Cítite sa vyčerpaní z ľudí? Možno ste natrafili na niektorý z týchto typov

Ideálne je, keď máme okolo seba takých ľudí, ktorí nás dokážu motivovať k tomu, aby sme sa stávali lepšími ľuďmi. No nie vždy máme na takýchto ľudí šťastie.
Ideálne je, keď máme okolo seba takých ľudí, ktorí nás dokážu motivovať k tomu, aby sme sa stávali lepšími ľuďmi. No nie vždy máme na takýchto ľudí šťastie. / Foto: Bigstock

Všetci občas prežívame situácie, keď musíme byť v kontakte s problémovými ľuďmi. Takéto situácie dokážu poriadne znepríjemniť deň a cítime sa vyčerpaní, podráždení, znechutení, niekedy aj plný obáv. Zoznámte sa s typmi ľudí, ktorí dokážu iných dokonale unaviť alebo im pokaziť náladu.

 

Ideálne je, keď máme okolo seba takých ľudí, ktorí nás dokážu motivovať k tomu, aby sme sa stávali lepšími ľuďmi. No nie vždy máme na takýchto ľudí šťastie. Ak ste natrafili na niekoho ťažko zvládnuteľného, nie ste sami. Denne s týmto problémom musí zápasiť množstvo ľudí. Títo ľudia vedia  komplikovať život iným niekedy aj bez toho, aby si to dokázali včas uvedomiť. Z tohto dôvodu je dobré mať prehľad o tom, ktorí ľudia pôsobia na iných stresujúco, odčerpávajú z nich energiu alebo vždy pokazia deň. Môžu to byť napríklad tieto typy ľudí: 

 

1. Tí, ktorí vyrábajú problémy a napätie

Niektorí ľudia s obľubou vyvolávajú bezdôvodné hysterické výstupy a scény. Nedajte sa do nich vtiahnuť. Zachovávajte vždy pokoj a nepleťte sa do výstupov niekoho iného. Čím hlasnejšie kričí váš oponent, čím usilovnejšie sa snaží vyvolať škandál, s tým väčším pokojom a istotou musíte uvažovať aj hovoriť. Nedajte najavo nič. A to ani vtedy, keby sa vás dokázal naozaj citeľne dotknúť. Ak by vás niekto aj napriek tomu chcel ďalej zaplavovať vlastnou negativitou a organizovať scény, jednoducho sa odvráťte a choďte ďalej svojou cestou. Buďte príkladom čistej existencie, ignorujte niekoho výstredné vyvádzanie a sústreďte sa na láskavosť. Komunikujte láskavo a s tými najlepšími úmyslami. Používajte  svoj hlas na šírenie dobra, povzbudenie, na šírenie súcitu  a porozumenia.

 

2. Tí, ktorým sa nikdy nezavďačíte

Každý asi v živote stretol niekoho, kto na neho bez akéhokoľvek opodstatnenia hľadel zvysoka, s pohŕdaním a dával to urážlivo najavo. Nestrácajte čas snahou zmeniť pohľad dotyčného na seba alebo získať jeho náklonnosť. Niektorým ľuďom sa skrátka nezavďačíte nikdy, nech čokoľvek urobíte. Berte to ako fakt.

 

3. Zlodeji snov

S niekým, kto sa vysmieva vašim snom, tiež nestrácajte čas. To sú ľudia, ktorí vám ničia sebaistotu, a to väčšinou pomocou výsmešných komentárov. Niekedy si to doslova užívajú. Sú to väčšinou tí, ktorým sa nesplnili vlastné sny.  Pamätajte, že vaše možnosti neurčuje žiadny cudzí názor. Buďte optimistami, nenechajte sa znechutiť. Verte, že všetko, čo si viete vo vlastnej fantázii predstaviť, sa vám jedného dňa podarí splniť.

 

4. Manipulátori

Pozor si dajte aj na manipulátorov a na ľudí, ktorí s potešením a za každú cenu pretláčajúci vlastný názor. Sú to väčšinou ľudia zameraní na seba. Všetci okolo majú pre nich zmysel iba vtedy, ak im môžu priniesť nejaký úžitok. Ak však dúfate, že pomoc alebo podporu môžete aj vy získať od nich, tak to sa udeje málokedy. Manipulátor sa snaží vnútiť inej osobe myšlienky a názory, ktoré nie sú obeti vlastné a ktoré by dobrovoľne neprijala a získava výhodu voči nej bez toho, aby mala voľbu, či mu vyhovie, alebo nie. Obeť si často ani neuvedomuje, že je manipulovaná. Manipulátor môže mať viacero podôb. Môže pôsobiť ako dobrý altruista, tvrdý diktátor alebo obeť potrebujúca vašu pomoc. Zaliečaním, chválami, prípadne vzbudzovaním pocitu viny, sa vás snaží získať, hrá sa na kamaráta, na ktorého sa možno vždy spoľahnúť alebo úbožiatko, o ktoré sa treba starať. K správaniu ho motivuje zvnútornený obranný mechanizmus, ktorý využíva ako prostriedok na prežitie. Keďže spočiatku vystupuje presvedčivo, takmer každý mu bez odporu podľahne.

 

5. Ľudia, ktorí vôbec nevnímajú, kto vlastne ste

Členovia rodiny alebo starí priatelia, často akosi nepostrehnú, nakoľko ste sa zmenili a dozreli počas uplynulých rokov. Majú sklon vidieť vo vás stále takého človeka, ktorým ste bývali kedysi. Ten, kto naozaj vie, čo sa odohráva vo vašej hlave, ste iba vy sami. Ovplyvniť mienku niekoho iného nemôžete, ale určite môžete sami rozhodnúť, ako v tomto vzťahu budete vystupovať a či v ňom vôbec budete pokračovať. Rozhodne nie ste povinní na pripomienky týchto ľudí  reagovať alebo sa im dokonca podriaďovať. Ľudia, ktorí si myslia, že vás dobre poznajú, vás možno zaškatuľkovali, ale vy viete, že je toho vo vás viac, čo oni vidia. Keď ignorujete ich názory a rozhodnete sa byť tým, kým ste, namiesto toho, kým by vás chceli mať, otvoríte sa skutočnej láske, skutočnému šťastiu a skutočnému úspechu. Nie je potrebné dávať si masku. Nie je potrebné predstierať, že ste niekto, kým nie ste. Nemôžete mať kontrolu nad tým, čo si o vás myslia ostatní, ale máte kontrolu nad tým, ako budete vnímať ich názory. Nechajte im tento ich vlastný úsudok. Necíťte sa ohrození a neprispôsobujte sa, len aby ste ich potešili. Dovoľte ľuďom, aby vás milovali preto, akí ste, a nie preto, akí by vás chceli mať. Alebo ich nechajte odísť, ak chcú. V žiadnom prípade vám nemôžu ublížiť. Problémom je ich vnímanie reality a nie váš život. 

 

6. Tí, ktorí vás neustále posudzujú podľa vašej minulosti

Ideálny človek nie je ten, ktorý nikdy neurobí chybu, ale ten, ktorý chybu vie priznať a snaží sa ju napraviť. Vďaka chybám sa učíme, sú súčasťou našej životnej cesty. Ak vás niekto ustavične posudzuje podľa minulosti, pripomína vám všetky chyby, ktoré ste urobili a odmieta vám ich odpustiť, mali by ste do minulosti, ku ktorej sa nebudete vracať, zaradiť aj dotyčnú osobu. Ak toto urobíte, dokážete svoju budúcnosť ovplyvniť v lepšom smere.

V skutočnosti jediné vzťahy, ktoré fungujú dobre, sú tie, ktoré z vás urobia lepšieho človeka bez toho, aby vás zmenili na niekoho iného, ​​než ste vy sami a tiež bez toho, aby vám bránili vyrásť z toho, kým ste bývali. Je veľkým darom, keď takýchto ľudí vo svojom živote stretnete.

 


Zdroje:
7 negative people you need to ignore
10 reasons why you should avoid negative people
How to deal with negative people

Čítajte viac o téme: Šťastie, Komunikácia, Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku