10 jednoduchých spôsobov, vďaka ktorým sa vám hneď zlepší nálada

Existuje niekoľko techník, vďaka ktorým si môžete náladu veľmi rýchlo vylepšiť a opäť sa usmievať. Našťastie ani nič nestoja, stačí len zmeniť uhol pohľadu alebo niečo začať vnímať ináč, ako ste to robili doteraz.
Existuje niekoľko techník, vďaka ktorým si môžete náladu veľmi rýchlo vylepšiť a opäť sa usmievať. Našťastie ani nič nestoja, stačí len zmeniť uhol pohľadu alebo niečo začať vnímať ináč, ako ste to robili doteraz. / Foto: Bigstock

Každý z nás má občas zlú náladu. Zle sa zobudíte alebo vám niekto povie niečo nevhodné. Alebo sa vyskytne nejaký problém, ktorý vás rozhodí. Ak nechcete v zlej nálade pobudnúť celé hodiny, vyskúšajte niektorý z nasledujúcich tipov, ktoré vám rýchlo môžu náladu zlepšiť.

 

Každý deň je iný. Niekedy je všetko krásne a od rána až do večera prežívame len krásne chvíle. Niekedy je to presne naopak. Našťastie existuje niekoľko techník, vďaka ktorým si môžete náladu veľmi rýchlo vylepšiť a opäť sa usmievať. Našťastie ani nič nestoja, stačí len zmeniť uhol pohľadu alebo niečo začať vnímať ináč, ako ste to robili doteraz.

 

1. Dvojminútový úsmev

Stačí ísť na miesto, kde vás 2 minúty nebude nikto rušiť. Dá sa na to použiť kancelária, kabínka v obchode, WC kabínka alebo izba v byte, kde ste sami. Čo by ste mali urobiť? Postavte sa rovno, vystrite sa, držte hlavu hore. A teraz nahoďte najväčší úsmev, aký viete  vykúzliť. Možno sa aj sami na sebe budete nahlas smiať. Nevadí. Keď sa dosmejete, zrazu zistíte, že vaša nálada sa zlepšila.

 

2. Gesto víťazov

Všimli ste si, že športovci, napríklad cyklisti, keď dôjdu do cieľa, zodvihnú ruky nad hlavu? Alebo hokejisti, keď vyhrajú, tiež dvíhajú hokejky hore a hádžu rukavice do vzduchu.  Dvíhanie rúk nad hlavu alebo robenie gesta víťazov, má obrovský vplyv na vašu náladu.  To znamená, že automaticky pri určitom pohybe, sa spraví akýsi „blik“ a v mozgu sa aktivituje program víťazstva. A akú máte náladu, keď ste niečo dosiahli? No predsa skvelú! To isté sa stane pri tomto pohybe. Skúste to vyskúšať. Ak chcete túto techniku ešte trošku pozmeniť, spomeňte si na nejaké svoje víťazstvo, kedy ste mali obrovskú radosť. Spravte gesto a ak chcete, niečo si aj zakričte. 

 

3. Počúvajte svoju obľúbenú pesničku

Každý vo svojom živote natrafí na hudbu, ktorá mu dokáže roztancovať žilky v tele a zlepšiť náladu už za krátku chvíľu. Vytvorte si playlist, kde budú umiestnené „skladby prvej pomoci” na povzbudenie  vašej nálady. Ideálne by bolo, keby vás vaše obľúbené pesničky aj roztancovali.

 

4. Choďte sa poprechádzať

Nedá sa vám ísť teraz hneď do telocvične? Nevadí. Vyskúšajte krátku prechádzku. Už len to, že vyjdete na vzduch, na svetlo a medzi ľudí, vám vylepší náladu.Viaceré výskumy dokázali, že každodenná prechádzka zvyšuje sebaistotu, napomáha rozvoju pozornosti a koncentrácie. Zlepšuje náladu a mierni prejavy podráždenosti. Melina B. Jampolis, autorka knihy The Doctor on Demand Diet, hovorí: „Výskumy ukazujú, že pravidelná chôdza skutočne upravuje náš nervový systém natoľko, že pocítite pokles hnevu a nepriateľstva. Navyše  prechádzky s priateľmi rozvíjajú zdravý sociálny faktor. Ja osobne zisťujem, že čas strávený vonku počas môjho ranného cvičenia mi úplne vyčistí hlavu a nastaví výbornú  náladu na celý deň.“

 

5. Začnite upratovať

Vo všeobecnosti domáce práce nerobíme radi. Psychológovia ale hovoria, že ak nejakú aktivitu dovediete do úspešného konca, vďaka pocitu zvládnutej úlohy sa budete cítiť lepšie. Skúste si nabudúce zlepšiť náladu umytím podlahy alebo utretím prachu.

 

6. Zamerajte sa na prítomnú chvíľu

Žitie v prítomnej chvíli je zdrojom sily a energie. Keď stále žijete v stave úzkosti kvôli budúcnosti alebo neustále spomínate na minulosť, potom plytváte energiou, ktorú máte v prítomnej chvíli k dispozícii. Cvičte si preto odpúšťanie sebe a iným, nechajte odísť minulosť a pretnite svoje putá so zlou energiou z minulosti. Ako sa čo najrýchlejšie dostať do prítomnosti? Skúste využívať všetky svoje zmysly. Sledujte okolo seba všetky farby, vône, zvuky, krásu, ktorá sa ukrýva vo väčšine vecí navôkol. Užívajte si  šum ulíc či obchodných centier, zvuky a vône, ktoré robia jednotlivé miesta takými výnimočnými. Vychutnajte si východy a západy slnka. Prírodu, ktorá je v každom ročnom období svojská a jedinečná, nádherná vždy iným spôsobom. Vychutnajte si padanie snehových vločiek v zime, kvitnutie kvetov a stromov na jar. Každý jeden deň so sebou prináša množstvo krásnych vecí a nezabudnuteľných momentov. Sľúbte si, že sa ich naučíte viac vychutnávať a tešiť sa z každej minúty, keď máte na toto všetko čas. Musíte však cielene každý deň myslieť na to, že existujú prítomné okamihy.

 

7. Sústreďte sa na svoj dych

Ak chcete zažiť okamžitý príval energie, tak len zavrite oči a sústreďte sa na vaše dýchanie. Toto cvičenie vás prenáša priamo do vášho tela, upokojuje váš nervový systém a  vracia vás do prítomnej chvíle a umožňuje vám zažívať všetku nádheru, ktorú obsahuje. Jedným z takýchto cvičení je nádych nosom a počítanie do 7, avšak pri čísle 4 nádych ukončíme a pri napočítaní do 7 vydýchneme cez ústa. Alebo si ľahnite na chrbát, položte si dlaň na brucho a zhlboka dýchajte. Nesústreďujeme sa pritom na nič iné, než na pohyb svojej dlane. Vďaka týmto cvičeniam sa plne sústredíte na dýchanie, čím preberiete aj kontrolu nad svojimi myšlienkami. Navyše, keď ste v strese, dýchate príliš rýchlo a plytko, takže týmto cvičením vaše dýchanie správne upravíte.

 

8. Sústreďte sa na prírodu

Vždy, keď sa cítite deprimovaní, vyčerpaní alebo cítite smútok, ak sa vám len trochu dá, choďte von do prírody alebo aspoň do parku. Príroda je prirodzený prostriedok na zlepšenie nálady a predstavuje skvelý spôsob na zlepšenie vašej nálady. Nečakajte a utekajte čo najskôr. Buďte proaktívni, spravte z toho svoju každodennú, aspoň niekoľkominútovú aktivitu. Nemusia to byť len prechádzky. Môžete sa venovať práci v záhrade, meditácii na lúke, pozorovaniu hviezd a podobne.

 

9. Pohrajte sa so zvieraťom

Máte psíka? Alebo ho má vaša susedka? Či váš kolega, ktorý ho práve vzal do kancelárie? Skvelé! Pokiaľ tým zviera nedesíte alebo vyložene neobťažujete, urobte si pauzu a pohrajte sa s ním. To isté funguje aj s mačkami, morčatami alebo králikmi. Zvieratá majú na ľudí naozaj blahodarný účinok.

 

10. Zatancujte si

Nájdite si miesto, kde vás nikto nenájde a neuvidí. Pustite si obľúbenú hudbu a tancujte. Ak ju nemôžete púšťať nahlas, nasaďte si slúchadlá. Tancujte, ako by ste boli na obľúbenej zábave či diskotéke. V spomienkach si na túto situáciu môžete spomenúť. Užite si to! Vleje vám to energiu do žíl a všetky negatívne zážitky a emócie zo seba vytancujete.

 


ZDROJE:
V.Capponi , T.Novák : Sám sobě psychologem
B. Bäumlová: Tajemství lidského úsměvu
J.D.Pamplona Roger: Vychutnaj život
5 surefire ways to increase your energetic vibrational frequency

Čítajte viac o téme: Nastavenie mysle, Duševné zdravie
Zdieľať na facebooku