Ako môže otec udržiavať kontakt so svojím dospievajúcim synom

Otcovia by teda mali vedieť, že v čase puberty sa synovia budú mať snahu od nich odpútať, možno budú rebelovať, budú vyhľadávať rôznych kamarátov. Ale aj v tomto náročnom období by otcovia mali urobiť všetko pre to, aby sa ich puto úplne neprerušilo.
Otcovia by teda mali vedieť, že v čase puberty sa synovia budú mať snahu od nich odpútať, možno budú rebelovať, budú vyhľadávať rôznych kamarátov. Ale aj v tomto náročnom období by otcovia mali urobiť všetko pre to, aby sa ich puto úplne neprerušilo. / Foto: Bigstock

Počas puberty sa môže stať, že syn sa od svojho otca na určitú dobu odpúta a bude hľadať iné kontakty, a to hlavne rovesníkov. Existuje však niekoľko stratégií, ktoré aj počas puberty pomáhajú udržať spojenie medzi synom a otcom.

 

Približne od 7 do 14 rokov je obdobie, keď otec môže synovi vo výraznej miere pomôcť pri formovaní jeho mužnosti. Práve v tomto čase by si otcovia mali pre synov vyhradiť čo najviac času. Nemusia s nimi robiť nič zvláštne. Stačí, keď občas spolu športujú, rozprávajú sa o živote, niečo vyrábajú. Vedci zistili, že z týchto spoločných chvíľ pochádzajú najkrajšie spomienky, z ktorých synovia čerpajú energiu niekoľko desiatok rokov. V neskoršom období na svojej ceste smerom k dospelosti síce význam otca nestráca svoju úlohu, ale od 14 rokov sa chlapci dostávajú do ďalšej fázy vo svojom vývine, kedy do ich života často vstupuje nepokoj a náladovosť. Kvôli týmto náladám medzi otcom a synom môže dochádzať k hádkam i k zdanlivému odpútaniu sa od seba. V tejto fáze otcom neostáva nič iné, len naďalej svojho syna milovať, ponúkať mu aktivity, ktoré ho posunú pozitívnym smerom a predovšetkým sledovať, s kým sa stretáva. V tomto období totiž práve kamaráti majú na chlapcov najväčší vplyv, a preto je dôležité ich poznať, pozývať domov a synov v ich výbere usmerňovať. Už v starých kultúrach pri výchove synov v tomto najťažšom období pomáhali aj iní dospelí muži, s ktorými sa chlapci stretávali. Ich význam spočíval hlavne v tom, že v tomto období chlapci skôr uveria radám cudzích mužov ako rodičom. Je dobré, keď chlapec od 14 do 18 rokov má pri sebe okrem otca i ďalšieho blízkeho dospelého muža, ktorého sa môže opýtať na veci, na ktoré sa nemá odvahu opýtať doma. V dnešnej dobe týmito pomocníkmi vo výchove budúcich mladých mužov môžu byť tréneri, vedúci záujmových krúžkov, učitelia, otcovi kamaráti, strýkovia, starí otcovia a podobne.

Otcovia by teda mali vedieť, že v čase puberty sa synovia budú mať snahu od nich odpútať, možno budú rebelovať, budú vyhľadávať rôznych kamarátov. Ale aj v tomto náročnom období by otcovia mali urobiť všetko pre to, aby sa ich puto úplne neprerušilo. Vždy treba mať na mysli, že toto je len dočasná fáza a tá určite pominie a zrazu všetko bude lepšie. Ponúkame vám niekoľko tipov, ako si udržať spojenie so synom v puberte. Niektoré z nich môžu pomôcť aj vtedy, ak sa puto na určitý čas úplne prerušilo.

 

Poverte syna zodpovednosťou za niečo

Na prvý pohľad sa práve tento tip môže javiť ako zvláštny. Ak to však urobíte správnym spôsobom a nie ako príkaz, ak svojmu dospievajúcemu synovi dáte určitú dávku  zodpovednosti za domácnosť, ukážete mu, že mu dôverujete. Môže to byť niečo také jednoduché, ako vyzdvihnúť svojho mladšieho brata po škole alebo ísť na poštu, urobiť nákup, pokosiť a podobne. Malé gestá zodpovednosti mu dávajú pocit, že ho už vnímate ako mladého muža. To v ňom vzbudí pocit hrdosti a vďačnosti za to, že mu stále viac a viac dôverujete. Dospievajúci synovia čakajú od otcov dôveru. Pre synov je potrebné vedieť, že veria v ich schopnosti a možnosti. Dôvera  dokáže vzťah otca a syna posilniť. Otec môže dôverovať synovi iba vtedy, ak dôveruje aj sám sebe. Kvalita vzťahu medzi otcom a synom môže mať vplyv na synovo konanie a nazeranie na svet.

 

Chodievajte spolu na ryby

Verte tomu alebo nie, proces, keď sedíte vedľa svojho dospievajúceho syna a potichu sa pokúšate chytiť rybu, vám dáva príležitosť byť len jeden s druhým. Rybolov ponúka príležitosť na spoločnú činnosť bez pretvárky, bez boja o to, kto je pánom situácie a bez snahy mať jeden druhého pod kontrolou. V tichom a jednoduchom rybolove naučíte svojho syna umeniu trpezlivosti a pokoja. Pri rybolove nemusíte uplatňovať žiadne prísne pravidlá, o ktorých by sa dalo diskutovať a žiadne zákazy, o ktorých by sa dalo polemizovať. Stačí len byť, existovať, vychutnávať si prítomný okamih. Byť len jednoducho spolu.

 

Doprajte mu trochu slobody

V každom vzťahu je niekedy potrebný malý priestor na slobodu a svoje vlastné slobodné rozhodnutia. Niekedy vzťahy zlyhávajú hlavne kvôli tomu, že otec syna núti robiť veci, ktoré on robiť nechce. Alebo cíti nad sebou silnú kontrolu a nemá žiadny priestor na slobodné rozhodnutia. Títo synovia sa snažia potom zo vzťahu s otcom čo najskôr utiecť. Doprajte občas synovi kúsok slobody, skúste namiesto príkazov určité veci prediskutovať a hľadať prijateľné kompromisy. Ak si necháte mierny odstup a budete pôsobiť nenútene, je viac než pravdepodobné, že váš dospievajúci syn vás vyhľadá a bude sa chcieť s vami o všetkom radiť. Pokúste sa prijať aj synov názor i keď je to niekedy veľmi ťažké. A urobte to aj vtedy, ak ide o veľmi zásadné veci, ako je napríklad štúdium. Ak váš dospievajúci syn nechce ísť na vysokú školu, namiesto toho, aby ste sa správali zdesene, skúste nájsť kompromis. Možno môže pracovať na čiastočný úväzok a chodiť aj do školy. Možno chce rok skúsiť len pracovať a potom sám príde na to, že predsa by len bolo lepšie študovať. 

 

Každý deň si nájdite čas len pre syna

Vo všeobecnosti je pre formovanie vzťahu otca a syna vzácny každý čas, ktorý trávia spolu osamote. Pokiaľ sa otec o dieťa stará a zaujíma od útleho detstva, vytvára sa medzi nimi výnimočné puto, ktoré sa prejavuje vyhľadávaním vzájomného kontaktu. Syn si osvojuje základné hodnoty a rozvíja životné zásady pozorovaním otcovho príkladu v každodennom živote. Nájdite si čas na syna hlavne:

  • bezprostredne po návrate zo školy,
  • v uvoľnenej atmosfére pred spaním,
  • vo chvíľach, keď je dieťa choré.

Je jedno, koľko má rokov, určité rituály je dobré dodržiavať stále. 

 

Počúvajte, čo vám syn hovorí

Snažte sa chvíle so synom využiť naplno. Pomôcť vám v tom môže aj aktívne počúvanie. Ako to docieliť?

  • udržujte so synom zrakový kontakt,
  • buďte duchom prítomný a venujte synovi celú vašu pozornosť,
  • počúvajte bez súdenia, kritizovania a bez unáhlených záverov,
  • neprerušujte, nechajte rozprávača dokončiť myšlienku,
  • vcíťte sa do synových pocitov,
  • dávajte si pozor na mimiku a gestá, aby sa zhodovali s tým, čo hovoríte.

Ideálne je už v ranom detstve vytvoriť si dostatočne silné puto so svojím synom. Ak sa vám to podarí a v čase puberty sa na pár mesiacov syn citovo vzdiali, po určitom čase, a hlavne, keď vo svojom úsilí vytrváte, vaše puto sa opäť obnoví a pretrvá celý život. Budete mať nádherný vzťah aj vtedy, keď syn už bude dospelý.

 


Zdroje:
Steve Biddulph: Výchova chlapcov
James Dobson: Výchova chlapcov
Dads reconnect teenage son

Čítajte viac o téme: Oteckovia
Zdieľať na facebooku