Ako počas Vianoc posilňovať rodinné puto?

Dlhoročné skúsenosti ukazujú, že deti si nebudú spomínať na hračky, ktoré ste im kúpili, ale budú spomínať na nádherné minúty a hodiny, ktoré s vami a v kruhu širšej rodiny prežili.
Dlhoročné skúsenosti ukazujú, že deti si nebudú spomínať na hračky, ktoré ste im kúpili, ale budú spomínať na nádherné minúty a hodiny, ktoré s vami a v kruhu širšej rodiny prežili. / Foto: Bigstock

Každý rodič túži po krásnych vzťahoch vo svojej rodine. Existuje niekoľko spôsobov, ako sa dopracovať k tomuto cieľu. O chvíľu tu budú Vianoce a vianočné prázdniny. Je to ideálny čas aj na to, aby sme mohli posilňovať vzťahy v rodine.

 

Žijeme v uponáhľanom svete, o tom niet pochýb. My dospelí sa snažíme skĺbiť prácu, rodinu, priateľov a občas nejaké záľuby. Deti majú školu, krúžky, potrebujú pravidelné voľnočasové aktivity. O chvíľu tu budú Vianoce a všetci budeme mať viac voľného času. Ideálne je, keď tento sviatočný čas dokážeme využiť tak, aby všetci v rodine prežívali krásne chvíle, ktoré okrem pocitu radosti dokážu všetkých jej členov ešte viac zblížiť. V súčasnosti nie je nič výnimočné, keď viacerí členovia rodiny sú doma málo. Mnohí otcovia (niekedy aj mamy) dlhodobo pracujú v zahraničí a domov chodia veľmi málo. Mnohí študenti sa tiež dostanú domov len na Vianoce a v lete. Čoraz viac otcov chodí na týždňovky, a tak tých pokojných spoločných chvíľ v roku je žalostne málo. Z tohto dôvodu by ste si spoločné chvíle mali do sýtosti vychutnať až tak, aby sa vaše „emočné nádoby“ naplnili zo vzájomnej prítomnosti až po okraj, aby ste z nich mohli čerpať vždy, keď počas roka vám vaši blízki budú chýbať.

 

Venujte si skutočnú pozornosť

Keď ste s rodinou, nepremýšľajte o práci a vnímajte tých, ktorých momentálne máte okolo seba. Aktívne ich počúvajte. Snažte sa dodržiavať zrakový kontakt, povzbudzujte ich v rozprávaní, prejavujte úctu. Ak je to len trochu možné, vypnite počítače, televízory, mobily. Povedzte si navzájom, že aspoň tri dni sa budete aktívne venovať sami v sebe v rodine. Keď toto pravidlo dodržia dospelí, dodržia ho aj deti. Po pár hodinách pocítite veľkú úľavu a pokoj. Budete mať väčšiu chuť venovať sa tomu, čo práve prebieha vo vašej izbe a nie na sociálnych sieťach alebo v televízii. Viac si vychutnáte spoločné chvíle, viac uvedomíte radosť zo spoločnej blízkosti a budete mať väčšiu chuť za toto všetko ďakovať. Uvedomíte si, že rodina je najväčší dar. Vaša myseľ nebude odbiehať k iným témam a k tomu, čo momentálne na internete riešia iní, často neznámi ľudia. Nebudete sa musieť porovnávať, sústredíte sa na to, čo momentálne prežívate len vy.

 

Vianoce neznamenajú len sledovanie televízie

Existuje veľa rodín, kde je práve v dňoch voľna zapnutý televízor od rána do večera. A to nielen v jednej izbe, ale niekedy aj v troch naraz. Deti potom bezcieľne pobehujú z izby do izby, nasávajú často nie práve najvhodnejšie informácie a neraz práve táto činnosť spôsobuje u nich nervozitu a podráždenosť. Ešte pred Vianocami sa dohodnite, ktoré rozprávky budete sledovať. Pozrite si ich spoločne a nezabudnite sa o nich aj porozprávať. Pýtajte sa na názory detí, na ich pocity. Zistite, čo deti najviac zaujalo. Takýto aktívny postoj k sledovaniu programov naučí vaše deti viac premýšľať nad tým, čo sledujú a naučia sa porovnávať jednotlivé programy. Práve na Vianoce máme na takýto prístup k televízii čas. Využite ho! Budete takto všetci spolu, viac sa spoznáte a porozprávate. Čím skôr začnete premyslene sledovať televíziu, tým skôr sa vám podarí budovať skutočné rodinné puto.

 

>>> Pokiaľ sa chcete dozvedieť viac, ako vychovávať deti s technológiami a nedávať im v živote detí priveľký priestor, pomôcť vám môže aj kniha z nášho vydavateľstva Spojení navždy: Ako nestratiť deti v digitálnej dobe.

 

Myslite na všetkých v rodine

Počas Vianoc sa vytvára viac priestoru na to, aby boli deti nielen s rodičmi, ale aj so širšou rodinou a naučili sa lepšie vnímať hodnotu vzťahov. Každý môže obohatiť toho druhého aj keď to možno niekedy tak nevyzerá. Doprajte deťom, aby mali priestor na spoznávanie nielen starých rodičov, ale aj svojich bratrancov, sesternice, tety, ujov...Starí rodičia prinášajú do rodiny spomienky. Radi rozprávajú príbehy z ich mladosti a detstva. Vďaka tomu deti získajú predstavu o tom, ako vyzeral svet pred niekoľkými desiatkami rokov, ako trávili Vianoce, čomu sa tešili, čo bolo dôležité a podobne. Pre deti sú historky starých rodičov krajšie než akékoľvek rozprávky a cennejšie ako mnohé hmotné dary. Starí rodičia už veľa toho prežili, majú veľa zážitkov, skúseností, a tak radi rozprávajú o svojej mladosti, o svojej práci, o zaujímavých ľuďoch a podobne. Návraty do minulosti a zaujímavé rozprávania pomáhajú vnúčatám orientovať sa v rodinnej histórii a spoznávajú tak svoje vlastné korene. So starými rodičmi vnúčatá väčšinou prežívajú veselé chvíle, a tak necítia smútok alebo napätie. Dokážu aj niekoľko hodín aktívne počúvať a naplno sa vnúčatám venovať. Ak máte dostatok miesta v dome, doprajte starým rodičom, aby boli cez sviatky s vnúčatami aj niekoľko dní spolu.

 

Užívajte si spoločné stolovanie a príjemné rozhovory

Veľa výskumov ukázalo, že  pravidelné jedenie  s rodinou prináša množstvo  výhod. Potvrdilo sa, že napríklad deti, ktoré takto často takto jedávajú, majú  lepšie zdravie, emocionálnu inteligenciu, sociálne zručnosti, lepšie  správanie a tiež lepšie výsledky v škole. Spoločné stolovanie by nemalo zahŕňať len zdravé jedlo, ale aj úprimnú komunikáciu a dobrú náladu. Na Vianoce môžete praktizovať pri stole rôzne rodinné rituály. Rozprávajte sa s nimi o histórii Vianoc a o dedičstve, ktoré pre nás zachovali naši predkovia. Prečítajte im príbeh o tom, ako Ježiš Kristus prišiel na svet. Nemusíte byť vyslovene veriaci, aby vaše deti vedeli, čo slávime počas Vianoc. Pre ďalší vývin detí je veľmi dôležité poznať tradície svojej krajiny, aby o nich vedeli porozprávať napríklad aj cudzincom, s ktorými sa skôr či neskôr stretnú. Už v detstve formujte ich úctu k tradíciám, o ktoré sa vo svete budú môcť kedykoľvek oprieť a byť na ne hrdí. Štedrý večer môže sprevádzať slávnostná atmosféra od rána. Vysvietený stromček, sviečky, slávnostné oblečenie, slávnostné stolovanie a mnoho ďalších maličkostí, ktoré si môže vymyslieť každá rodina, sa môžu stať súčasťou tohto čarovného dňa. Každá rodina si môže vybrať z veľkého množstva tradícií, ktoré na Slovensku máme. Písali sme o nich v jednom z našich článkov. Dôležité je aj to, aby prevládala dobrá nálada, optimizmus, radosť... Toto všetko môže zanechať v členoch rodiny intenzívne vnemy, ktoré z pamäti nikdy nezmiznú. A v správny okamih sa tieto spomienky vždy vynoria v mysli ako súčasť toho najpevnejšieho rodinného puta.

 

Choďte na vzduch a užite si sneh

Môžete začať prechádzkou v prírode, sánkovaním či stavaním snehuliaka. Čaro prechádzky je nielen v samotnej chôdzi, v dýchaní čerstvého vzduchu, ale má aj blahodarný účinok na dušu v podobe často príjemných rozhovorov. Vedci dokázali, že predovšetkým v príjemnom prostredí prírody sa naše srdcia otvárajú jeden druhému viac ako inokedy. A preto, teplo sa oblečte a užite si spoločne čarovnú zasneženú krajinu. Nie je nič krajšie, ako keď sa všetci členovia spoločne stretnú okrem iného v prírode. Všetci zažijú nezabudnuteľné chvíle.

Samozrejme, hlavne deti očakávajú, že dostanú aj hmotné darčeky. Ale dlhoročné skúsenosti ukazujú, že deti si nebudú pamätať na hračky, ktoré ste im kúpili, ale budú spomínať na nádherné minúty a hodiny, ktoré s vami a v kruhu širšej rodiny prežili. Ja ako učiteľka môžeme z vlastných skúseností potvrdiť, že keď v škole píšu sloh o Vianociach, máloktoré dieťa píše o tom, aké hračky dostalo (a ak píše, tak len okrajovo). Takmer všetci píšu o tom, ako boli pri starých rodičoch, ako sa s otcom guľovali, ako spolu piekli koláče, ako sedeli pri sviečkach, spievali a mama hrala na gitare, či ako išli hľadať do lesa stratený poklad.

 

Viac o tom, ako prežívať Vianoce s rodinou, si môžete prečítať v týchto článkoch.


Zdroje:
Susan Stiffelman: Osvietený rodič
Kim Oates: Dvadsať rád rodičom
Laura Markhamová: AHA! Rodičovství
Steve Biddulph: Prečo sú šťastné deti šťastné

Čítajte viac o téme: Vianoce s rodinou
Zdieľať na facebooku