Ako pomôcť dieťaťu prekonať stres zo školy?

Niektoré deti môžu v súčasnosti po návrate do bežného školského prostredia  pociťovať úzkosť alebo stres.
Niektoré deti môžu v súčasnosti po návrate do bežného školského prostredia pociťovať úzkosť alebo stres. / Foto: Bigstock

Veľa detí v predchádzajúcom období absolvovalo dištančné vzdelávanie a zvykli si na online vyučovanie, ktoré prebiehalo niekoľko mesiacov. V týchto dňoch sa  po dlhšej dobe vrátili do školy. Nie každé dieťa si na školu hneď zvykne a môže trpieť stresom. Ako mu pomôcť?

 

Niektoré deti môžu v súčasnosti po návrate do bežného školského prostredia  pociťovať úzkosť alebo stres.  Rodičia môžu pomôcť uľahčiť deťom prechod do školy tým, že dokážu rozpoznať príznaky stresu či úzkosti a začnú používať osvedčené stratégie, aby im zmiernili problémy.

 

Dôvody, pre ktoré môžu byť deti stresované alebo úzkostné

Pokiaľ ide o stres a úzkosť z návratu do školy, existuje veľa dôvodov, pre ktoré môžu byť deti vystresované alebo znepokojené. U niektorých je ich stres zakorenený v strachu z neznámeho a z toho, čo ich nové čaká. Keď sa učili z domu, zvykli si na iné podmienky, teraz si musia zvykať na tie pôvodné. Môžu sa zľaknúť toho, že budú mať viac úloh, budú skúšaní pred tabuľou, budú musieť obnoviť vzťahy v kolektíve, na krúžkoch alebo v športovom klube. Niektorí sa boja šikanovania. Niektoré deti sa môžu obávať toho, ako ich budú ostatní vnímať, najmä ak prekonali zmenu v hmotnosti, výške, začali nosiť okuliare, objavili sa im akné alebo zmenili správanie v dôsledku puberty. Existuje nekonečné množstvo dôvodov, prečo deti môžu prežívať úzkosť a stres súvisiaci so školou. Mnoho detí prežíva pocity strachu, úzkosti, stresu a neistoty, lebo sa nevedia vyrovnať s pandémiou. Mnohé deti sa počas lockdownov museli vyrovnávať so smútkom, ktorý pramenil z toho, že sa nemohli vidieť s kamarátmi, zrušili im obľúbené aktivity,  museli sa vzdať rodinných dovoleniek, táborov, kurzov a podobne. Informácie o koronavíruse môžu spôsobiť, že sa obávajú o zdravie svojich rodičov a starých rodičov alebo sa boja, že aj ony môžu ochorieť. Môžu sa báť, že dostanú COVID-19 a prenesú ho na ľudí, ktorých majú radi. K tomu je potrebné prirátať rúška, respirátory, testovanie a sociálnu vzdialenosť. Toto deti nikdy predtým nezažili , a tak aj psychicky silní jedinci môžu prežívať stres a úzkosť.

 

Prejavy úzkosti

Keď deti pociťujú  úzkosť, často nevedia, ako majú vyjadriť svoje pocity slovami. Z tohto dôvodu je dôležité, aby rodičia vedeli, ako tieto príznaky rozpoznať. Pozrime sa na niekoľko prejavov, ktoré sa u detí môž vyskytnúť:

  • zmena v stravovaní a zmenené spánkové návyky,
  • záchvaty plaču,
  • bolesti brucha,
  • nesústredenosť,
  • vyžadovanie väčšj pozornosti,
  • rýchlejšia únava alebo rýchle vzplanutie hnevu,
  • vyjadrovanie negatívnych myšlienok a obáv,
  • nepokoj.

 

Ak sa úzkosť nelieči a pretrváva veľmi dlho, môže negatívnym spôsobom ovplavňovať školské výkony, vzťahy a môže prerásť do depresie.
 

Ako úzkostnému dieťaťu pomôcť?

Rozprávajte sa s dieťaťom

Najlepším spôsobom, ako riešiť stres a úzkosť, je povzbudiť vaše dieťa, aby s vami hovorilo o tom, čo ho trápi. Aktívne a so záujmom počúvajte. Dieťa v prijímajúcej a láskavej atmosfére dokáže prejaviť svoje pocity. Priestor na porozprávanie a aktívny záujem z vašej strany mu môže pomôcť, aby sa cítilo lepšie.

 

Príjemný domov

Snažte sa v rodine o vytvorenie príjemnej atmosféry. Snažte sa zdravo variť, dozrite tiež na to, či dieťa pije dostatok tekutín. Uistite sa napríklad, či vaše deti majú dostatok spánku. Dostatočný spánok a zdravá strava, najmä vyvážené raňajky, sú dôležité pre funkciu mozgu, náladu a schopnosť sústrediť sa a venovať pozornosť v škole. Nepýtajte sa len na známky, ale svoju pozornosť sústreďte predovšetkým na pocity dieťaťa. Často sa ho pýtajte, ako sa cíti. Často chodievajte do prírody, športujte na čerstvom vzduchu a  buďte čo najčastejšie všetci spolu.

 

Buďte pozitívni

Jedným zo spôsobov, ako pomôcť zmierniť úzkosť a stres zo školy, je často deťom pripomínať, v čom je škola skvelá. Pripomínajte im, že škola nie je len miestom na učenie, ale môže v nej navštevovať aj krúžky, majú tam kamarátov, výlety, exkurzie a podobne.

 

Povedzte deťom, že podobné pocity má veľa detí

Pripomeňte svojim deťom, že nie sú jediné, ktoré môžu byť nervózne z toho, že opäť musia chodiť do školy. Spolužiaci budú pravdepodobne rovnako znepokojení, len to možno nahlas nepovedia. Uistite ich tiež, že učiteľ vie, že deti sú nervózne a pravdepodobne bude robiť všetko pre to, aby v triede prevládala príjemná atmosféra.

 

Venujte dieťaťu zvýšenú pozornosť

Ak vidíte, že vaše dieťa prežíva úzkosť, snažte sa byť s ním počas dňa čo najviac. Robte spoločne rôzne činnosti v domácnosti, prežívajte spolu voľnočasové aktivity, veľa sa spolu rozprávajte a hlavne večer mu dovoľte precítiť váš aktívny záujem a vašu prítomnosť. Po pár dňoch možno budete môcť znížiť počet hodín aktívneho pôsobenia na dieťa, možno ono samo bude chcieť byť počas dňa už aj osamote. Ak svojmu dieťaťu venujete viac pozornosti, pomáhate mu cítiť sa bezpečnejšie.

 

Vyhľadajte odbornú pomoc

Vy svoje dieťa poznáte najlepšie. Ak máte pocit, že jeho úzkosť môže mať vážnejší charakter, napríklad to môže byť úzkostná porucha alebo problém so šikanovaním, radšej sa poraďte s odborníkmi. Niekedy dieťaťu stačí, keď cíti, že ho niekto chápe, čo prežíva, a to mu pomôže prekonať náročnú situáciu. Vďaka správnej pomoci alebo prípadnej  liečbe sa vaše dieťa určite naučí zvládať stres i úzkosť.

Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi, Úzkosť
Zdieľať na facebooku