Ako pripraviť dieťa na prvú noc ďaleko od domova?

Prvá noc mimo domu predstavuje pre dieťa veľký skok. Táto skúsenosť formuje jeho sebavedomie, samostatnosť a hlavne, získava nové skúsenosti.
Prvá noc mimo domu predstavuje pre dieťa veľký skok. Táto skúsenosť formuje jeho sebavedomie, samostatnosť a hlavne, získava nové skúsenosti. / Foto: Bigstock

Blížia sa prázdniny a vaše dieťa  možno pôjde do tábora alebo na návštevu, kde bude musieť v noci prespať. Ako ho na túto udalosť pripraviť?

 

Mnohé deti trávia každú noc výlučne so svojimi rodičmi. V okamihu príprav na odchod dieťaťa do tábora alebo na návštevu ku kamarátom či starým rodičom, v rodičoch narastá strach, ako zvládne prvú noc bez ich prítomnosti. Pokiaľ vás čaká prvé odlúčenie od dieťaťa, je prirodzené, že pociťujete strach z nepoznaného vy aj vaše dieťa. Ak sa chcete vyhnúť stresu, dieťaťu nemusíte neustále pripomínať, že bude teraz pár dní bez vás. Úplne zbytočne vyvoláte v ňom strach a nechuť k tomu, čo chce podniknú. Hovorte mu radšej o krásnych zážitkoch, ktoré zažije v tábore či na návšteve. Pozrime sa na pár tipov, ako sa pripraviť na prvé odlúčenie od rodičov.

 

Existuje správny čas?

Ako je to v prípade mnohých vecí pri výchove detí, správny vek na to, kedy dieťa prenocuje prvýkrát, závisí od dieťaťa. Nie je to nevyhnutne o veku, ale skôr o pripravenosti dieťaťa. Každé dieťa je jedinečné a má svoje vlastné skúsenosti. Všetko súvisí s jeho psychikou a pripravenosťou. Ak neviete isto, či je na prespatie mimo domu prirpavené, môžete si položiť tieto otázky:

  • Môže vaše dieťa ísť do postele alebo zaspať bez ťažkostí a vášho  dohľadu?
  • Vie dieťa  vyriešiť problém alebo nepríjemnú situáciu bez vás?
  • Spí vaše dieťa bez problémov vo vlastnej posteli ?
  • Spí vaše dieťa celú noc alebo sa často budí? Ak sa často budí, aká je príčina poruchy spánku?
  • Prejavujú sa u vášho dieťaťa nejaké známky úzkosti z odlúčenia?
  • Vníma vaše dieťa svet ako bezpečné miesto?
  • Vie vaše dieťa rozprávať o svojich potrebách?
  • Vie vaše dieťa regulovať svoje emócie?

 

Napríklad dieťa, ktoré sa v cudzom prostredí často stratí, ignoruje pokyny, zľakne sa neznámeho okolia alebo ešte nedokáže využiť mechanizmy zvládania svojich emócií, pravdepodobne nie je pripravené na to, aby mohlo samo prespať mimo domu. Ak však vidíte, že vaše dieťa je pripravené, nasledujúce kroky vám pomôžu zabezpečiť hladký priebeh prežitia v novej situácii.

 

1. Diskutujte o tom, čo môže dieťa očakávať

Nech ide spať dieťa kdekoľvek, či už u príbuzných, ​​spolužiaka alebo v tábore,  je dôležité hovoriť s ním o tom, čo by ho mohlo čakať, keď bude preč z domu. Ak ide do tábora, porozprávajte sa o tom, čo ho v tábore čaká. Choďte nakupovať základné potreby do tábora spolu. Nech sa dieťa teší na to, ako bude všetky nové veci využívať v tábore spolu so svojimi kamarátmi. Pozrite si spolu stránku tábora, porozprávajte mu, na aké zážitky sa môže tešiť, priblížte mu na vidách a fotografiách priestory tábora.

 

2. Vysvetlite dieťaťu, na čo si má dávať pozor

Zoznámte dieťa s  potenciálnym nebezpečenstvom. Práve v cudzom prostredí sa ukáže, ako má dieťa nastavené osobné hranice. Posmeľte dieťa v tom, aby sa nebálo presadiť si svoj názor a nedalo sa zmanipulovať inými. Povedzte mu, čo by malo urobiť, ak sa niečo nepríjemné stane. Vaše dieťa by si malo zapamätať vaše telefónne číslo a tiež by malo vedieť, kedy a ako použiť číslo 112.

 

3. Zbaľte do kufra vec, ktorá mu bude pripomínať domov

Obľúbený predmet, ktorý si dieťa vezme z domu, mu pomôže prekonať ťažké chvíle, ak by sa náhodou cítilo smutné. Môže to byť čokoľvek. Obľúbená hračka, vankúšik, deka, fotografia rodiny a podobne.

 

4. Porozprávajte sa o pocitoch

Ak máte pocit, že je vaše dieťa pripravené zažiť svoju prvú noc preč, ale cítite, že kvôli tejto novej skúsenosti prežíva pocity nepokoja, porozprávajte sa s ním o týchto pocitoch, ktoré sú možno pre dieťa úplne nové. Zapojenie dieťaťa do tohto typu rozhovorov je dôležité, pretože podporuje jeho sociálny a emocionálny rozvoj. Povedzte mu tiež, že keď bude cítiť veľký smútok alebo nepokoj a chce sa vrátiť domov, môže to povedať a situácia sa vyrieši. Ak cítite z dieťaťa nervozitu, ale nehovorí o svojich obavách, môžete to skontrolovať tak, že sa ho každý deň opýtate, ako sa cíti. Ak jeho emócie kolísajú, napríklad  jednu minútu môže byť nadšené a o hodinu neskôr cíti strach, tak niekoľko dní tento jeho stav sledujte podrobne. Ak však niekoľko hodín pred odchodom dieťa zažíva silnú úzkosť, strach alebo veľké váhanie, najrozumnejšie je znovu premyslieť jeho pripravenosť na odchod z domu.

 

5. Dieťa by malo vedieť, že je v poriadku vrátiť sa domov

Možno sa po pár dňoch, ako bude vaše dieťa preč z domu, vyskytne situácia, že dieťa začne  cítiť silnú úzkosť, bude plakať alebo bude mať iné problémy, ktoré sa nebudú dať riešiť na diaľku. Je dobré, keď dieťa už vopred vie, že ak sa vyskytne náročná a neriešiteľná situácia, že môže prísť domov a nič zlé sa nedeje. Samozrejme, snažte sa cez telefón vyriešiť prvé pocity z úzkosti, možno sa dieťa upokojí a prekoná samo seba. Ak vydrží, posilní svoje ja. Môžete ho napríklad požiadať, aby počkalo jednu alebo dve hodiny. Alebo sa dohodnite, nech  prenocuje, skúsi zažiť aspoň jednu noc alebo počkajte dva dni, keď ide na týždenný letný tábor. Takto získa čas, aby si to ešte premyslelo a možno v tomto období premýšľania zažije niečo pekné a uvedomí si, že vlastne ani domov nechce ísť. Niekedy sú však problémy náročnejšie a je potrebné ich riešiť iným spôsobom. Z tohto dôvodu je vhodné, aby deti vedeli, že existuje aj plán B, teda odchod domov. Podstata spočíva v tom, že dieťa sa nemá cítiť nepríjemne, ak si v určitom okamihu uvedomí, že sa chce vrátiť domov.

 

Prvá noc mimo domu predstavuje pre dieťa veľký skok. Táto skúsenosť formuje jeho sebavedomie, samostatnosť a hlavne, získava nové skúsenosti.

 


Zdroje:
How to prepare a child for first night away from home
Steve Biddulph: Proč jsou šťastné děti šťastné
Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi, Spánok detí
Zdieľať na facebooku