môžete urobiť, je pokúsiť sa zo všetkých síl vychovávať vaše deti tým najlepším spôsobom, ktorý je vhodný pre ne. Niekomu pomáha to, že komunikuje s inými rodičmi. Existuje mnoho skupín na sociálnych sieťach, kde môžete nájsť rodičov, ktorí riešia podobné problémy ako vy. Niekomu práve komunikácia s inými rodičmi pomáha lepšie porozumieť vlastnému problému. Niekedy je pre rodičov povzbudzujúce, keď nachádzajú podporu  u iných rodičov, ktorí kráčajú  po rovnakej ceste.

 

7. Niekedy pomôže krátka pauza

Hádka s deťmi môže určite vyvolať pocit, že zlyhávate. Kričanie a zvyšovanie hlasu nie sú nikdy tým najlepším riešením. Niekedy je lepšie odísť z miestnosti, vzdialiť sa od vzniknutej situácie. To neznamená odísť navždy. Vôbec nie. Znamená to, že niekedy sa potrebujeme schladiť alebo sa potrebuje upokojiť vaše dieťa. Je v poriadku povedať: „Musíme sa teraz prestať hádať a upokojiť sa, môžeme sa o tom porozprávať o hodinu.“ Niekedy je práve toto najlepšie riešenie.

 

9. Ospravedlnenie a odpustenie 

Všetci robíme chyby. Rodičia aj deti. Z tohto dôvodu musíme byť všetci pripravení  odpustiť si a ospravedlniť sa. Pre niektorých rodičov je ťažké ospravedlniť sa svojim deťom, ale ospravedlnenie pomáha vytvárať lepšie vzťahy. Ukazuje to vášmu dieťaťu, že vám na ňom záleží. Tým, že sa ospravedlníte vy, dokáže sa inokedy ospravedlniť vaše dieťa. Ak v rodine nepraktizujete ospravedlnenie, deti sa môžu cítiť ranené a nepochopené. Niektoré z týchto jaziev si môžu preniesť až do dospelosti. Buďte ochotní priznať si svoje chyby a požiadajte o odpustenie. Z dlhodobého hľadiska to pomôže posilniť váš vzťah s vaším dieťaťom. Vo vzťahu sa posilní tiež dôvera. Prostredníctvom vášho príkladu a správania sa tiež naučia, že ospravedlnenie a odpustenie sú dôležitými súčasťami zdravých vzťahov.

 

10. Myslite na seba

Rodičovstvo je náročná práca a môže vás zaťažiť emocionálne, mentálne aj fyzicky. Musíte si byť istí, že máte k dispozícii všetko, čo vám dáva silu plniť si náročnú úlohu rodiča. Uistite sa, že máte dostatok spánku, jete zdravé jedlá, cvičíte a máte sa s kým rozprávať o svojich pocitoch. Postarajte sa o seba kvôli vám, vášmu dieťaťu a ostatným blízkym. 

 


Zdroje:
Feel like a failure as a parent 
Laura Markhamová: AHA! Rodičovství 

Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi, Rodina, Disciplína detí
Zdieľať na facebooku