Ako vytrvať vo svojom úsilí a napokon robiť prácu svojich snov?

Ak sa vám podarí realizovať v oblasti, ktorá vás baví a napĺňa, máte veľkú šancu zažiť skutočné šťastie.
Ak sa vám podarí realizovať v oblasti, ktorá vás baví a napĺňa, máte veľkú šancu zažiť skutočné šťastie. / Foto:Bigstock

Keď človek pozná sám seba, vie lepšie zistiť, ktorá práca by ho najviac zaujala. A keď to už vie, mal by si vedieť naplánovať svoj život tak, aby sa ku svojmu snu čo najviac priblížil. Ako to urobiť?

 

Aby dokázal byť človek ako tak spokojný, aby vedel, ktoré túžby sú pre neho naozaj podstatné, musí predovšetkým poznať sám seba. A práve toto spoznávanie, neustále sa zamýšľanie sa, hľadanie, skúmanie vlastnej duše predstavuje celoživotnú záležitosť. Totiž len vďaka tomuto poznaniu si dokážeme nasmerovať svoj život takým spôsobom, že cítime spokojnosť. Čo nám môže pomôcť pri skúmaní samých seba? Na začiatok je dôležité popremýšľať nad nasledujúcimi otázkami:

 

Čo robíte naozaj radi?

Pri tejto otázke si musíte predovšetkým uvedomiť, ktoré činnosti si naozaj užívate a pri ktorých máte naozajstnú radosť. Pri tomto premýšľaní dobre pomáha aj otázka: „Čo by som robil(a), keby som si mohla (mohol) dovoliť robiť to zadarmo?“ Kvôli čomu som schopní(á) vysokého nasadenia a napĺňa ma to pocitom spokojnosti?“

 

Na čo máte talent?

Myslím si, že každý z nás vie v určitých podmienkach vycítiť, na čo má talent? Stačí sa zamyslieť, zahĺbiť, určité veci precítiť. Zastaviť sa, zostať chvíľu v tichu a odpoveď určite príde.

 

Za čo vás často chvália iní?

Určite už v detstve si každý všimol, že za určité činnosti ho často chválili. Buď vás chválili učitelia, rodičia, alebo spolužiaci a kamaráti. To boli často práve tie činnosti, na ktoré máte prirodzený talent.

 

Čo sa vám ľahko robí?

Čo ste sa vždy ľahko naučili? Čo vám ide od ruky? Čo ste sa naučili tak ľahko, že ste vlastne aj zabudli, že ste sa to učili? To sú práve tie činnosti, na ktoré máte talent. Neoplatí sa ich rozvíjať aj v dospelosti?

 

Čo vás dlhú dobu fascinuje?

Zamyslite sa. Ktorá oblasť života vás už dlhé roky fascinuje? Na ktorú oblasť života myslíte už niekoľko rokov? O čom si často čítate, skúmate to, chcete sa neustále dozvedať viac a viac? V čom sa túžite neustále zdokonaľovať?  Neustále vás to priťahuje? Keď to zistíte, to je práve to, v čom môžete byť najlepší.

 

Kedy sa pre vás zastaví čas?

Určite existujú aktivity, pri ktorých ani nedýchate. Nevnímate realitu, čas, priestor. Žijete len pre svoju činnosť, ktorá sa vás tak hlboko dotýka a celých vás pohltí. To je práve tá aktivita, na ktorú máte výnimočné predpoklady.

 

Obdivujete tých, ktorí sú vo vašej vytúženej oblasti najlepší?

K ľuďom, ktorí vo vašej vytúženej oblasti vynikajú, prejavujete veľký obdiv. Chcete byť ako oni, chcete sa s nimi stretnúť, pozrieť sa im do očí.

 

Ak ste si vedeli odpovedať na tieto otázky, pravdepodobne patríte medzi tých šťastných ľudí, ktorí vedia, kde ich ťahá vlastné srdce. Ak sa vám podarí realizovať v oblasti, ktorá vás baví a napĺňa, máte veľkú šancu zažiť skutočné šťastie. Poďme sa teraz pozrieť, ktoré kroky je potrebné uskutočniť pre to, aby ste sa dopracovali k tomu, aby ste sa mohli realizovať v tej oblasti, ktorá vás naozaj zaujíma.

 

Kroky, ktoré musíte zrealizovať

1. Nenechajte sa zastaviť prvými neúspechmi

Ak po niečom naozaj veľmi túžite, nevzdávajte sa. Možno sa vám aj trikrát za sebou stane, že vám príde odmietavá odpoveď a na prvý či druhý pokus prácu snov nezískate. Ak niečo naozaj milujete, choďte za tým. Skúšajte, pripravujte sa, v čase voľna si študujte veci súvisiace s odborom, získavajte každý deň nové informácie, všímajte si pracovné nasadenie tých, ktorí už vo vysnívanej firme pracujú, sledujte prácu tých najlepších v odbore, v ktorom chcete pracovať aj vy. Možno niekoľko mesiacov budete musieť robiť niečo iné, ako ste chceli, ale nakoniec všetko dobre dopadne. Len svoj cieľ musíte mať stále v hlave a pracujte na vlastnom zlepšovaní sa v danej oblasti každý deň. Dnes už na to máte veľa možností.

 

2. Učte sa od ľudí, ktorí sú najlepší v tom, čo chcete robiť aj vy

Mnohí ľudia sa ešte počas štúdia dokážu priblížiť ku svojej vysnívanej práci. Obdobie štúdia nezahŕňa v sebe len samotné učenie, ale aj zbieranie kontaktov. Snažte sa navštevovať všetky stáže, výmenné pobyty, semináre, prednášky, ktoré vám okrem informácií ponúkajú aj veľa možností na stretnutie s ľuďmi, ktorí vás môžu jednak veľmi inšpirovať, ale aj posunúť na miesta alebo medzi ľudí, ktorí robia práve to, čo chcete robiť vy. Niekedy je potrebné ísť šťastiu naproti. Vyberajte si brigády počas štúdia nielen na základe toho, koľko zarobíte, ale aj podľa toho, s kým sa stretnete a čo sa od určitých ľudí môžete naučiť. Existujú študenti, ktorí sú ochotní aj zadarmo pomáhať tam, kde sa môžu veľmi veľa dozvedieť a naučiť. Vďaka takémuto nastaveniu mysle sa môžete už počas štúdia stretnúť s takými ľuďmi a situáciami, ktoré už v iných obdobiach života nemusíte zažiť. V dnešnej dobe môžete prácu niektorých ľudí sledovať aj na sociálnych sieťach, tak to využite.

 

3. Občas dajte o sebe vedieť aj neznámym ľuďom

Skúste poslať e-mail ľuďom, ktorých obdivujete. Určite ich to poteší. Realita je taká, že až tak často tento typ e-mailov nedostávajú. Alebo reagujte na ich tvorbu alebo akúkoľvek inú prácu na sociálnych sieťach. Napíšte svoj názor. Snažte sa hľadať detaily, ktoré vás zaujali. Vyhnite sa všeobecným frázam, snažte sa k tomu, čo sa vám páči, vyjadrovať konkrétne. Choďte na seminár, ak sa dá a súvisí to s vašou budúcou prácou, k takým odborníkom, ktorých obdivujete a počas prestávky sa snažte s nimi komunikovať. Nikdy neviete, koho zaujme váš názor.

 

4. Verte na šťastie

Niekedy má človek šťastie a len náhoda mu do života prinesie to, o čom sníval. Aj také veci sa dejú. Buďte na to vopred pripravení. Keď sa takýto zázrak udeje, s pokorou a vďačnosťou ho prijmite a tešte sa z novej príležitosti. Niekedy si vás môže niekto nájsť v internetovom priestore na základe toho, čo ste už vyprodukovali. Z tohto dôvodu sa oplatí určité veci robiť aj zadarmo.

 

5. Majte na pamäti svoje konečné ciele

Cesta ku konečnému cieľu môže byť aj ťažká, a preto sa nenechajte odradiť čiastkovým neúspechom. Často sú  neúspechy súčasťou života len preto, lebo majú viesť k poučeniu sa z chýb. Takže aj problémy a neúspechy sa dajú v tomto zmysle vnímať ako niečo pozitívne. Počas zlých dní a keď sa vám nedarí, majte na pamäti svoj konečný cieľ a nenechajte sa odradiť. Ak niečo veľmi chcete, začnite znovu robiť to, na čom vám záleží i keď možno iným spôsobom alebo v inom prostredí.

 

6. Zostaňte pokorní a kreatívni aj po veľkom úspechu

Nádherné je, keď veľmi úspešní ľudia dokážu zostať láskavými, empatickými a súcitnými ľuďmi. Vďaka tomuto sa stávajú pre iných vzorom cieľavedomosti, pracovitosti a ľudskosti. Sú to tí ľudia, ktorí dávajú svetu odkaz, že poctivou a cieľavedomou prácou sa dá dopracovať k úspechu.

 


Zdroje:
Hal Urban: To nejdůležitější v životě
Brendon Burchard: Životný náboj

Čítajte viac o téme: Šťastie, Produktivita, Ciele
Zdieľať na facebooku