Ako si v novom roku splniť svoje sny? Vyskúšajte túto stratégiu

V dnešnom svete je veľmi náročné sústrediť sa na jednu konkrétnu vec. Z tohto dôvodu je podrobné zameranie sa na zapisovanie cieľov jednou z najlepších ciest, ako sa dopracovať k určitému úspechu.
V dnešnom svete je veľmi náročné sústrediť sa na jednu konkrétnu vec. Z tohto dôvodu je podrobné zameranie sa na zapisovanie cieľov jednou z najlepších ciest, ako sa dopracovať k určitému úspechu. / Foto: Shutterstock

Nech je to čokoľvek, po čom v živote túžite, potrebujete plán, pomocou ktorého by ste to mohli uskutočniť. Potrebujete si stanoviť ciele, aby ste mali úplne jasno v tom, čo musíte spraviť pre ich dosiahnutie. A nemusíte vôbec čakať na 1. január, aby ste si mohli nové ciele stanoviť. Môžete si ich premyslieť napríklad aj hneď teraz. Záleží len naozaj na vás. Ako to urobiť čo najsprávnejšie?

 

Profesorka Gail Matthews vymyslela jednoduchá stratégiu, ktorá pomáha zvýšovať šancu na úspech o 42 percent. Účinnosť stratégie spočíva v správnom  zapisovaní cieľov. Do jej výskumu sa zapojili muži a ženy vo veku 23 až 72 rokov z rôznych kútov sveta a z rôznych spoločenských vrstiev. Boli to podnikatelia, učitelia, právnici či zdravotníci. Účastníci boli rozdelení do dvoch skupín. V jednej boli tí, ktorí si svoje ciele zapisovali a v druhej tí, ktorí si ciele nezapisovali. Výsledok bol taký, že tí, ktorí si ciele zapisovali, boli oveľa bližšie k naplneniu svojich snov ako ľudia v druhej skupine. Výsledkom štúdie bolo aj presné zistenie, že existuje o 42 percent vyššia pravdepodobnosť, že dosiahnete svoje ciele a sny, ak si ich budete zapisovať.

 

Ako postupovať pri zapisovaní cieľov?

Na prvý pohľad zapisovanie cieľov predstavuje veľmi jednoduchú metódu. Paradox však spočíva v tom, že väčšina ľudí si stále nezapisuje to, čo je pre nich najdôležitejšie. Tí, ktorí však túto metódu vo svojom živote využívajú, jednoznačne tvrdia, že im veľmi pomohla a radikálne zmenila život.

 

Toto je návod, ako postupovať:

 

1. Ujasnite si svoje najväčšie sny, ktoré by ste chceli dosiahnuť v rámci jedného roka. Stanovte si čas, napríklad 15 minút, a zamyslite sa, čo by ste chceli v blízkej budúcnosti dosiahnuť, aké sú vaše túžby a kde by ste sa chceli posunúť.

 

2. Vyberte si 2 sny, na ktorých vám najviac záleží, pri ktorých máte pocit najväčšej radosti, ktoré vás najviac priťahujú a odpovedzte si na nasledujúce otázky:

 

  • Prečo je pre mňa tento sen dôležitý?
  • Akú zmenu to v mojom živote prinesie?
  • Aký to bude mať na mňa emocionálny, finančný a tvorivý dopad?
  • Koho ešte pozitívne ovplyvním, keď dosiahnem tento cieľ?

 

Snažte sa dostať k jadru toho, prečo je tento sen dôležitý a čo chcete v dôsledku jeho dosiahnutia cítiť, zažiť alebo zdieľať. Tento krok je dôležitý, lebo podporí vašu  vytrvalosť.

 

3. Vyberte si jeden sen. V určitej chvíli sa musíte rozhodnúť, čo je pre vás v určitej etape života najdôležitejšie a na čo sa chcete najviac sústrediť. Pomocou ďalších krokov urobte z tohto sna konkrétny, merateľný a uskutočniteľný cieľ. V tejto etape plánovania musíte byť veľmi konkrétni. Napríklad, keď je vaším snom napísať úspešnú knihu, vytvorte si merateľný čiastkový cieľ. Musíte si napríklad vyhradiť na písanie 40 minút denne. Alebo napísať prvých 10 strán do určitého, presne stanoveného dátumu.

 

4. V ďalšej fáze si napíšte ďalšie tri kroky. Zamerajte sa na menšie, ale veľmi reálne aktívne kroky a nech sa deje čokoľvek, spravte prvý krok ešte dnes. Po dokončení každého kroku pokračujte v naplánovaní nových. Tými malými krokmi môže byť napríklad telefonovanie, dohodnutie schôdzky alebo registrácia do kurzu. Nech sa deje čokoľvek, urobte tento prvý krok ešte dnes. Práve  teraz. Najhoršie je, keď sa odkladá prvý krok na neurčito. Po každom malom kroku si zapíšte ďalší a takto sa budete stále posúvať ďalej a ďalej.

 

V dnešnom svete je veľmi náročné sústrediť sa na jednu konkrétnu vec. Sme rozptýlení, naša myseľ skáče z jednej veci na druhú, máme veľké množstvo povinností a mnohí sú aj veľmi preťažení. V takomto rozpoložení niekedy je náročné mať jasno v tom, čo vlastne najviac v živote chceme. Z tohto dôvodu je podrobné zameranie sa na zapisovanie cieľov jednou z najlepších ciest, ako sa dopravovať k určitému úspechu.

Čítajte viac o téme: Ciele
Zdieľať na facebooku