Pozitívne komentáre, pomocou ktorých môžete na sociálnych sieťach povzbudiť iných

Uverejňovaním pozitívnych komentárov môžete niekoho veľmi povzbudiť alebo mu zlepšiť náladu, ale v prípade negatívnych komentárov môžete spôsobiť pravý opak.
Uverejňovaním pozitívnych komentárov môžete niekoho veľmi povzbudiť alebo mu zlepšiť náladu, ale v prípade negatívnych komentárov môžete spôsobiť pravý opak. / Foto: Bigstock

Zámery na sociálnych sieťach určujú, ako vaša online aktivita ovplyvňuje vás a ľudí okolo vás. Vy sami sa rozhodujete, či budete písať pozitívne alebo negatívne komentáre. Uverejňovaním pozitívnych komentárov môžete niekoho veľmi povzbudiť alebo mu zlepšiť náladu, ale v prípade negatívnych komentárov môžete spôsobiť pravý opak. Patríte medzi tých, ktorí uprednostňujú pozitívne komentáre? Možno nasledujúce vety vás ešte viac inšpirujú.

 

Sociálne médiá sa pre mnohých ľudí stali už prirodzenou súčasťou ich života. Niekedy ovplyvňujú množstvo oblastí. Môžu to byť vzťahy, spôsob myslenia, hodnoty, vnímanie sveta a ďalšie skutočnosti. Tak, ako vás ovplyvňujú iní ľudia, vy zase ovplyvňujete ich. A často stačí jedna veta, nejaký komentár a deň pre niekoho môže byť krásny a pre iného zase nie. Podporu môžete prejaviť v čomkoľvek. Môže sa to týkať uverejneného  obsahu vo forme textu, videa alebo fotografie. Jednoduché je reagovať vtedy, keď je niekto šťastný, niekedy je náročnejšie reagovať vtedy, keď niekto blízky prežíva smútok. Mnohí ľudia  dokážu a reagovať aj v ťažkých chvíľach. Jedným slovom, takto majú nastavené svoje myslenie. Keď vidia, že ich priateľ, kolega alebo milovaná osoba to má ťažké, neváhajú a zanechajú komentár. Niekedy takáto podpora má cenu zlata. Možno práve vaša podpora im spríjemní ťažké chvíle. Ak teda inklinujete k tomu, že radšej píšete pozitívne komentáre ako tie negatívne, môžete sa inšpirovať nasledujúcimi vetami.

 

Pozitívne komentáre ako prejav empatie

1. Stojím pri tebe a podporujem tvoje rozhodnutie

Pokiaľ má niekto vo vašom živote pocit, že sa rozhodol správne, prejavte mu podporu. Nezáleží na tom, či by ste to urobili tak isto aj vy, pretože to nie je váš život. Dôležité je len to, aby ste pri niekom v tejto chvíli stáli a prejavili mu svoju podporu a zároveň im na jeho ceste priali len to najlepšie. Existujú ľudia, ktorí takúto podporu potrebujú a možno to budete práve vy, od koho si ju budú vážiť. Mnohé životné rozhodnutia sa robia ťažko a niektorí ľudia sa rozhodujú veľmi ťažko aj keď cítia, že určitý krok je pre nich ten najlepší. Niekedy je vhodné podporiť ich spomínaným komentárom a nereagovať zbytočne negatívne. Navyše, osoba, ktorej ponúknete podporu, sa bude cítiť lepšie, keď bude vedieť, že nie je sama. Váš komentár jej pripomenie, že ste tu pre ňu, nech sa deje čokoľvek.

 

2. Počul(a) som, čo sa stalo a chcem, aby si vedel(a), že sa môžeš na mňa spoľahnúť, ak budeš niečo potrebovať

Nezdieľajte príliš veľa detailov o nepríjemnej situácii, pretože nikdy neviete, či chce ten druhý všetko podrobne zverejniť. Ak sa stalo niečo nepríjemné, stačí napísať tento komentár. Dotyčný človek vidí, že poznáte situáciu a že ste mu k dispozícii, keby niečo potreboval. 

 

3. Pamätaj, že tvoje chyby sú príležitosťou na učenie a tvoju lepšiu budúcnosť

Nikdy by sme nemali súdiť iných a poukazovať na jeho chyby. Veď, kto ich vôbec nerobí? Namiesto toho môžete človeka povzbudiť tak, že mu pripomeniete, že chyby predstavujú príležitosť učiť sa a ísť v živote ďalej.  Bez ohľadu na to, čo dotyčný človek urobil, tento komentár vyjadruje podporu a ponúka pozitívnu väzbu. Je to úprimný komentár, ktorý dokáže komukoľvek pomôcť stať sa lepším človekom.

 

4. Nikdy nezabudnem na to, čo si pre mňa urobil(a)

Keď niekto prežíva ťažké chvíle alebo má zlý deň, tento komentár je veľmi vhodné použiť. Ak môžete, uveďte konkrétne, čo pre vás tento človek urobil, aby si na to spomenul aj on. Určite mu to privodí pocit radosti, lebo zistí,  že si na jeho skutok pamätáte a že pre vás tak veľa znamenal.

 

Pozitívne komentáre na vyjadrenie emocionálnej podpory

5. Nemôžem sa dočkať, kedy to s tebou oslávim. Daj mi vedieť, keď budeš mať voľno

Ak niekto vo vašom živote uverejní príspevky o vzrušujúcej udalosti vo svojom živote, tento pozitívny komentár predstavuje správnu cestu, ako podporiť blízku osobu. Tá vidí, že ste nadšený, podporujete ju a teší ju aj to, že s ňou chcete tráviť čas.

 

6. Urobím všetko pre to, aby som ti uľahčil(a) život

Keď vidíte, že niekto, na kom vám záleží, má problémy, zanechanie tohto komentára mu môže pomôcť zmierniť jeho problémy. Bez ohľadu na to, čím si človek prechádza, tento komentár znie veľmi povzbudivo. Ak v tejto chvíli urobíte pre trpiaceho človeka niečo láskavé, pomôže mu to viac, ako si myslíte.

 

7. Prešiel (prešla) som podobnou skúsenosťou a ak chceš, môžem ti poradiť

Keď toto niekomu poviete, dotyčný človek vidí, že nie je sám, ktorý prežíva určitú situáciu. Neponúkajte nevyžiadané rady, ale dajte najavo, že nejaké dobré rady máte a ak ich chce, s radosťou pomôžete. Tento komentár môžete použiť na vyjadrenie podpory komukoľvek, aj keď ho veľmi dobre nepoznáte. Na nikoho netlačte, pretože nemusí  byť na vašu pomoc  pripravený. Stačí zanechať tento komentár a ak daná osoba bude chcieť vašu podporu, osloví vás.

 

Pozitívne komentáre na vyjadrenie solidarity

8. Vážim si všetko, čo robíš, ale teraz je čas, aby si sa  postaral(a) hlavne o seba

Keď niekto z vašich blízkych napíše o tom, že prežíva ťažké chvíle, zanechajte mu tento pozitívny komentár. Ak daná osoba vždy pomáha druhým, uistite ju, že robí tak veľa pre všetkých ostatných a že je dobrý človek. Potom jej dajte vedieť, že nastal čas, aby dostatočnú starostlivosť začala venovať hlavne sebe a že si to veľmi zaslúži. Pre ľudí môže byť náročné oddýchnuť si od pomoci druhým, ale je potrebné dávať im najavo, že je to veľmi potrebné. Pomôžte im uvedomiť si, aby si dokázali nájsť čas aj pre seba a dali si  prestávku v ustavičnej pomoci iným. Ak ich takto povzbudíte, možno aspoň začnú uvažovať nad tým, že je to potrebné urobiť.

 

9. Nestrácaj nádej, nech sa deje čokoľvek

Život je plný vzostupov a pádov, no zdá sa, že všetko nakoniec dopadne dobre. Keď niekto uverejní niečo smutné alebo napíše o svojom ťažkom období, tento komentár mu pomôže. Pripomenie mu, že táto skúsenosť pominie a že čoskoro sa situácia zmení a opäť nájde svoje šťastie. Ľudia niekedy potrebujú pripomenúť, že zlé časy netrvajú večne. Pomôže im to predstaviť si pozitívnu budúcnosť plnú radosti a šťastia.

 

Pozitívne komentáre na zlepšenie nálady

10. Som taký(á) hrdý(á) na všetko, čo si dokázal (a)

Keď niekto z vašich blízkych zdieľa príspevok o tom, že niečo dokázal, dajte mu vedieť, že cítite hrdosť. Zvýši to jeho sebavedomie a zároveň mu dáte vedieť, že podporujete jeho úsilie. Ak nejaká osoba prechádza ťažkým obdobím, môžete tento istý komentár trochu zmeniť. Namiesto toho, aby ste osobe povedali, že ste hrdý na jej úspechy, povedzte jej, že ste hrdý na to, ako zvláda náročné situácie.

 

11. Posielam ti dobrú energiu a viem, že to zvládneš

Možno nemôžete urobiť nič, aby ste zlepšili situáciu danej osoby, ale môžete jej ponúknuť pozitivitu prostredníctvom tohto komentára. Zanechajte jej tento pozitívny komentár a dajte vedieť, že  jej posielate dobré vibrácie a energiu. Takto dáte danej osobe vedieť, že na ňu myslíte a že jej držíte palce.

 

12. Táto situácia neznamená, že si urobil(a) niečo zlé, takže sa neobviňuj

Aj dobrým ľuďom sa niekedy stávajú zlé veci. Keď sa dejú zlé veci, neznamená to, že si to ten človek zaslúžil alebo že urobil niečo zlé. Napriek tomu sa niektorí ľudia stále obviňujú a spochybňujú, čo mohli urobiť inak. Tento komentár pomôže danej osobe rozpoznať, že nie je vinná za vzniknutú situáciu. Začne chápať, že zlé veci sa proste dejú aj keď niečo urobila najlepšie, ako vedela. Pomôže jej to prijať situáciu a ísť ďalej bez toho, aby žila  s pocitom ľútosti.

 

Ľudia zdieľajú mnohé aspekty svojho života na sociálnych sieťach. Či už napíšu príspevok o niečom pozitívnom alebo sa podelia so svojím smútkom, prejavte im svoju podporu. Ak chcete človeka skutočne podporiť, je potrebné napísať zmysluplný a pozitívny komentár. Možno vás inšpiruje niektorý z tohto článku.

 


Zdroje:
Positive comments use often 
How to respond to comments on instagram

Čítajte viac o téme: Sociálne siete, Komunikácia
Zdieľať na facebooku