Ste učiteľ a chcete si v lete poriadne oddýchnuť? Vyskúšajte tieto 4 spôsoby

Keď je učiteľ naplnený radosťou, šťastím a pozitívnou energiou, vtedy sa stáva obrovským darom pre školu, rodinu, žiakov i celú komunitu, v ktorej pôsobí.
Keď je učiteľ naplnený radosťou, šťastím a pozitívnou energiou, vtedy sa stáva obrovským darom pre školu, rodinu, žiakov i celú komunitu, v ktorej pôsobí. / Foto: Bigstock

Oddychovať sa dá rôznymi spôsobmi. Možností je v súčasnosti nekonečné množstvo. Čo je dobré pre jedného, nemusí vyhovovať druhému. Ak ste učiteľ a tohto roku si chcete poriadne oddýchnuť, vyskúšajte nasledujúce spôsoby.

 

Niektorí učitelia každé leto študujú odbornú pedagogickú literatúru, pripravujú nové plány práce, pracovné listy a ďalšie učebné pomôcky. Iní chodia každé leto na rôzne školenia. A väčšinou im jedno nestačí. Chodia aj na dve alebo tri. Ďalší zase celé leto robia animátorov v detských táboroch. A potom sú tu aj takí, ktorí pochopili, že je potrebné úplne zmeniť prostredie, zabehnuté zvyky a činnosti. Prišli totiž na to, že práve toto absolútne odpojenie od školy a žiakov im dáva najviac tvorivej energie, nové nápady a obrovskú chuť začať nový školský rok s nadšením. Zistili, že maximálne odpojenie od zabehnutých vecí, ktoré robia nepretržite desať mesiacov, je ten najúčinnejší liek proti vyhoreniu. Po náročnom roku, keď mnohí učitelia museli zvládnuť aj náročné online vzdelávanie a často aj niekoľko mesiacov prežívali len pri svojom počítači, kde si namáhali oči, často bez pohybu, relaxu, motivujúcich zážitkov, adekvátnej spätnej väzby, by si mali toto leto užiť ešte viac ako v minulosti. Ak sa chystáte toto leto poriadne si oddýchnuť, zoznámte sa s niektorými nápadmi, pomocou ktorých sa môžete sústrediť hlavne na seba. Áno, hlavne na seba. Učiteľ totiž musí myslieť aj na seba a aspoň na chvíľu zabudnúť na svojich žiakov, ich rodičov, kolegov a nekonečné množstvo úloh a termínov, ktoré bude musieť od septembra stihnúť urobiť.

 

1. Prečítajte si knihy, na ktoré sa tešíte už dlhé roky

Namiesto kníh o výchove, vzdelávaní, nových formách a metódach práce si prečítajte to, čo vám prináša radosť.  Ak si zvyčajne na dovolenku pripravujete knihy, aby ste sa pripravili na budúci školský rok, vymeňte ich za knihy, ktoré ste si vždy chceli prečítať. Aj keď možno zo začiatku budete mať z toho výčitky svedomia, dovoľte si tento luxus a s nadšením sa začítajte do knihy, ktorá vám urobí skutočnú radosť. Ideálne je začítať sa do príbehu, ktorý vám pomôže dostať sa do inej reality.

 

2. Skúste si privyrobiť iným spôsobom ako prácou so žiakmi

Hlavne vtedy, keď pracujete v školstve už vyše desať rokov, je dobré odpútať sa od nich aspoň na dva mesiace. Mnohí učitelia si privyrábajú cez dovolenku, lebo platy sú také, aké sú a mnohí to robiť jednoducho musia. Ale ak sa to len trochu dá, namiesto práce animátora v tábore alebo učiteľa v letnom jazykovom kurze, vyskúšajte niečo iné. Vyskúšajte úplne inú brigádu. Čo tak skúsiť prácu plavčíka na kúpalisku? Alebo skúste predávať zmrzlinu, môžete sadiť stromčeky v lese alebo robiť sprievodcu v cestovnej kancelárii. Spoznáte úplne nových ľudí, zažijete úplne nové veci a aspoň na pár dní zabudnete na to, čo budete robiť ďalších desať mesiacov.

 

3. Vráťte sa k starým záľubám alebo objavte nové

Samozrejme, že vás to láka aj tohto roku absolvovať množstvo rôznych kurzov, seminárov a letných škôl učiteľov. Sú to naozaj zaujímavé veci a organizuje ich veľké množstvo organizácií. Niektoré ponúkajú okrem vzdelávania aj relaxačný program. Ale čo tak jeden rok sa venovať niečomu inému? Nechcete práve tento rok skúsiť opäť maľovať obrazy, vyšívať obrusy, pracovať s drevom, začať piecť torty, cvičiť jógu, zumbu alebo absolvovať hrebeňovku v Nízkych Tatrách s klubom turistov? Každý deň venujte trochu času svojmu novému koníčku. Budete prekvapení, koľko sa toho naučíte a budete sa zlepšovať v novej záľube. V septembri zistíte, že máte množstvo novej energie, viac sa smejete a možno ste stretli aj nových kamarátov.

 

4. Koncom júna nemyslite na september

Tešte sa na svoju dovolenku namiesto toho, aby ste sa už v júni trápili nad tým, čo vás zase čaká od septembra. Život letí rýchlo, zmeny sa dejú ešte rýchlejšie. To, čo platí dnes, zajtra už nebude realitou. Nemá zmysel v týchto časoch veľmi plánovať. Tešte sa z prítomnosti, z každého slnečného dňa a z toho, čím si každý deň môžete urobiť radosť. Keď budete šťastní vy, bude šťastná aj vaša rodina a tiež vaši žiaci. Ak chcete myslieť na september, tak len v tom zmysle, že sa cítite sviežo, že ste oddýchnutí, veselí a plní radosti. Môžete si každý deň počas leta zapisovať, čo všetko ste pre seba urobili. Keď je učiteľ naplnený radosťou, šťastím a pozitívnou energiou, vtedy sa stáva obrovským darom pre školu. A práve preto toto leto nezabudnite hlavne na seba, aby ste sa takýmto krásnym darom v septembri stali pre vašich žiakov, kolegov i celú komunitu, v ktorej pôsobíte. A nezabúdajte tiež na to, že väčšinou je to tak, že musíte na seba myslieť hlavne vy, pretože iní na vás myslia hlavne vtedy, keď potrebujú, aby ste niečo perfektne urobili. Málokedy na vás myslia v súvislosti s tým, aby ste si perfektne oddýchli. Česť výnimkám! Prežite nádherné leto!!! :)

Čítajte viac o téme: Produktivita, Zdravie, Syndróm vyhorenia
Zdieľať na facebooku