15 zábavných spôsobov, ako sa hrať vonku s deťmi

Vďaka častému pobytu na vzduchu sa dobre rozvíja hrubá a jemná motorika, logické uvažovanie,  predstavivosť, fantázia, rozvíjajú sa sociálne vzťahy, komunikácia, kooperácia, prebúdzajú sa  zmysly, empatia, pokora.
Vďaka častému pobytu na vzduchu sa dobre rozvíja hrubá a jemná motorika, logické uvažovanie, predstavivosť, fantázia, rozvíjajú sa sociálne vzťahy, komunikácia, kooperácia, prebúdzajú sa zmysly, empatia, pokora. / Foto: Bigstock

O chvíľu tu máme jar. Väčšinou budete s deťmi vonku. Vyskúšali ste už veľké množstvo aktivít a  chcete ešte stále prekvapovať niečím novým? Možno vás inspširuje niektorá aktivita uvedená v tomto článku.

 

Je dokázané, že pobyt vonku, a to na dvore, v záhrade, v parku alebo v prírode, obohacuje deti vo viacerých smeroch. Vďaka častému pobytu na vzduchu sa dobre rozvíja hrubá a jemná motorika, logické uvažovanie,  predstavivosť, fantázia, rozvíjajú sa sociálne vzťahy, komunikácia, kooperácia, prebúdzajú sa  zmysly, empatia, pokora. Príroda priaznivo vplýva na upokojenie hyperaktívnych detí a pôsobí na celú rodinu relaxačne. Existuje obrovské množstvo možností, ako zabaviť deti na dvore, v záhrade, v parku alebo v prírode. Ale takýchto nápadov nie je nikdy dosť, preto vám ponúkame ďalšie.

 

1. Choďte von s autíčkami

Niekedy stačí naozaj málo. Dovoľte vášmu dieťaťu zobrať si do lesa svoje obľúbené autíčka a ďalšie hračky. Bude to pre dieťa úplne iný pocit jazdiť so svojím autíčkom niekde v lese pomedzi stromy ako len v detskej izbe po koberci.

 

2. Uvarte jedlo vonku

Urobte si kedykoľvek v záhrade táborák a varte takýmto spôsobom spoločne nejaké jednoduché jedlo. Ja viem, že teraz mnohí z vás povedia, že je to nezdravé jedlo. Máte pravdu. Väčšinou však je to tak, že dieťa z jedla zje minimum, a preto si zoberte so sebou zdravú alternatívu. V tomto prípade ide hlavne o proces varenia a o to, že ste spolu vonku. Ak je dieťa veľmi maličké, môžete mu pribaliť aj hračky, ktoré súvisia s kuchyňou a varením. Pokým vy budete skutočne variť, vaše dieťa sa môže hrať s týmito hračkami.

 

3. Vytvorte si svoj vlastný vonkajší priestor na hranie

Vytvorením špeciálneho vonkajšieho ihriska môže byť váš dvor dobrodružný a vzrušujúci. Nemusíte hneď kupovať drahý  vonkajší nábytok na hranie. Niekedy stačia maličkosti. Jednoduchú pieskovisko, domček na strome, hojdacia sieť, hojdačky vyrobené z pneumatík a podobne. Môžete tiež vyskúšať  prekážkovú dráhu,  ktorá deti rozhýbe. Alebo  zoberte niektoré hračky, ktoré driemu v detskej izbe, urobte pre ne domček, jaskyňu či brloh. Niekedy ich stačí len rozmiestniť v záhrade a dieťa si už samo vymyslí vlastnú zábavu. Existuje veľa spôsobov, ako môžete podporiť detskú fantáziu a tvorivé hry pre svoje deti, a to priamo doma.

 

4. Vezmite bábiky do divočiny

Aj bábika je vonku ináč vnímaná ako v dome. Nekupujte veľmi drahé hračky, aby mohli deti s nimi robiť činnosti podľa vlastnej fantázie. Dovoľte im bábiku obliať vodou, ak sa hrajú, že prší. Dovoľte im ju zahrabať do piesku, pod spadnuté konáre, do ihličia, dovoľte im, nech si ju ponoria do potoka či jazierka. Vonku tento druh zábavy inšpiruje.

 

5. Maľujte na kamene

Povedzte dieťaťu, aby v lese hľadalo také kamene, na ktoré sa bude dať maľovať. Maľujte spoločne priamo v prírode. Uprednostnite farby v potravinárskej kvalite, ktoré neubližujú životnému prostrediu.

 

6. Aj blato má svoje čaro

Môžete si obuť gumené čižmy, ale keď je horúce leto a nablízku voda, dieťa sa môže hrať v blate aj bosé. Prejdite sa blatom a nechajte dieťa, nech sa triafa do vašich stôp. Je to tréning priestorovej orientácie a k tomu veľká zábava. Ak máte v blízkosti jazero alebo potôčik, v ktorom sa dieťa môže umyť, dovoľte mu pohrať sa s blatom, sadnúť si a podobne. Môžete využiť aj paličku, ktorú dieťa namočí do blata a na chodník alebo veľké kamene môže maľovať. Môžete tiež zobrať niekoľko malých postavičiek a poskrývajte ich v pieskovisku alebo v lese do hliny. Hľadať môže ísť každé dieťa samostatne alebo všetci hľadajte naraz.

 

7. Pozorujte vtáčiky alebo vodné živočíchy

Spoznávajte vtáky vo vašom regióne. Keď nabudúce vyrazíte s dieťaťom von, zoberte si aj ďalekohľad. Preskúmajte stromy, kríky, stĺpy a trávu. Tu všade sa môžu vtáčiky ukrývať. Sledujte farby, veľkosť a správanie vtáka. Vypočujte si jej pieseň a sledujte, ako letí. Mladšie deti budú potrebovať, aby ste im povedali, čo vidia, ale staršie deti si môžu robiť poznámky a neskôr identifikovať vtáky v knihách alebo na internete. Prilákajte vtáky na svoj dvor pomocou kŕmidla. Deti si môžu vtáčiky aj fotiť alebo namaľovať. Podobne môžete spoločne pozorovať aj vodných živočíchov. Deti si pomocou sieťky vyberajú vodný hmyz a cez lupu pozorujú rôzne živočíchy. Táto činnosť pre nich vždy predstavuje veľkú zábavu.

 

8. Konár ako pomôcka na opakovanie abecedy

Pomocou vetvičky píšte písmená do piesku alebo pôdy. Dieťa háda, ktoré písmeno ste napísali. Potom začne písať dieťa a vy hovoríte, ktoré písmeno napísalo.

 

9. Veža z kameňov

Ak majú deti k dispozícii viac kamienkov, môžu sa pokúsiť postaviť si vežu aj z nich. Dôležité je, aby našli dostatok takých kameňov, z ktorých sa im podarí postaviť dostatočne vysokú vežu.

 

10. Postavte si priehradu

V minulosti bolo tiež bežné, že si deti v lete v potoku stavali vlastnú priehradu. Samozrejme, dospelí by s ňou mali deťom pomôcť. Na výstavbu budete potrebovať rôzne staré dosky, kmene zo stromov, skaly a podobne. V tejto malej priehrade sa deti veľmi rady hrajú rôzne hry.

 

11. Pexeso z listov

Z lesa si doneste rôzne listy stromov, z každého druhu aspoň 2 kusy. Z výkresov vystrihnite obdĺžniky. Toľko, koľko párov listov sa vám podarilo nazbierať. Na každý obdĺžnik položte list. Buď ho tam prilepte, alebo navyše obaľte potravinovou fóliou. Potom sa môžete hrať pexeso podľa klasických pravidiel, a tak sa vaše dieťa učí spoznávať listy jednotlivých stromov.

 

12. Obrázok z listov

Počas prechádzky si nazbierajte rôzne druhy listov rôznych tvarov a rôznej veľkosti. Môžete si so sebou vziať aj pastelky, lepidlo a výkresy. Z listov si potom môžete vytvárať rôzne obrázky, ktoré nalepíte na výkres a dotvoríte pastelkami alebo inými farbami. Z listov môžete urobiť i koláž. Nakreslite korunu stromu. Dieťa môže na konáre naliepať listy, ktoré nazbieralo v lese. Druhá možnosť je robiť z listov farebné odtlačky. Dieťa natrie lístok vodovými alebo temperovými farbami a odtlačí ho na papier.

 

13. Náhrdelník z darov prírody

Na prechádzke v prírode povedzte deťom, aby si nazbierali šišky, gaštany, pierka, oriešky, drobné drievka a podobne. Potom si  pripravte povraz a vrták. Do materiálu, ktorý si deti nazbierali, navŕtajte dierky a povedzte im, aby ich postupne navliekali na motúz. Pri tejto aktivite môžu maximálne využiť svoju kreativitu.

 

14. Počúvanie zvukov

Povedzte deťom, nech si zavrú oči a nech počúvajú dve minúty zvuky v prírode. Potom ich vymenujú. Neskôr sa môžete prozprávať o tom, aké zvuky počujú v meste. Nech ich porovnajú so zvukmi v prírode. Ktoré sa im páčia viac? Môžu si tiež na mobil rôzne zvuky nahrať a vytvoriť si archív zvukov.

 

15. Stavajte si lesné domčeky

Deti v lese rady stavajú aj rôzne domčeky a príbytky pre zvieratká alebo iné rozprávkové bytosti. Záleží len od fantázie, čo si spoločne vymyslíte. Najprv pozbierajte lesný materiál: vetvičky, kamienky, mach, listy, šišky... Nájdite pekné miesto, ktoré by sa zvieratkám mohli páčiť. Spoločne s dieťaťom sa pustite do stavby „domčeka“ podľa vlastnej fantázie. Vôbec nezáleží na tom, ako bude vyzerať, dôležité je, že spoločne s dieťaťom niečo robíte. S chlapcami sa môžete hrať aj tak, že postavíte v lese alebo na dvore garáž pre autíčka a dieťa sa potom môže hrať s autíčkami.

 

Inšpirovať sa ďalšími hrami môžete tu: Hry do prírody

Čítajte viac o téme: Hry pre deti
Zdieľať na facebooku