10 spôsobov, ako prejsť od novoročných predstáv k ich realizácii

Všetci máme svoje sny – skryté túžby po lepšom a krajšom živote. Niekto sníva viac, niekto menej. Hlavne na nový rok si dávame rôzne predsavzatia a stanovujeme si nové ciele.
Všetci máme svoje sny – skryté túžby po lepšom a krajšom živote. Niekto sníva viac, niekto menej. Hlavne na nový rok si dávame rôzne predsavzatia a stanovujeme si nové ciele. / Foto: Pexels

Každý človek nosí v sebe množstvo snov a túži po tom, aby sa mu raz, jedného dňa, splnili. Ako svoje sny a želania premeniť na realitu? 

 

Všetci máme svoje sny – skryté túžby po lepšom a krajšom živote. Niekto sníva viac, niekto menej. Hlavne na nový rok si dávame rôzne predsavzatia a stanovujeme si nové ciele. Všetko začína dobrými úmyslami, ale často končí už v marci. Ľudia z tejto situácie vinia hlavne seba. Sú presvedčení, že majú nedostatok vlastnej vôle a cítia sa často neschopní. Počiatočný entuziazmus sa stráca. Čo urobiť ináč a tak, aby sa vám tohto roku vaše sny splnili? Vyskúšajte nasledujúce kroky.

 

1. Definujte svoje sny

Predstavte si, že idete do obchodu s potravinami a nakúpite produkty na koláč, ktorý idete upiecť prvýkrát. Pokiaľ ste si neurobili zoznam ingrediencií, budete sa v obchode cítiť bezmocní. Zaujme vás akýkoľvek lákavý tovar, no nebudete vedieť, čo konkrétne kúpiť. Rovnako aj snívanie o lepšom živote je len začiatok. Je to recept na hotový výrobok. Nemôžete dosiahnuť to, čo chcete, kým neviete, po čom presne túžite. Urobte si čas na zváženie svojich cieľov a zapíšte si ich tak, aby ste ich mali každý deň na očiach. Profesorka Gail Matthews vymyslela jednoduchá stratégiu, ktorá pomáha zvyšovať šancu na úspech o 42 percent. Účinnosť stratégie spočíva v správnom  zapisovaní cieľov. Do jej výskumu sa zapojili muži a ženy vo veku 23 až 72 rokov z rôznych kútov sveta a z rôznych spoločenských vrstiev. Boli to podnikatelia, učitelia, právnici či zdravotníci. Účastníci boli rozdelení do dvoch skupín. V jednej boli tí, ktorí si svoje ciele zapisovali a v druhej tí, ktorí si ciele nezapisovali. Výsledok bol taký, že tí, ktorí si ciele zapisovali, boli oveľa bližšie k naplneniu svojich snov ako ľudia v druhej skupine. Výsledkom štúdie bolo aj presné zistenie, že existuje o 42 percent vyššia pravdepodobnosť, že dosiahnete svoje ciele a sny, ak si ich budete zapisovať.

 

2. Využívajte vizualizáciu

Každý veľký úspech začína ako nová iskra v mozgu. Keď si zadefinujete svoje ciele, použite svoju predstavivosť, aby ste takto dali svoje sny do pohybu. Pri vizualizácii je potrebné používať všetky zmysly. Možno dúfate, že získate lepšiu prácu. Po načrtnutí možností a potrebných krokov začnite s vizualizáciou. Predstavte si seba vo svojej vysnívanej kariére a robte všetky veci, ktoré sú potrebné, namiesto toho, aby ste si len priali, konali, mysleli a hovorili tak, ako sa to už stalo.

Motivačná koučka Patti Dobrowolski tvrdí, že svoje životné ciele je dôležité si nakresliť. Radí, že ak si ich nakreslíte, máte až o 80 percent vyššiu šancu ich dosiahnuť. Obrazy podľa nej privádzajú ľudí k činom. Podľa nej si človek má nakresliť dve polia. Naľavo si má nakresliť  súčasnú situáciu a napravo predstavy o budúcnosti. Tá, o ktorej snívate, má byť čo najviac farebná a detailná. Taktiež hovorí, že musíte svoje sny vidieť, veriť v ne a konať.

 

3. Verte si

Želanie nemá žiadnu silu, pokiaľ za ním nie je viera. Ste unavení z toho, že vaše sny zostávajú vo vašej mysli a nenapĺňajú sa? Možno musíte veriť v seba a mať viac súcitu so sebou. Sny sa vám skôr naplnia, keď sami na seba pozeráte  s istotou, dôverou a sebaúctou. Ten, kto verí sám sebe, väčšinou ide vytrvalo za svojím cieľom. Tí ľudia, ktorí si vážia sami seba, sú so sebou spokojnejší a vďaka tomu sa stávajú aj úspešnejší. Nemyslite si, že druhí sú vždy vo všetkom lepší. Verte tomu, že aj vy ste veľmi hodnotný človek, ktorý môže byť povzbudením pre iných. Začnite tým, že si spravíte analýzu svojich kladov a nedostatkov. Identifikovať svoje slabé stránky neznamená znenávidieť sa. Je prirodzené, že takmer každý má svoje dobré i zlé stránky. Vážiť si sám seba neznamená, že sa nepotrebujeme zlepšovať. Je dobré si uvedomiť, že hoci sa všetko dá a môže meniť, už teraz máte cenné vlastnosti, ktoré si musíte vážiť.

 

4. Urobte si poriadok v priestore

Medzi preplneným priestorom a preťaženou mysľou je silné prepojenie. Vytvorte si teda ideálny priestor na realizáciu vašich snov. Ak ste vždy snívali o maľovaní obrazov, potrebujete vyhradenú miestnosť na túto činnosť. Nech už sú vaše túžby akékoľvek, neporiadok vás len rozptyľuje a deprimuje. Rozhodnite sa upratať priestor tak, aby ste vytvorili prostredie priaznivejšie pre vizualizáciu. 

 

5. Rozprávajte o svojich túžbach

Nie je ľahké udržať v tajnosti to, čo si prajete. Uznanie patrí medzi základné ľudské potreby. Zdieľanie svojich snov s ostatnými a  rozprávanie o nich, vytvára mocnú silu. Hovorí sa, že samotný vesmír to počuje a zaznamenáva, čo vám má splniť. Vytvára sa tak určitá pozitívna sila, ktorá pracuje na tom, aby priviedla vaše túžby do reality. Zvážte však, komu o svojich snoch poviete. Ideálne je zdieľanie svojich myšlienok a plánov so svojím partnerom a ďalšími dôveryhodnými ľuďmi vo vašom okolí. Mali by to byť tí ľudia, ktorí stoja skutočne na vašej strane a podporia vás bez ohľadu na vaše sny. Ak o snoch poviete niekomu, kto vás nemá až tak veľmi rád, pravdepodobne vás bude od nich odrádzať.

 

6. Vytvorte si časovú os

Zameranie sa na dosiahnutie vašich cieľov si vyžaduje primeraný časový plán. Namiesto toho, aby ste si povedali, že niekedy sa mi to možno splní, naplánujte si presne, dokedy chcete, aby sa vám sny začali plniť. Takto naštartujete zodpovednosť a znížite pokušenie prokrastinovať. Jednoduchý spôsob, ako vytvoriť časovú os, je rozdeliť list papiera na časti. Môžete ho jednoducho začleniť do vašej nástenky vízií. Rozdeľte svoje ciele na úlohy a očakávania na jednej strane a cieľový dátum dokončenia na druhej strane. Samozrejme, možno budete musieť prispôsobiť svoju časovú os neočakávaným udalostiam alebo okolnostiam, ale to nie je problém. Napriek tomu budete mať hmatateľnú pripomienku vašich očakávaní a povinností. Označte si každú úlohu, keď ju dokončíte, aby ste videli, o koľko ste bližšie k úspechu.

 

7. Uskutočňujte postupne svoje sny a buďte proaktívni

Nestačí si len niečo priať a predstavovať si to. Postupne je potrebné uskutočňovať jednotlivé kroky. Len tak sa dopracujete k tomu, čo naozaj chcete dosiahnuť. Buďte proaktívni. Proaktivita je spôsob konania, keď odpoveď na vonkajší (napr. teplo, farba, hluk...) alebo vnútorný podnet (napr. pocit hladu, smädu, bolesti...) je výsledkom slobodnej a vedomej voľby, ktorá je spojená s prebratím iniciatívy a prijatím zodpovednosti za ňu a za jej následky. Proaktivita je opak reaktivity, keď odpoveďou na podnety sú „predprogramované" odpovede. Proaktívna reakcia znamená vedomé riešenie vzorových situácií preverením použitých vzorov. Vyhľadávanie starých, podobných, použiteľných programov z podvedomia trvá približne 0,3 desatiny sekundy, čo predstavuje časový úsek, počas ktorého je (aspoň v určitých situáciách) ľudské vedomie schopné zasiahnuť a preveriť, či starý návyk, program je naozaj vhodný. Podľa zhodnotenia buď spustí „starý program", alebo môže tvoriť nové a priliehavejšie možnosti správania. Je veľmi ľahké podľahnúť reaktívnym spôsobom mysle. Necháte sa iba posúvať okolnosťami alebo inými ľuďmi, ktorí niečo vymyslia. Robíte to, čo robia ostatní. Reagujete na čokoľvek. A tak sa postupne strácate v okolnostiach a strácate sami seba. Neskôr sa k tomu pripojí pocit bezmocnosti. Cítite, že z vás vyprcháva život, máte pocit, že prežívate zo dňa na deň bez výraznejšej energie. Oveľa príjemnejší a užitočnejší spôsob žitia je byť proaktívny. To znamená, že si sami vytvárate situácie, v ktorých sa môžete realizovať. Takto vás život viac baví a často sa dostavia aj lepšie výsledky.  Ale na druhej strane je to tiež náročnejšie. Je oveľa ľahšie nechať sa len tak ovplyvňovať a reagovať na to, čo príde. A ak chcete byť proaktívni, tak sa k tomu budete musieť aj odvážne postaviť. Ale aj napriek všetkému proaktívny život je oveľa hodnotnejší a prináša oveľa viac  radosti. Práve tento spôsob života vám pomôže  sa aj skôr dopracovať k splneniu vašich snov.

 

8. Tešte sa z malých úspechov 

Efektívny plán spočíva v jeho rozdelení na menšie kroky, aby ste neboli preťažení. Keď splníte jeden z malých cieľov, oslávte to a prejdite na ďalší. A užívajte si aj samotnú cestu, po ktorej kráčate do cieľa. Takýto postoj vám každý deň poskytne množstvo pozitívnej energie. Totiž každý krok smerom k snom vám ponúka cenné poznatky, na ktoré nikdy nezabudnete. Aj v tomto prípade je zapisovanie do denníka vynikajúci nástroj na zaznamenávanie udalostí, myšlienok a nápadov. Preskúmanie minulých záznamov vám pomôže pochopiť vašu vysnívanú cestu a to, kde ste boli. Pestuje vďačnosť a pozitívneho ducha.

 

9. Ignorujte neprajníkov

Nič nie je ideálne a na svojej ceste za snom stretnete aj neprajníkov a závistlivcov. Býva to aj tak, že niektorí ľudia sa cítia ohrození vaším potenciálnym úspechom. A tí, ktorí majú  nízke sebavedomie, môžu získať falošný pocit nadradenosti tým, že sa vás budú snažiť odradiť od vašich plánov. Stretnete aj množstvo iných toxických ľudí. Niekedy sú títo toxickí ľudia dlhoroční priatelia alebo rodinní príslušníci, ktorým sa nemôžete vyhnúť. V tomto prípade hovorte stručne a milo a odíďte čo najskôr. Stretávajte sa hlavne s tými, ktorí vám úprimne prajú len to najlepšie.

 

10. Prijmite neúspechy

Porozprávajte sa s každým, kto si splnil svoje sny, no a on vám povie, že nebolo vždy len všetko dokonalé. Je samozrejmé, že napriek najlepšiemu plánovaniu budete mať niekoľko neúspechov. Na túto skutočnosť je potrebné sa pripraviť. Keď spadnete, vstaňte, oprášte sa a pokračujte. Skúste sa na svoje neúspechy pozerať ako na nástroje učenia. Poučenie z malých chýb môže často pomôcť predchádzať tým závažnejším. Namiesto toho, aby ste sa kritizovali za chybu, premeňte ju na niečo pozitívne a sústreďte sa aj v týchto ťažkých okamihoch na svoje ciele.

 


Zdroje a odporúčaná literatúra:
Paul McKenna: Zmeňte svoj život za sedem dní
Ivo Toman: Úspešná sebamanipulace
Charles Duhigg: Sila zvyku
Napoleon Hill: Myšlením k bohatství
Brendon Burchard: Životný náboj
Wishing better life

Čítajte viac o téme: Ciele
Zdieľať na facebooku