Český seriál zo školského prostredia Ochranca uvidíte aj na RTVS

Seriál Ochranca zo školského prostredia
Seriál Ochranca zo školského prostredia / Foto: Česká televize

Desaťdielny český seriál zo školského prostredia je inšpirovaný skutočnými udalosťami. 

 

RTVS bude už od 30. júna vysielať český seriál Ochranca, ktorý získal Českého leva a medzi fanúšikmi českej a slovenskej seriálovej produkcie patrí k najobľúbenejším. Prvú epizódu si môžete pozrieť už vo štvrtok o 20:30 hod.

 

Ochranca nadväzuje na kriminálne minisérie a seriály Miesto zločinu Ostrava, Zradcovia a Vysoká hra natočené podľa skutočných udalostí. Otvára citlivé témy ako šikana, napádanie učiteľov, inklúzia či rôzne iné nešťastné udalosti, s ktorými sa učitelia vo svojej profesii stretnú. Odkaz, ktorý tvorcovia seriálu vysielajú je, že problémy v školstve sú zložité a nejednoznačné, teda nie je všetko tak, ako sa na prvý pohľad zvonku často ľuďom javí.

 

Lukáš Vaculík si v seriáli zahral hlavnú úlohu Aleša Pelána. Zo sympatického učiteľa sa neskôr stane školský ombudsman, ktorý pátra po spravodlivom riešení pre všetkých, často napriek systému a zavedeným zvyklostiam. Zastáva sa ľudí, ktorí sa v školstve dostanú do úzkych. Hoci je občas arogantný, úprimne chce obetiam pomôcť a prípady vyriešiť.

 

Scenáre pripravil Tomáš Feřtek známy v oblasti českého školstva zo vzdelávacej neziskovej organizácie EDUin.

 

 

Šikana učiteľky hneď na úvod

Prvá epizóda nesie názov Slabý kus. Učiteľ Aleš Pelán čelí obvineniu, že udržiava zakázané vzťahy so študentkami. Medzitým na rovnakej škole prichádza k vážnemu zisteniu. Pelánova kolegyňa čelí nechutnému šikanovaniu zo strany žiakov, ktorí si učiteľku nakrúcajú na video. Vo vzduchu visí niekoľko otázok. Má každý učiteľ takú autoritu, akú si zaslúži? Alebo si deti skutočne dovoľujú viac, ako by im malo byť dovolené? 

 

Zdieľať na facebooku