10 najmilších komplimentov, ktorými môžete potešiť iných

Správny kompliment dokáže človeku zlepšiť deň, rozveseliť ho a pomôcť mu cítiť sa ocenený.
Správny kompliment dokáže človeku zlepšiť deň, rozveseliť ho a pomôcť mu cítiť sa ocenený. / Foto: Bigstock

Dostať kompliment je niečo ako prijať dar. Je to určité množstvo pozitívnej energie, ktorá je vám odovzdávaná vo forme uznania. Na komplimenty netreba čakať. Treba ich hlavne rozdávať a nečakať, že sa k vám vrátia. Väčšinou je to však tak, že aj keď nič nečakáte a len dobro rozdávate, kúsok dobra sa k vám určite vráti.

 

Správny kompliment dokáže človeku zlepšiť deň, rozveseliť ho a pomôcť mu cítiť sa ocenený. Zároveň vzbudzuje dobrý pocit aj vo vás. Dávanie a prijímanie je prospešné pre obe strany. Kompliment dokáže rozjasniť deň hlavne vtedy, ak je úprimný a vychádza priamo zo srdca. Pozrime sa na niekoľko viet, vďaka ktorým môžete urobiť ľudí okolo vás šťastnejšími.

 

1. Si tu vždy pre mňa a ja si to vážim

Každý potrebuje rameno, o ktoré sa môže raz za čas oprieť. Byť človekom, na ktorého sa ostatní môžu spoľahnúť, môže byť pre ľudí dôležitejšie, než si myslíte. Možno aj vy máte v živote človeka, ktorý si vždy pre vás nájde čas a pochopenie. Možno ste mu to doteraz nedali ani najavo a on/ona to ani nevie. Niekedy nestačí povedať, veď to určite vidí alebo cíti. Niekedy je potrebné  to na rovinu povedať. Možno si v tejto chvíli ani nedokážete predstaviť, aký nádherný pocit šťastia v jeho srdci vyčaríte.

 

2. Často sa ti podarí vyčariť úsmev na mojej tvári

V tých najsmutnejších časoch je dôležité nájsť niečo pozitívne. V niektorých prípadoch prichádza niečo pozitívne a radostné vo forme osoby, ktorá je schopná vyvolať úsmev na vašej tvári. Smiech a dobrá nálada vyvoláva pocit optimizmu, ktorý dá chuť žiť a bojovať, posilňuje imunitný systém, pomáha liečiť astmu, migrénu, bolesti chrbtice i sexuálne poruchy. Počas smiechu hlboko dýchame, čo povzbudzuje naše srdce, rozširuje hrudný kôš a pľúca. Pohyby svalstva masírujú tráviaci systém. Zvyšuje sa aj tvorba endorfínov, tzv. hormónov šťastia, ktoré zmenšujú bolesti hlavy, zubov a svalstva. Smiech povzbudzuje krvný obeh, funkciu pečene, žlčníka, posilňuje pohyb čriev. Odstraňuje z nás toxíny a odháňa zlé myšlienky. Už po minúte smiechu sa nám zostrujú zmysly: lepšie vidíme, počujeme, cítime. Vďaka smiechu sa nám do pľúc dostáva trikrát viac vzduchu ako počas obyčajného dýchania. Terapia smiechom je účinnou zbraňou proti všetkým bolestiam a depresiám. Buďte veľmi vďačný tým ľuďom, ktorí vás dokážu rozosmiať. Sú to vaši veľkí liečitelia a je potrebné im často za to ďakovať.

 

3. Ty vidíš pohár vždy do polovice plný

Rôzne situácie je možné vidieť v rozličných odtieňoch svetla. Keď sa na nejakú situáciu pozeráme z negatívneho uhla, môže to spôsobiť, že sa ľudia stresujú a nehľadajú  riešenia. Mať nablízku osobu, ktorá dokáže poukázať na jasnú či pozitívnu stránku vecí, vám uľahčí spracovanie  a vnímanie ťažkej situácie. Iný pohľad na vec vám môže tiež pomôcť vytvárať nové riešenia, s ktorými budete pracovať, keďže ste otvorenejší novým informáciám. 

 

4. Si dobrý rodič

Byť rodičom znamená, že ste ten, kto má najväčší vplyv na život dieťaťa a vo veľkej miere máte vplyv na to, akým smerom sa život dieťaťa bude uberať. Keď niekomu hovoríte, že ste skvelý rodič, znamená to, že uznávate jeho cenu v živote tohto dieťaťa. Toto je kompliment, ktorý je skutočným šperkom. Úžasné je, keď aj dospelé deti dokážu svojim rodičom poďakovať práve týmto komplimentom. Aj keď už človek vyletí z domu, vždy môže poďakovať rodičom za výchovu. Je to pre nich veľmi cenné, keď sa toho dožijú.

 

5. Si rovnako krásny/a znútra ako zvonku

Prijatie komplimentu o fyzickom vzhľade je milé a  pozdvihuje ego. Prijatie komplimentu v súvislosti s povahou a vnútorm človeka je ale kompliment s hlbším významom. Veď vonkajšia krása je darom, ktorý často so sebou neprináša veľa námahy. Iné je to pri krásne vnútornej. Na vnútornej kráse musia ľudia často dlho pracovať, meniť sa, dávať si rôzne ciele a podobne. Keď je niekto uznávaný nielen pre svoju vonkajšiu krásu, ale aj pre krásu vnútornú, tak je to naozaj šťastný človek. A úžasný človek je ten, ktorý tento nádherný kompliment dokáže iným ľuďom povedať.

 

6. Si dobrým príkladom pre iných

Fungovať ako príklad pre iných je náročné a zároveň aj zaväzujúce. Keď ale niekoho uznávate ako dobrý príklad, potom si pocit hrdosti  dotyčný človek naozaj zaslúži. Určite mu to nikto nepovie len tak. Takýto človek je nositeľom takých hodnôt, ktoré iných ľudí posúvajú k lepšiemu a hodnotnejšiemu životu.

 

7. Si závan sviežeho vzduchu

Existujú ľudia, ktorí dokážu iným do života priniesť niečo dobré, nové, inšpirujúce či tvorivé. Takže, ak sa vám podarilo niekoho nakopnúť k zaujímavým veciam, k lepšiemu  či pestrejšiemu životu, odviedli ste dobrú prácu. Mnoho ľudí často uviazne v rutine, ktorú si snáď ani neuvedomuje. Keď im ale  náhle niekto poskytne nový spôsob myslenia, často sú za to veľmi vďační. A ak máte vo svojej blízkosti takéhoto človeka, skúste mu povedať spomínaný kompliment.

 

8. Môžem ti veriť

Ľudí, ktorým môžete skutočne veriť, je dosť málo. Keď vás nazvú dôveryhodným, tešte sa z toho a vezmite si tento dar k srdcu. Veriť iným si u niektorých ľudí vyžaduje celkom dosť úsilia. Byť tou vzácnou osobou, ktorej môžu ostatní veriť, je v mnohých ohľadoch dar. Vďaka svojej vyspelosti a zrelosti môžu zariadiť, aby sa ostatní cítili pri nich v bezpeční, vypočutí a chápaní. Ak ste dôveryhodnou osobou práve vy,  snažte sa o to, aby ste si aj vy našli svoju vlastnú dôveryhodnú osobu. Je dôležité, aby ste si z času na čas mohli v bezpečí iného človeka aj vy povedať svoj názor.

 

9. To, čo hovoríš aj naozaj robíš

Existuje veľa ľudí, ktorí o mnohých veciach vedia nádherne rozprávať, ale žijú úplne iný život. Je ľahké o niečom hovoriť, ale je ťažšie určité zásady aj dodržiavať. Ak poznáte ľudí, ktorí žijú v jednote svojich slov i činov, sú to mimoriadne vzácni ľudia a kompliment si určite zaslúžia.

 

10. Ďakujem, že si, aký/á si

Tento kompliment znie jednoducho, no má veľmi hlboký význam a patrí k najkrajším slovám, ktoré môžete kedy počuť alebo povedať iným. Keď vám niekto zloží tento kompliment, potom vás tá osoba nielen plne akceptuje takých, akí ste, ale vás aj oceňuje. Nič viac a nič menej. Je to uznane a ocenenie za to, že ste  súčasťou života tohto človeka. Ak máte vo svojom živote takéhoto človeka, nešetrite komplimentmi a dajte mu to najavo. Urobíte ho veľmi šťastným.

Čítajte viac o téme: Šťastie, Komunikácia
Zdieľať na facebooku