Máte pocit, že čas rýchlo uteká a vy nestíhate prípravu na Vianoce? Zjednodušte si ju

Vysvetľujte deťom, že čaro Vianoc nespočíva v množstve darčekov, ale v atmosfére, ktorú v rodine cítia.
Vysvetľujte deťom, že čaro Vianoc nespočíva v množstve darčekov, ale v atmosfére, ktorú v rodine cítia. / Foto: Bigstock

Kde vziať čas na umývanie okien alebo veľké nákupy, keď celý deň zaberie home office, domáce úlohy s deťmi, varenie a bežné upratovanie? Jedno z riešení spočíva v tom, že si tohtoročné Vianoce zjednodušíte. Ako na to?

 

Zohnať pre všetkých darčeky snov, pripraviť niekoľko druhov koláčov a dostatočné množstvo jedla,  upratať celý dom, ozdobiť stromček, nezabudnúť na vianočné pozdravy a k tomu obrovský stres a únava. Takto vyzerajú u väčšiny ľudí prípravy na sviatky pokoja. Každý rok si povieme, že ich konečne chceme prežiť inak. A to hlavne vtedy, keď máme malé deti. Chceme im dopriať tie najkrajšie sviatky roka bez zhonu, náhlenia a nervozity. Aby si pamätali tieto okamihy ako magické, plné lásky a vzájomnej blízkosti rodiny. Pokiaľ  ale v jednom kuse premýšľate nad tým, čo všetko nezvládnete a necháte sa stresovať utekajúcim časom, dopadne to pravdepodobne tak, že na Štedrý deň budete úplne unavená, vystresovaná a bez nálady. A takýto pocit určite nechcete zažiť. Čo urobiť, aby ste sa vyhli takýmto pocitom? Čo urobiť tohto roku ináč?

 

Urobte si poriadok v hodnotách

Myslím si, že už naozaj dozrel čas na to, aby sme si konečne urobili poriadok v hodnotách. Naozaj musíte zvíťaziť v nevypísanej súťaži s kamarátkami, kto napečie viac druhov koláčov, čerstvo nablýskané okná, obrovské množstvo darčekov, ktoré už nemáte v dome ani kde schovať, chladničku prepchatú množstvom dobrôt, z ktorých polovicu po sviatkoch vyhodíte? V súvislosti s Vianocami sa nemusíte v rodine rozprávať len o darčekoch a upratovaní. Rozprávajte sa aj o iných veciach. Povedzte deťom o tom, že tento rok chcete prežiť trochu iné Vianoce a že práve tento rok urobíte bod zlomu a vymyslíte niečo iné. Dohodnite sa na spoločných aktivitách, ktoré možno tento rok budú pre deti nové a možno budú aj frflať, ale ak to nevzdáte, práve teraz možno začnete s novými tradíciami vo vašej rodine. A raz sa predsa začať musí. Predvianočné obdobie by malo byť predovšetkým časom zastavenia a premýšľania. Prečo vlastne existujú Vianoce? Čo je ich hlavným poslaním? Ak ste veriaci, môžete si každý deň prečítať nejakú rozprávku o Ježiškovi. Ak ste neveriaci, čítajte si krátke príbehy o dobrých skutkoch a o dobrých ľuďoch, ktorí pomohli urobiť tento svet krajším miestom. Stačí si takto čítať aspoň pár minút denne a verte, že aj vďaka rozprávkam a príbehom si navodíte v dome správnu atmosféru Vianoc. Čítajte nahlas vy a dovoľte čítať aj deťom. Striedajte sa. Potom sa o príbehoch porozprávajte. Spomeňte si na ľudí z okolia alebo z rodiny, ktorí tiež neustále robia dobré skutky.

Adventný čas nemá byť venovaný horúčkovému upratovaniu, obrovským nákupom, ktoré sa ani nezmestia do kufra auta a potom výčitkám z toho, že možno nebude všetko perfektné a dokonalé. Napíšte si, čo naozaj zjete, čo máte radi, čo naozaj potrebujete. Postupne vysvetľujte deťom, že čaro Vianoc nespočíva v množstve darčekov, ale v atmosfére, ktorú v rodine cítia. Predvianočná doba nabáda k rozjímaniu, upokojeniu, zamysleniu sa nad sebou samým aj o svojich vzťahoch, priateľoch, rodine. Zamerajte sa skôr na tento duchovný rozmer Vianoc. Aby ste urobili tento posun a dostali sa z konzumného vnímania Vianoc k tomu duchovnému, musíte sa prestať porovnávať. Je dokázané, že často sa nezmyselne naháňame za niečím, čo v podstate ani nechceme, len kvôli porovnávaniu a kvôli reklamám, ktoré nás do toho tlačia. Možno stačí vypnúť televízor. Už o pár dní pocítite väčší pokoj.

 

Nebuďte otrokom vlastných výčitiek

Dovoľte sami sebe dopriať si čas na pre vás dôležité veci. Nebuďte večne otrokom vlastných výčitiek, zlého svedomia alebo nárokov a predstáv okolia. Lebo práve toto vás veľmi vyčerpáva a pod tlakom okolia robíte aj to, čo by ste za normálnych okolností nerobili. Premýšľanie nad tým, čo povie mama, svokra, kamarátky, suseda, spôsobuje, že sa dostávate ko kolotoča stresu, z ktorého sa ťažko vystupuje. Ale dá sa to. Jednoducho im poviete, že vy Vianoce vnímate ináč a že vôbec to nie je o tom, že ste lenivá, ale o tom, že ich chcete prežívať v úplne inej atmosfére. Jednoducho, dosť bolo stresu! Pokoj v rodine vnímajte ako najväčšiu hodnotu. Venujte sa tomu, čo vám osobne prináša radosť, pokoj a uspokojenie.  Nesnažte sa premeniť na superhrdinu, naozaj nemusíte zvládnuť úplne všetko. Kvôli tomu, že nebudú vyčistené koberce, napečených niekoľko druhov koláčov, všetky miestnosti vyzdobené a nestihnete vyrobiť domáci vaječný likér pre polovicu príbuzenstva, svet sa nezbúra a Vianoce prídu tak či tak. 

 

Napíšte si plán a umiestnite ho na viditeľné miesto

Pre svoj pokoj môžete vytvoriť akýsi akčný plán, umiestnite ho napríklad na chladničku a upozorniť členov domácnosti, že v ňom majú zahrnuté svoje úlohy a mali by pomôcť pri príprave Vianoc. Na okná alebo veľké upratovanie pozvite firmu, ak si to môžete finančne dovoliť. Ak nie, popremýšľajte nad tým, či nestačí okná umyť až na jar, keď bude teplejšie. Ak je to možné a máte dobré vzťahy s ľuďmi, dohovorte sa s kamarátkami alebo kolegyňami, že každá upečiete dva druhy cukroviniek vo väčších dávkach a potom si ich medzi sebou povymieňate. Ušetríte si prácu a ochutnáte ako bonus navyše napríklad aj druhy, ktoré ste doteraz nepoznali. Prípadne môžete spojiť príjemné s užitočným a zorganizovať spoločný deň pečenia, kedy sa zídete v jednej kuchyni, rozdelíte prácu a ešte sa porozprávate a užijete veľa zábavy.

 

Adventný čas si užívajte s rodinou

Ešte pred sviatkami môžete spolu plánovať, čo budete piecť, variť, ako vyzdobíte stromček, stôl, izby, dvor...Skúste spolu vyrobiť nejaké darčeky. Ja viem, nie každý je stvorený na ručné práce. Ale malým deťom urobí veľkú radosť, keď spoločne s vami vyrobia malé prekvapenia pre niekoho z rodiny. A aj v tomto prípade ide hlavne o to, že budete spolu. Veď pri výrobe darčekov sa dá aj porozprávať a o to ide deťom najviac. Môžete spoločne s deťmi napiecť koláče. Nemusia byť nádherné, naozaj stačí, že ich upečiete spolu. Čas, ktorý prežijete spolu, bude pre dieťa tým najkrajším darčekom. Deti najviac túžia po vašom čase, vašej prítomnosti a po chvíľach, keď ste mysľou a srdcom pri nich. Túžia po  spoločných zážitkoch.

 

Darčeky nakúpte včas

Nakúpte všetko včas, nech sa vyhnete nekonečným radom a davom. Nával sa dá očakávať. Čo ide, kúpte na internete, e-shopy ponúkajú množstvo výhodných ponúk, dopravu zadarmo a podobne. Nevyrážajte kupovať darčeky dva dni pred Štedrým dňom, budete potom mať tendenciu kúpiť takmer čokoľvek, len aby ste to už mali z krku. Spýtajte sa svojich blízkych, čo by radi našli pod stromčekom, nech nekupujete zbytočnosti.

 

Nepreháňajte to s jedlom

Pamätajte, čím menej nakúpite, tým menej toho zjete. Následne vás potom v januári nebudú trápiť kilá navyše a tesné nohavice. A ešte k tomu dosť ušetríte. Na nákup potravín choďte s napísaným zoznamom potravín a ingrediencií, ktoré budete potrebovať a viete, že ich doma skonzumujete. Ak vám bude niečo chýbať, po troch dňoch sviatkov budú potraviny opäť otvorené, a tak dokúpite to, čo sa minie.

 

Urobte si sviatky podľa svojich predstáv

Sviatky predstavujú prirodzený priestor na odpočinok. Nemali by byť vyplnený nezmyselnými a nadbytočnými aktivitami. Aj veľké množstvo aktivít niekedy viac unavuje, ako upokojuje. Mal by to byť čas pokoja a rozmýšľania. Bez stresu a námahy. Sviatok je preto sviatkom, lebo sa má svätiť. Vážme si tieto dni a pokúsme sa v nich venovať odpočinku. Telesnému i duchovnému. Myslím si, že nám nič neujde. Práve naopak. Pomôže nám to nájsť stratený pokoj a harmóniu. Život je predsa o hodnotách. A sviatok je hodnota. A nezabudnite si sviatky urobiť po svojom. Vyhnite sa porovnávaniu s kolegami v práci či susedmi v okolí. Nič nerobte nasilu. Urobte naozaj len to, čo vám prinesie radosť a pohodu. Veď prežívanie blížiacich sa Vianoc má byť hlavne o našich pocitoch. Nebojte sa snívať, nebojte sa vrátiť do čistého obdobia detstva. Radosť z jednoduchých a zároveň nádherných vecí je kľúčom k otváraniu nových možností v našom prežívaní radosti.

Čítajte viac o téme: Rodina, Vianoce s rodinou
Zdieľať na facebooku