10 asertívnych techník, ktoré vám pomôžu povedať NIE

Schopnosť povedať NIE súvisí hlavne s asertivitou.
Schopnosť povedať NIE súvisí hlavne s asertivitou. / Foto: Bigstock

Nie je jednoduché niekomu povedať nie. Často za to môžu výčitky svedomia alebo nechceme nikomu ublížiť. Ak však nedokážeme určité veci odmietnuť, môžu nám prerásť cez hlavu a my sa ocitnime v zložitej situácii. Schopnosť povedať NIE súvisí hlavne s asertivitou. Existuje niekoľko techník, ktoré vám môžu v tomto pomôcť.

 

Často sa bojíme toho, že druhého človeka sklameme, keď nevyhovieme jeho prosbe. Bojíme sa, že dotyčný človek sa s nami nebude baviť alebo nás nebude mať rád. Ale ak človek uvážene povie NIE, je to jeho právo a ten druhý by to mal rešpektovať bez zbytočných negatívnych emócií. Človek by mal však svoje NIE vyjadriť jasne. Všetci tí, ktorí už NIE vedia používať, tvrdia, že sa im tým uľahčil život. Zistili, že prestali robiť veci, ktoré ich vyčerpávali.

 

Najčastejšie dôvody, prečo človek vo väčšine prípadov povie ÁNO

Strach z odmietnutia a odvrhnutia

Mnohí ľudia si z detstva priniesli skúsenosť, že ich ostatní budú mať radi len vtedy, ak im budú užitoční.

 

Obava z následkov

Nie každý človek reaguje na zdvorilé a argumentami podložené odmietnutie pokojne a  priateľsky. Následkom môžu byť konflikty. Uvedomte si, že konflikty patria k životu. Ak sa obzriete späť, určite si spomeniete, že ste ich už zopár úspešne zvládli.

 

Nechcete, aby si iní o vás mysleli, že ste sebecký alebo bezohľadný

Nemajte strach z toho, že vás niekto označí za egoistu len preto, že ste okamžite nevyskočili tak, ako si on želal. Neprijmite túto hru a pokus o manipuláciu. Ak sa určitou požiadavkou zaoberáte a zvažujete všetky pre a  proti, nie ste egoista ani bezohľadný človek.

 

Pocit byť užitočný

Táto príčina leží kdesi hlboko v  nás a neraz je ťažké ju odhaliť. Byť na svete pre iných, byť potrebný, môcť pomáhať - toto všetko padne ľuďom dobre. A  platí to aj v reálnom živote. Je skutočne pekné urobiť niečo pre iných. Niekedy to však robíme na úkor svojho zdravia a šťastia.

V živote to už tak chodí, že nie vždy a všade musíme povedať ÁNO. Kto to takto robí, postupne väčšinou ničí sám seba. Pozrime sa na techniky, vďaka ktorým si môžete uvedomiť, že prirodezné a múdre je povedať aj NIE.

 

1. Nepodľahnite pocitu viny

Niekto od vás niečo žiada a cíti, že by ste nemuseli súhlasiť. Čo urobí? Bude sa snažiť vzbudiť vo vás pocit viny, lebo tomu málokto odolá. Nenechajte sa ovplyvňovať. Fakt, že niekomu odmietnete vyhovieť, nemôže spochybniť vás samých. Nikdy sa nenechajte vydierať a najmä nie citovo. Nepodľahnite pocitu viny, ktorý vo vás bude chcieť vyvolať druhý človek. Ak ide o závažné rozhodnutie, neunáhlite sa, požiadajte o čas na premyslenie, aby ste dôkladne zvážili všetky argumenty pre a proti.

 

2. Požiadajte o čas

Predtým, než odpoviete, doprajte si zopár minút na dôkladné zváženie všetkých argumentov za a proti. Ak máte pocit, že na vás tlačia, aby ste rýchlo dali svoj súhlas, rázne povedzte, že si to potrebujete premyslieť a stanovte si aj čas, ktorý na to potrebujete. Nechajte ľudí čakať aj niekoľko dní.

 

3. Pripravte si vopred odpovede

Ľudia sa obávajú povedať NIE. Strach musíte potlačiť. Myšlienky, ktoré vás nútia myslieť si o sebe, že keď niečo odmietnete, že sa stane niečo zlé, pošlite preč. Nemusíte hneď myslieť na to, že keď niečo odmietnete, tak prídete o prácu, priateľstvo, vzťah a podobne. Máte nárok na svoj názor a na svoj postoj. Dopredu majte pripravenú odpoveď, ktorú môžete použiť vždy. Povedzte napríklad: „Je mi to naozaj ľúto, ale musím to odmietnuť.“ Alebo povedzte: „Ľutujem, ale toto si nemôžem dovoliť“.

 

4.Presuňte splnenie úlohy alebo ponúknite náhradné riešenie

No vždy je tu možnosť, ako sa dá sčasti zachrániť situácia, a to ponúknutím náhradného riešenia. Napríklad navrhnúť šéfovi na splnenie nejakej úlohy kolegu. „Ja nie som na to práve najlepší človek, čo keby ste vyskúšali kolegu X?“ Alebo navrhnite iný čas na jej splnenie: „Teraz na to nie je vhodný čas, mám niečo rozrobené. Čo keby sme to presunuli na čas Y?“.

 

5.Nesúhlas vyslovujte slušne a rozhodne

Ak ste už získali schopnosť povedať NIE, nedostaňte sa do štádia, kedy začnete odmietať úplne všetko. Neodmietajte druhého človeka len preto, že ste nahnevaný, nemáte náladu alebo ste nervózny. Nesúhlas nevyslovujte netaktne ani podráždene, ale slušne a pevne. Dávajte si pozor na to, aby ste zbytočne neodmietli novú výzvu. Niekedy sa  úloha zdá  ťažko zvládnuteľná a vám sa zdá, že by ste mali povedať NIE. Premyslite si však, či je to vždy nutné riešiť takto.

 

6. Nepreceňujte sa

Nemusíte silou mocou robiť to, čo vás nebaví. No ak v každej situácii ustupujete a obetavo urobíte všetko, čo od vás žiadajú, nesmiete sa sťažovať, že vás nikto nerešpektuje. Kto raz získa nálepku „obetného baránka“, len ťažko sa jej zbaví. Stačí zaradiť do svojho slovníka slovíčko NIE a situácia sa môže zmeniť.Máte predsa právo nesúhlasiť úplne so všetkým, o čo vás druhí žiadajú.

 

7. Neútočte

Neútočte na tých, ktorí vás žiadajú o niečo, čo nemáte chuť splniť. Ak chcete povedať NIE, žiadateľa nenapadnite výčitkami. Bez ohľadu na námietky opakujte svoj postoj, až kým si každý neuvedomí, že ho nezmeníte. Môžete si napríklad natrénovať vetu: „Viem, že ste to asi odo mňa nečakali, ale tento víkend vám nemôžem pomôcť.“

 

8. Neodmietajte všetko

Ak máte pocit, že by vás požiadavka mohla niekam posunúť, nebojte sa ju prijať a povedať aj na prvý pohľad nesplniteľnej úlohe slovo ÁNO. Taktiež neodmietnite druhého len preto, že ste nahnevaní, nervózni alebo ste už získali schopnosť povedať NIE. Nesúhlas nevyslovujte podráždene ani netaktne, aby ste sa nestali nesympatickým. Odmietnite vtedy, keď ste o tom presvedčení, slušne a pevne. Umenie povedať NIE znamená, že dokážete v pravý čas a správne povedať aj ÁNO.

 

9. Ako povedať nie svojmu nadriadenému?

Legitimita odmietnutia závisí od povahy žiadosti, spôsobu, akým bola požiadavka formulovaná a napokon aj od pracovného poriadku. Zamestnanec je viazaný v dobrej viere vykonávať povinnosti uvedené v pracovnej zmluve. Vezmime si napríklad občasné nadčasy. Manažér má právo od zamestnanca požadovať nadčasy, ak je táto požiadavka legitímna a sú dodržané oznamovacie lehoty. Naopak, ak požiadavku odmietneme na základe opodstatnených dôvodov, odmietnutie je rozumné. Svoje odmietnutie odôvodňujte a argumentujte objektívnymi dôvodmi.

 

10. Buďte úprimní a slušní

Buďte úprimní a slušní, ale neospravedlňujte sa za svoje odmietnutie. Mohlo by to vyvolať dojem, že si nie ste istí dôvodmi, ktoré vás k rozhodnutiu vedú. Pripravte si argumenty s konkrétnymi príkladmi a faktami, ktoré by mohli byť užitočné, ak sa emócie začnú drať na povrch.

 

Niekoľko viet, ktoré môžete použiť v zložitej situácii

Existuje niekoľko viet, ktoré pomohli hlavne tým, ktorí sa aj veľmi báli hovoriť NIE. Možno pomôžu aj vám.

 

  • Aj keby by som sa toho rád/rada zúčastnil/a, budete ma musieť z toho vylúčiť kvôli… (tu si môžeme doplniť vlastnú prioritu). Ďakujem za pochopenie!
  • Som naozaj poctený/á, že ste sa na mňa obrátili, ale nanešťastie to nemôžem urobiť. Môžem vám  však odporučiť niekoho, kto by vám s tým pomohol.
  • Normálne by som povedal/a áno, ale už som sa sľúbil/a niekomu inému.
  • Teraz mám dosť ťažké obdobie. Preto odmietam všetky pozvánky. Mám na to vážny dôvod…
  • Musím to odmietnuť, ale pevne verím, že si na mňa nabudúce spomeniete. Môžeme to podniknúť niekedy inokedy…
  • Snažím sa dodržať svoje záväzky, ale niečo mi do toho prišlo. Viem, že tým, že to zruším na poslednú chvíľu, vám asi spôsobím nemalé komplikácie, ale jednoducho musím. Veľmi ma to mrzí.”
  • Znie to ako fantastický večierok/udalosť/nápad a mrzí ma, že to zmeškám. Škoda!
  • Nemôžem sa toho zúčastniť, no rád/rada vám pomôžem iným spôsobom. Máte nejaký nápad?
  • Teraz som v situácii, kedy to naozaj nepôjde. Ale teší ma, že ste na mňa mysleli.
  • Teší ma, že mi chcete ponúknuť príležitosť, ale už mám na pár týždňov dopredu plné termíny!
  • Pošlite mi o tom bližšie informácie a v pondelok vám pošlem svoju odpoveď.
  • Teraz sa neviem rozhodnúť, tak skúste osloviť radšej niekoho iného, aby som vás zbytočne nezdržoval/a!
  • Teraz nie, ale niekedy inokedy by sme sa mohli do toho pustiť, čo myslíte?
  • Práve pracujem na dôležitom projekte. Bohužiaľ, vyžaduje si všetok môj čas. Verím, že to pochopíte.

 


Zdroje a odporúčaná literatúra:
Věra Capponi a Tomáš Novák: Asertivně do života
Sue Hadfieldová a Gill Hassonová: Jak být asertivní v každé situaci
Tomáš Novák: Jednej asertivně!
Čítajte viac o téme: Sebavedomie, Komunikácia
Zdieľať na facebooku