Ako skrotiť nezdravé ego?

Ego má každý človek a nie je na ňom nič zlé. Podstatné je to, aby sme sa ho naučili používať správne.
Ego má každý človek a nie je na ňom nič zlé. Podstatné je to, aby sme sa ho naučili používať správne. / Foto: Pexels

Každý človek má ego, ale každý z nás disponuje inou schopnosťou ovládať ho, držať ho pod kontrolou a využívať ho vo svoj prospech. Najhoršie je, keď sa niekomu vymkne spod kontroly. Vtedy mu môže spôsobiť viac problémov ako úspechov. Čo robiť, aby sme dokázali takémuto stavu predísť?

 

Ego má každý človek a nie je na ňom nič zlé. Podstatné je to, aby sme sa ho naučili používať správne. Mať zdravé ego znamená vnímať určitú dávku hrdosti na seba a svoju minulosť a vieru vo vlastnú hodnotu a budúci úspech. Je veľmi dôležité si budovať zdravo silné ego, no omnoho dôležitejšie je to, aby sme si uvedomovali nezdravé a škodlivé prejavy ega. Hovorí sa, že je dôležité vedieť prijať pochvalu, ale ešte dôležitejšie je, nikdy sa ňou nenechať uniesť a opiť. Pochvala a ocenenie automaticky prichádza, keď človek kráča po správnej ceste, keď sa mu darí. Ale práve v takýchto výnimočných situáciách je potrebné pamätať na pokoru a to, kde a ako sme začínali. Je dôležité pamätať tiež na to, že vždy existuje nová, vyššia úroveň, na ktorú sa vieme dostať. Podstatné je tiež uvedomenie si toho, že nemáme súťažiť so všetkými navôkol, ale iba so sebou. Niekedy človek môže cítiť obrovské nutkanie vyhrávať nad všetkými okolo seba a dosahovať viac. Môže to však byť falošné volanie a cesta k nešťastiu, pretože tí skutočne šťastní na tomto svete nesúťažia s druhými, ale iba so svojimi minulými verziami samých seba.

 

Nezdravo silné ego spôsobuje tieto povahové nedostatky

  • Potrebujete, aby sa svet dozvedel, že ste najdokonalejší a túžite po tom, aby to všetci uznali. 
  • Potrebujete obdiv a uznanie ľudí, ktorí sú podľa vás menejcenní.
  • Myslíte si, že ste lepší ako ostatní ľudia a že máte najlepšie nápady. Myslíte si tiež, že ste najmúdrejší a ste na vývojovom rebríčku nad ostatnými tak veľmi vysoko, že na vašu dokonalosť a originalitu nikto nemá.
  • Musíte mať vždy za každú cenu posledné slovo a keď vám ho niekto nedopraje, rozprávate dovtedy, kým všetci vašu pravdu neuznajú, nezmĺknu alebo neodídu z miestnosti.
  • Máte pocit, že len váš názor je ten správny, nikto iný nesmie mať žiadny iný názor. Keď s vami niekto chce diskutovať a ukázať vám, že nemáte pravdu, prinútite ho, aby mal názor rovnaký ako vy. 

 

Stratégie, ktoré pomáhajú zvládnuť nezdravé ego

Celý náš život sprevádza boj. Súperíme o obľúbenosť medzi spolužiakmi či kolegami. So silným zaujatím bojujeme za svoj názor, v hádkach obhajujeme svoju „pravdu“. Máme nutkavú potrebu vyhrávať, urážajú nás kritické poznámky, musíme si dokazovať svoje úspechy a dôležitosť, trápi nás, čo si o nás myslia ostatní. To všetko sú bežné každodenné situácie, keď nad nami vyhráva naše vlastné ego. Nič hrozné to nie je, ibaže to neprospieva dobrým vzťahom, pocitu vnútorného pokoja a šťastia. Na to, aby sme dokázali spolu žiť, musíme si uvedomovať tieto „hry“, ktoré s nami chce naše ego hrať. Mali by sme poznať určité pravidlá a hranice, ktoré nám umožnia žiť šťastnejší život a nájsť vnútorný pokoj. Ako to dosiahnuť? Dá sa to tým, že postupne dokážeme zvládnuť nášho najväčšieho súpera, ktorým je naše vlastné ego. 

 

1. Vzdajte sa potreby stále vyhrávať

Za ilúziou dokonalosti človek niekedy prahne tak veľmi, až občas zabúda na to, že absolútna dokonalosť vlastne neexistuje a podľahneme klamu, že on dokonalý je. A pretože si myslí, že je absolútne dokonalý, nosí v sebe predstavu, že musí vždy a za každých okolností víťaziť. Ego nás veľmi rado rozdeľuje na víťazov a porazených. Honba za víťazstvom je zaručený spôsob, ako stratiť vnútorný pokoj. Ale nie je možné stále len vyhrávať. Niekto iný bude vždy rýchlejší, mladší, silnejší, múdrejší alebo bude mať viac šťastia a vy potom budete cítiť iba bezcennosť a nedôležitosť. Niekedy je lepšie situáciu pozorovať, tešiť sa z toho, keď sa vám darí, ale nesústreďovať sa len na víťazstvo. A niekedy je to tak, že keď sa budete o víťazstvo menej snažiť, začne sa vám viac dariť.

 

2. Vzdajte sa potreby mať vždy pravdu

Ego je zdrojom mnohých konfliktov a nezhôd, pretože nás tlačí k tomu, aby sme presviedčali druhých, že nemajú pravdu. Ak sa v debatách vzdáte potreby mať neustále pravdu, akoby ste hovorili svojmu egu, že už nie ste jeho otrokom. Už veľa vzťahov a priateľstiev sa skončilo len preto, že niekto potreboval mať vždy pravdu.

 

3. Vzdajte sa potreby neustále prejavovať nadradenosť

Naozajstná sila osobnosti neznamená byť lepší ako niekto iný, ale znamená byť lepší, ako ste vy sami boli kedysi. Nehodnoťte druhých na základe ich vzhľadu, úspechov, majetku a ďalších znakov, ktoré tak rado ego používa. Keď vysielate pocity nadradenosti, vráti sa vám to tak, že ľudia prestanú mať o vás záujem, nebudú vás vyhľadávať a nakoniec to povedie k nepriateľským pocitom na oboch stranách.

 

4. Určte si priority

Ego nás veľakrát núti bezhlavo sa hnať za vecami ako peniaze, pozornosť či obľúbenosť. Núti vás stotožňovať sa s vašimi úspechmi. Sú ale toto naozaj vaše priority? Naozaj toto vám prináša do života radosť a šťastie? Nie je to náhodou niečo iné? Napríklad pokoj, láska či zdravie? Niekedy je dobré pripomenúť si, ktoré sú pre vás  skutočné priority. Keď si to človek každý deň uvedomuje, je v ňom viac pokory a ego ho menej ovláda. A skúste tiež porozmýšľať, v čom spočíva skutočný zdroj všetkých vašich úspechov. Prejavujte vďačnosť za schopnosti, ktoré ste za doterajší život nazbierali. Čím menej uznania od okolia budete potrebovať, tým voľnejšie a šťastnejšie sa budete cítiť.

 

5. Vážte si to, čo ste už dosiahli

Ego nie je nikdy spokojné. Nezáleží na tom, čo ste dosiahli, ego bude vždy trvať na tom, že niečoho stále nie je dosť. Zistíte, že sa neustále snažíte a naháňate sa za niečím, čo aj tak nikdy nedosiahnete, pretože vždy bude existovať niečo kvalitnejšie, dokonalejšie, luxusnejšie... Paradoxne, keď prestanete potrebovať stále viac a viac, do vášho života zrazu príde viac toho, po čom naozaj túžite a čo naozaj potrebujete. A možno zrazu zistíte aj to, ako málo vám v skutočnosti stačí. A potom, práve v tejto chvíli budete naozaj spokojní. Nedovoľte, aby vás ovládala nevďačnosť. Každý jeden deň si vyčleňte čas na to, aby ste sa poďakovali za veci, ktoré už máte.

 

6. Nesnažte sa ničiť iným život

Robiť niekomu zo života peklo, chcieť sa mu pomstiť alebo sa mu snažiť nejakým iným spôsobom škodiť, je žiaľ, u niekoho bežné. Ak vám v hlave víria podobné myšlienky, uvedomte si, že ste práve ovládaný svojím egom a hnevom. Odovzdať kontrolu nad svojím životom egu je ale to najhoršie, čo môžete urobiť. Takýmto správaním budete mať okolo seba čoraz viac nepriateľov a vy nebudete cítiť šťastie.

 

7. Začnite pomáhať iným

Keď sa máte dobre a vaše ego stúpa do výšin, je veľmi ľahké zabudnúť na to, že to takto nebolo vždy. Najlepším spôsobom, ako si na to spomenúť, je podať pomocnú ruku niekomu, kto to práve potrebuje. Spôsobov, ako to urobiť, je v súčasnosti naozaj veľa.

 

Ak vám na tom skutočne záleží,  postupne sa dokážete zbaviť nadvlády ega. Je to náročné, trvá to dlhšiu dobu, ale komu na tom skutočne záleží, tak to zvládne. Odmenou pre vás bude pokojnejší a radostnejší život, vaše vzťahy budú harmonickejšie a vy sami budeme dlhodobo prežívať pocity šťastia.

Čítajte viac o téme: Emocionálna inteligencia
Zdieľať na facebooku