Aktivity, ktoré pomáhajú upokojiť deti

Často na upokojenie dieťaťa fungujú tie najobyčajnejšie veci a medzi ne patria aj rôzne hry a aktivity.
Často na upokojenie dieťaťa fungujú tie najobyčajnejšie veci a medzi ne patria aj rôzne hry a aktivity. / Foto: Bigstock

Každý rodič vie, že vychovať dieťa nie je vôbec jednoduché. Krásne a radostné chvíle sa striedajú s tými horšími, kedy dieťa neposlúcha. Môže mať záchvaty hnevu a rodič si s ním vie poradiť len ťažko. Existuje viacero možností, ako sa dajú upokojiť rozbúrené detské emócie. Niekedy pomôžu jednoduché aktivity na upokojenie detí.

 

Niektoré deti sú temperamentné od narodenia, niektoré trpia hyperaktivitou, ale niektoré len potrebujú robiť rozruch okolo seba alebo testujú hranice, kde až môžu zájsť a čo si môžu dovoliť. Psychológovia a špeciálni pedagógovia tvrdia, že hnev je prirodzená emócia, ktorá je potrebná pre zdravý duševný vývoj dieťaťa. Pomocou hnevu dieťa odovzdáva rodičom určité informácie. Napríklad aj to, že je unavené, nespokojné, hladné, vystresované, vystrašené, nedocenené, odstrkované alebo sa cíti neisto. Záleží len od rodičov, ako dokážu príčiny nespokojnosti odhaliť a vyriešiť. Existuje niekoľko spôsobov, ako dieťa čo najjednoduchšie upokojiť. Často fungujú tie najobyčajnejšie veci a medzi ne patria aj rôzne hry a aktivity, ktoré pomáhajú upokojiť rozrušené dieťa.

Možno povedať, že pravidelná relaxácia prispieva k celkovej pohode. Relaxovať môžete začať aj s maličkými deťmi. Nemusí čakať, kým začnú chodiť do školy. Dôležité je pokojné prostredie a pravidelnosť. V ideálnom prípade by ste mali so svojím dieťaťom relaxovať aspoň 20 minút denne. Tú istú aktivitu opakujte niekoľko dní po sebe, aby si dieťa na ňu zvyklo. Ak ste sa doteraz rôzne aktivity na upokojenie s deťmi nevyužili, môžete s nimi začať práve teraz, keď tu máme Vianoce, ktoré sú ideálnym časom aj na činnosti, ktoré prinášajú pokoj, radosť a vzájomnú spolupatričnosť. 

 

Strom

Urobte v izbe tmu a pustite si relaxačnú hudbu. Povedzte dieťaťu, aby si predstavovalo, že je výhonok, ktorý prechádza cez zem, aby sa z neho stal strom. Kľaknite si na kolená, hlavu si nasmerujte smerom nadol. Následne začnite „kvitnúť“. Roztiahnite ruky a potom ich ťahajte smerom nahor. Všetko robte pomaly. Nakoniec sa z vás stane veľký strom. Môžete sa postaviť aj na špičky.

 

Kvapky vody

Dieťa si ľahne na chrbát. Nohy má pri sebe, špičky voľne smerujú od seba, ruky sú pozdĺž tela, oči má zatvorené, dýcha do brucha - do bránice. Rodič ho pomocou svojich prstov (prsty predstavujú kvapky vody) jemne poťukáva po celom tele. Takto postupuje od dolných končatín smerom nahor k trupu a horným končatinám. Potom sa dieťa otočí na brucho a celý postup rodič opakuje od horných končatín smerom k dolným končatinám.

 

Mačička

Dieťa si ľahne na podložku, tentokrát na brucho. Nohy má pri sebe, špičky voľne smerujú od seba, ruky sú pozdĺž tela, oči má zatvorené, dýcha do brucha - do bránice. Rodič predstavuje mačku a prostredníctvom svojich dlaní prechádza po tele dieťaťa. Rodič prikladá postupne svoje ruky od dlane smerom k prstom s miernym prítlakom, jednu za druhou. Znova ruky prikladá smerom od dolných končatín k horným končatinám a naspäť. Mačacia chôdza by sa mala zdôrazniť predovšetkým v oblasti bedier a krku. Rukami treba postupovať pozdĺž chrbtice a nie priamo po nej.

 

Pokojné zvieratko

Dajte do rúk vášho dieťaťa malú, chlpatú, jemnučkú, teplú hračku v tvare zvieratka. Povedzte mu, že zvieratko sa veľmi bojí a bolo by dobré, keby ho upokojilo. Dieťa by malo hračku hladiť, rozprávať sa s ňou, malo by ju dlhšie držať v rukách. Počas tejto doby sa dieťa samo upokojí.

 

Dážď

Rodič rozpráva príbeh o tom, ako sa raz na oblohe objavil mrak. Na chrbte môžete dieťaťu nakresliť mrak. Mrak sa stále zväčšoval a zväčšoval. Začalo pršať a pršalo stále viac a viac. Prstami môžete na chrbte naznačovať, ako prší. Už bola celá zem mokrá a zvieratká premýšľali, kde by sa mohli schovať. Malí vtáci poletovali a hľadali nejakú búdku. Ruka rodiča  prechádza po chrbátiku dieťaťa zo strany na stranu. Potom našli dobrý úkryt. Začali sa postupne ukrývať. Zrazu začal fúkať silný vietor. Rodič môže fúkať dieťaťu na chrbát. Potom začalo svietiť slniečko a vtáci začali opäť lietať po nebi. A rodič opäť rýchlo prstami prechádza po chrbátiku dieťaťa.

 

Vnímanie pocitov

Dieťa si ľahne na chrbát. Nohy má pri sebe, špičky voľne smerujú od seba, ruky sú pozdĺž tela, oči má zatvorené, dýcha do brucha - do bránice. Rodič ho pomocou rozprávania uvedie najprv k pocitom tepla. Hovorí napríklad toto: „Predstav si, ako na teba svieti slnko, ako ti zohrieva celé telo.“ Potom sa sústredí na pocity chladu. Povie: „Predstav si, akoby si bol na zasneženom kopci, vonku mrzne, fúka studený vetrík a z neba padajú snehové vločky.“ Potom sa sústredí na pocit ľahkosti. Hovorí: „Predstav si, že si pierko, ktoré voľne letí vo vetre. Čo vidíš? Ako sa cítiš?“ 

 

Mravec a lev

Táto aktivita deti učí hlboko dýchať. Najprv dieťaťu povieme, aby dýchalo, ako by to robil lev, ktorý je veľký, silný a rýchly.  Potrebné je viac rozrušené a rýchle dýchanie. Potom by malo dieťa začať dýchať ako mravec, ktorý je malý, a preto potrebuje dýchať veľmi pomaly. Tieto dva druhy dýchania je potrebné striedať.

 

Loptička

Dieťa si ľahne na brucho. Rodič malou mäkkou loptičkou robí pohyby po jeho tele. Môže mu pri tom rozprávať nejakú rozprávku alebo môžu spolu počúvať pokojnú hudbu.

 

Vizualizácia

Dieťa si ľahne na posteľ, zavrie oči, je uvoľnené. Pustíme tichú hudbu a povieme dieťaťu, aby pomaly dýchalo. Potom s ním môžete robiť vizualizačné cvičenia. Môžete mu povedať: „ Predstav si, že ležíš na lúke, na mäkkej tráve. Fúka jemný vetrík, voňajú kvety, dopadajú na teba teplé slnečné lúče.“ Samozrejme, rodič sa snaží pokračovať v rozprávaní ďalej čo najdlhšie. Môže tie isté vety opakovať aj viackrát.

 

Jednoduché hry na dobrú náladu

Ak sa dieťa cíti smutno alebo je mrzuté, môžete vyskúšať nasledujúce hry. Môžete sa napríklad hrať na:

  • kuchárov (spoločne niečo uvarte, upečte...),
  • predavačov,
  • hrajte sa na reštauráciu,
  • urobte si pod stolom bunker,
  • postavte si prekážkovú dráhu alebo špeciálnu dráhu pre autíčka,
  • pripravte hru zameranú na hľadanie pokladov,
  • zorganizujte módnu prehliadku,
  • vyrobte si z kartónov auto alebo domček,
  • modelujte si z plastelíny,
  • hrajte sa v obrovskej pene vo vani,
  • urobte si domček pre bábiky alebo garáž pre autíčka,
  • maľujte na biele tričko,
  • zahrajte si bábkové divadlo,
  • spievajte karaoke,
  • hrajte sa na kaderníčky,
  • urobte si domácu diskotéku,
  • choďte skákať do mláky,
  • fotografujte alebo si urobte krátke video,
  • hrajte spoločenské hry.

 


Zdroje a odporúčaná literatúra:
J. Němečková: Hrajeme si s dětmi na rodičovské dovolené
H. Žáčková,  D.Jucovičová, S. Srholcová: Relaxácia nielen pre nepokojné deti
M. Dris: Relaxačné aktivity v predškolskom a základnom vzdelávaní
B. Miguel: Techniky a relaxačné aktivity.
M. Nadeau: Relaxačné hry: od 5 do 12 rokov

Čítajte viac o téme: Hry pre deti
Zdieľať na facebooku