Životné pravdy, ktoré vám dodajú silu

Čím skôr človek dokáže spoznať pravdu o sebe a tiež o svete, tým skôr môže začať pracovať na skvalitňovaní svojho života  a svojich vzťahov.
Čím skôr človek dokáže spoznať pravdu o sebe a tiež o svete, tým skôr môže začať pracovať na skvalitňovaní svojho života a svojich vzťahov. / Foto: Pexels

Niekedy človek nechce vidieť pravdu, a tak ospravedlňuje seba alebo svojich blízkych. Často je čakanie na zmenu zbytočné a lepšie je pozrieť sa pravde do očí. Uvedomenie si skutočnej pravdy pomáha ľuďom vnímať svet reálnejšie a nečakať na zázraky, ktoré sa často aj tak neuskutočnia. Poznanie pravdy v konečnom dôsledku dáva silu na prežitie šťastnejšieho života.

 

Často neradi priznávame vlastnú slabosť a veľmi radi ospravedlňujeme slabosti tých, ktorých máme najradšej. Čím skôr však človek dokáže spoznať pravdu o sebe a tiež o svete, tým skôr môže začať pracovať na skvalitňovaní svojho života a svojich vzťahov. Dnes je moderné nepriznávať si svoje chyby, lebo človek chce pôsobiť na iných bezchybne a hlavne úspešne. Ale psychológ a teológ Max Kašparů má na to iný názor: „Človek, ktorý si uvedomuje svoje chyby, vyslovuje o sebe pravdu. A vysloviť o sebe pravdu predstavuje veľkú odvahu, lebo my vieme vyslovovať pravdu o druhých, ale nie o sebe. Ale my by sme sa mali učiť vyslovovať pravdu hlavne o sebe, lebo len pravda nás môže oslobodiť. A poznať pravdu o sebe znamená oslobodzovať sa od falošného a krivého zrkadla." My sme však stále viac kritickí ako sebakritickí. Pozrime sa teda na pravdy, ktoré nás dokážu nielen posilniť, ale aj vyslať signál motivujúci k zmene.

 

1. Nikdy nevyhoviete všetkým

Je to jednoducho tak a nikdy to ináč nebude, ale nikdy nevyhoviete všetkým a vždy sa nájde niekto, kto s vami nebude súhlasiť. Vždy sa nájde niekto, kto vám povie, že nevediete správny život alebo že kráčate po zlej ceste. Vždy sa nájdu ľudia, ktorí vás budú kritizovať bez ohľadu na to, čo robíte. Takže robte to, čo robíte radi a čo vás naozaj baví a zaujíma. A robte to po svojom. Ten jediný sudca, ktorého by ste mali počúvať, ste totiž vy sami. Ak sa zameriate na názory iných, prestanete byť autentický a postupne budete strácať radosť a pozitívnu energiu. Autentický človek je taký, ktorý pozná sám seba, akceptuje svoje silné a slabé stránky. Na základe tohto poznania sa následne v živote rozhoduje. Vďaka tomu si dokáže vybrať správnu cestu na životných križovatkách.

 

2. Vlastné hranice si musíte nastaviť len vy sami

Nie je dôležité, nakoľko úprimný, láskavý a starostlivý človek je, vždy bude zaujatý viac vlastnými problémami, než tými vašimi. Dokonca aj ten najpozornejší priateľ nedokáže sám niektoré veci pochopiť, kým mu o nich nenapoviete. A ten najspravodlivejší zamestnávateľ na svete si nemusí uvedomovať, že vás ženie k vyhoreniu, pokiaľ budete mlčky prijímať všetku prácu, ktorú vám ukladá. Väčšina ľudí si vezme toľko, koľko im vziať dovolíte. Preto sa postarajte, aby vaše hranice boli jasne stanovené a tiež ich sami rešpektujte. Inak by sa ľahko mohlo stať, že sa vždy nájde niekto, kto vás zneužije. Silný človek sa nebojí povedať NIE, pokiaľ niečo nechce urobiť. Vie totiž veľmi dobre, že pokiaľ sa za seba nepostaví sám, neurobí to nikto iný. Túto pravdu je potrebné si uvedomovať každučký deň.

 

3. Len od vás záleží, koľko radosti a šťastia si doprajete

Môžete byť ten najlepší, najmúdrejší a najpríťažlivejší človek na svete, ale ak si v živote nenájdete nejakú radosť, nikto iný vám ju neposkytne. Ak si toto neuvedomíte, stále budete len na niečo alebo niekoho čakať, kto vás urobí šťastným. Najhoršie je čakať na lásku niekoho iného a dúfať, že ten druhý vás urobí šťastným. Možno toto platí pár dní alebo mesiacov. O celoživotné šťastie sa musíte starať len vy sami. Existujú dve možnosti. Vynakladať množstvo energie na to, že sa budete ľutovať, lebo žijete v domnienke, že si predsa zaslúžite niečo lepšie. Alebo sa si reálne začnete plniť sny a začnete si od života brať to, čo vám ponúka, len vy to možno ešte nevidíte. Sebaistí ľudia sa vedia tešiť z každej maličkosti a ďakujú za všetko, čo im život ponúka. 

 

4. Nikto nie je natoľko zaneprázdnený, aby vám nemohol odpovedať

Žijeme vo virtuálnej dobe a veľa rodinných a priateľských vzťahov je udržiavaný predovšetkým vďaka komunikácii na sociálnych sieťach. Ak sa od niekoho nemôžete dočkať odpovede, vedzte, že je to preto, že vám vedome nechcel odpovedať. Ospravedlňovať niekoho tým, že nemá vôbec čas, neobstojí. Na napísanie SMS tých pár sekúnd si dokáže každý nájsť. Nie je to o čase, je to o hodnotách. Ak si vás niekto váži, odpíše vám vždy. A čím skôr prestanete hľadať ospravedlnenia pre ľudí, ktorí vám nevenujú patričnú pozornosť, tým skôr sa dokážete uvedomiť, že možno do vášho života až tak nepatria a zároveň sa postupne dokážete priblížiť k tým ľuďom, od ktorých sa vám pozornosti dostane a budú s vami radi.

 

5. Človeka charakterizujú skutky, nie myšlienky

Predstavy sú, samozrejme, veľmi dôležité. Hovorí sa, že všetko, čo si človek dokáže predstaviť, dokáže aj urobiť. No nestačia len predstavy, sny a ciele. Kým nevstanete a nezačnete niečo z toho, o čom snívate, skúšať a uvádzať do života, vaše predstavy nemajú veľký význam. Vedieť spriadať veľké plány, je určite fantastická vec, ak však toto umenie nie je sprevádzané skutkami, k ničomu nepovedie. To, aký človek v skutočnosti je, o tom hovoria jeho činy a nie myšlienky. Ste tu na to, aby ste prekvitali a prospievali, to znamená, aby ste robili úžasné veci a tešili sa zo života. Celý život je v skutočnosti o tom. Takže, prestaňte spochybňovať svoju cenu, vypustite z hlavy  príbehy, ktorými sa stále klamete, prečo a ako a kedy budete môcť robiť určité veci a jednoducho to už začnite robiť! Všetko je ukryté v hlave a v pevnej vôli. Ak sa rozhodnete konať, tak konajte!

 

6. Problémy si väčšinou musíte vyriešiť sami

Existujú ľudia, ktorí sú vždy pripravení riešiť problémy a potom tí, ktorí od problémov utekajú. Neriešia, nekomunikujú, nehľadajú nové cesty. Nič sa im nechce meniť a to ani vtedy, ak je v ich živote veľa negatívnych vecí. Vybrali si jednoduchú cestu bez zbytočnej námahy. Tí druhí sú ich presným opakom. Problémy riešia, komunikujú, hľadajú nové riešenia. Toto sa považuje za zmysluplné konanie. Niekedy sa stane zázrak a existujúci problém sa vyrieši akoby sám od seba alebo v najťažšej chvíli sa objaví niekto, kto vám ho pomôže vyriešiť. Toto sa však stáva len občas.  Pravda je taká, že sa to v živote bežne nedeje. Problémy sa neriešia mávnutím kúzelnej paličky a ak sa chcete v živote dočkať nejakých zmien, musíte na nich sami zapracovať. Rozumní ľudia to vedia, pretože majú jasno v tom, že ak im niekto pomôže, budú to jedine oni sami. Ak sa však vyskytne niekto, kto je pri nich v ťažkej chvíli, vedia to oceniť. Nehnevajú sa však, keď sa tak nedeje. 

 

7. Vaša intuícia je vašou vnútornou navigáciou

Keď má človek podmienky na to, aby mohol byť aspoň pár minút denne v samote, má jedinečnú šancu napojiť sa aj na svoju vnútornú intuíciu. Keď máte dostatok času zamýšľať sa nad sebou a životom, určite pocítite, čo je správne a dobré pre vás.

 

8. Buďte s tými, s ktorými vám je dobre a nie s tými, ktorí vám škodia

Prečo sa ľudia sústreďujú na to, čo im berie energiu? Prečo čítajú negatívne správy, sledujú negatívne programy a zaoberajú sa negatívnymi ľuďmi? Všimnite si, o kom sa viac rozpráva? O dobrých ľuďoch alebo o tých, ktorí robia problémy? Psychológovia tvrdia, že je to preto, lebo je to jednoduchšie. Dobré sa ťažšie robí a tiež ťažšie hľadá. Všimnite si, koľko ľudí sa pozerá na budovanie mosta a koľko sa príde pozrieť na jeho búranie? Čomu venujete pozornosť, to vytvára váš život. Od vašej pozornosti závisí, či si pritiahnete negatívnych alebo pozitívnych ľudí, úspech alebo neúspech, lásku alebo nenávisť. Je len málo ľudí, ktorí vám pomôžu vstať z bahna, ktorí vám pomôžu pracovať na pozitívnej zmene. Preto si vážte každého človeka, ktorý robí to najťažšie - zostáva v nepríjemnej chvíli pri vás. Práve v takýchto situáciách sa vytvárajú skutočné vzťahy.

 


Zdroje:
Joseph, S. Autenticita. Jak být sám sebou a proč na tom záleží
Charles Duhigg: Sila zvyku 
Templar Richard: 100 zlatých pravidel pro spokojený život

Čítajte viac o téme: Šťastie
Zdieľať na facebooku