Hry do prírody: Máte pocit, že sa vaše dieťa nudí? Vyberte sa spoločne do lesa či na lúku

Nudí sa vaše dieťa? Choďte sa spolu hrať do lesa.
Nudí sa vaše dieťa? Choďte sa spolu hrať do lesa. / Foto: Bigstock

Už ste vyskúšali hojdačku, pieskovisko, šmýkačku, trampolínu, bazén, množstvo výletov? Vyberte sa tentoraz do lesa a vyskúšajte niekoľko úplne jednoduchých aktivít, ktoré zvládnu aj malé deti. Zabavíte vy aj ony.

 

Pobyt v prírode prospieva všetkým. Malým aj veľkým. Vďaka častému pobytu v prírode sa u detí dobre rozvíja hrubá a jemná motorika, logické uvažovanie,  predstavivosť, fantázia, formujú sa tiež sociálne vzťahy, komunikácia, kooperácia, prebúdzajú sa  zmysly, empatia, pokora. Príroda priaznivo vplýva na upokojenie hyperaktívnych detí a pôsobí na celú rodinu relaxačne. Ponúkame vám niekoľko jednoduchých hier, ktoré zvládnu aj maličké deti.

 

Dieťa ako vedúci výpravy

Ak chcete dieťa dobre motivovať, môžete pár dní v lese prežiť podľa jeho predstáv. Dovoľte sa mu hrať na vodcu vašej lesnej výpravy. Nechajte ho, nech samo rozhoduje, čo kde zoberie zo zeme a využije na hranie. Buďte ale stále v strehu, aby rôzne prírodniny neskončili v jeho ústach alebo sa nezranilo. Postupne sa naučí všetko, čo potrebuje na fungovanie v lese. Deti milujú poklady, a tak im dovoľte z lesa doniesť všetko, čo potrebujú - lístie, šišky, kamienky. Dajte mu košíček a na  prechádzke ho možno celý zaplní. Naučte ho však, aby zbytočne netrhalo kvety alebo konáre. Učte ho k úcte k rastlinám a k zvieratám.

 

Postavte bunker z konárikov

O zábavu budete mať postarané počas stavania a aj potom pri samotnom hraní sa. Môžete si pod konáre spolu ľahnúť a pozorovať prírodu okolo. Pri stavaní využívajte popadané konáre, ktoré nájdete pod stromami.

 

Vytvorte si prekážkovú dráhu

Prekážková dráha pomáha pri  rozvoji psychomotorických schopností dieťaťa. Dieťa môže zaujať cestička z lístkov, na ktorú sa musí trafiť nôžkami, skákanie cez kaluže, kladina zo spadnutých konárov, ktorú musí prejsť. Môžete urobiť aj taký chodníček, na ktorom sa budú striedať rôzne prírodniny. Môžete striedať lístie, jemné okrúhle kamienky, hlinu, jemné vetvičky, mach, blato a podobne. Zaviažte dieťaťu oči šatkou a povedzte mu, aby postupne kráčalo po vytvorenom chodníku. Okrem chôdze by sa malo sústrediť aj na to, aby uhádlo, po čom kráča.

 

Kamenná veža

Ak majú deti k dispozícii viac kamienkov, môžu sa pokúsiť postaviť si vežu aj z nich. Dôležité je, aby našli dostatok takých kameňov, z ktorých sa im podarí postaviť dostatočne vysokú vežu.

 

Využite blato

Môžete si obuť gumené čižmy, ale keď je horúce leto a nablízku voda, dieťa sa môže hrať v blate aj bosé. Prejdite sa blatom a nechajte dieťa, nech sa triafa do vašich stôp. Je to tréning priestorovej orientácie a k tomu veľká zábava. Ak máte v blízkosti jazero alebo potôčik, v ktorom sa dieťa môže umyť, dovoľte mu pohrať sa s blatom, sadnúť si a podobne. Môžete využiť aj paličku, ktorú dieťa namočí do blata a na chodník alebo veľké kamene môže maľovať.

 

Domček pre škriatkov

Deti v lese rady stavajú aj rôzne domčeky a príbytky pre zvieratká alebo iné rozprávkové bytosti. Záleží len od fantázie, čo si spoločne vymyslíte. Najprv pozbierajte lesný materiál: vetvičky, kamienky, mach, listy, šišky... Nájdite pekné miesto, ktoré by sa zvieratkám mohlo páčiť. Spoločne s dieťaťom sa pustite do stavby „ domčeka“ podľa vlastnej fantázie. Vôbec nezáleží na tom, ako bude vyzerať, dôležité je, že spoločne s dieťaťom niečo robíte. S chlapcami sa môžete hrať aj tak, že postavíte namiesto domčeka pre škriatka garáž pre autíčka a dieťa sa potom môže hrať v lese s autíčkami. Ak má so sebou nejaké ďalšie hračky, napríklad panáčika z lega, môže ho tam tiež umiestniť.

 

Piknik pre vílu

Nájdite veľký list (napríklad z lopúcha) a nachystajte piknik pre lesné víly a škriatkov. Čo by im tak mohlo najviac chutiť? Napríklad malé kvetinky, semienka alebo kamienky? To všetko sa musí zmestiť na pripravený „tanier".

 

Behajte bosí

Ak nájdete miesto s jemnou trávou alebo machom, využite ho na bosú chôdzu. Môžete sa naháňať alebo len prechádzať. Keď nájdete mäkký mach, môžete po ňom skákať tak, že napodobňujete, ako skáču zvieratká.

 

Maľovanie na kamene

Povedzte dieťaťu, aby v lese hľadalo také kamene, na ktoré sa bude dať maľovať. Maľujte spoločne priamo v prírode. Uprednostnite farby v potravinárskej kvalite, ktoré neubližujú životnému prostrediu.

 

Hod šiškou

Dovoľte deťom, aby si nazbierali väčšie množstvo šišiek. Na určené miesto postavte alebo zaveste košík, do ktorého budú triafať šišky. Šišky môžete vyskúšať tiež hádzať do výšky, do diaľky alebo môžu nimi triafať na cieľ. Môžete si napríklad z kameňov urobiť kruh na zemi.

 

Hádzanie žabiek

Deti dokážete zaujať aj skákaním kamienkov po hladine vody. Aby ste dosiahli čo najviac skokov, musíte splniť tri veci. Kameň musí mať patričnú rýchlosť, ktorou dopadne na hladinu, musí byť primeraná rýchlosť rotácie kameňa a musíte docieliť aj správny uhol dopadu. Mali by ste mať k dispozícii aj správne kamienky. Ideálne sú tenké, zaoblené a s veľkosťou dlane.

 

Spite v stane

Pre deti má obrovské čaro noc v stane niekde na lúke alebo v lese. Ak nemáte odvahu ísť v noci do prírody, môžete takto prežiť noc v záhrade alebo niekde pri chate.

 

Rozvíjajte fantáziu pomocou príbehov

Pri prechádzke lesom si rozprávajte o zvieratkách. Vaše dieťa môže vo svojich predstavách popisovať napríklad  srnku. A vy sa ho môžete opýtať: „Kde spí tvoja srnka? Potrebuje prikrývku? Kam sa schová pred búrkou? Z čoho si postaví svoj brloh?“ Využite priamo v lese toto zábavné precvičovanie slovnej zásoby.

 

Čo všetko nájdeme v tráve?

Vytvorte zo švihadla veľké koleso niekde v prírodnom teréne. Spoločne potom pátrajte vnútri tohto kolesa, čo sa v ňom všetko nachádza. Všímajte si tvary trávy, kvietky, chrobáky, kamienky... V tráve sa dá nájsť veľa zaujímavých vecí.

 

Polievka pre zvieratká

Na prechádzku si zoberte vedierko a fľašu s vodou. A potom už len hľadajte trávu, kúsky kôry, konáriky ... Všetok zalejte vodou a polievka pre zvieratká je uvarená. Maličké deti poteší, keď môžu v lese hľadať niečo, čo by chutilo zvieratkám.

 

Balón na paličke

Nafúknutý balón pripevnite na paličku. Potom sa stačí rozbehnúť a pozorovať, ako balón letí vo vetre. Na behanie vyberte bezpečnú lúku, lebo dieťa nebude pozerať pod nohy, ale na balón.

 

Postavte si priehradu

V minulosti bolo bežné, že si deti v lete v potoku stavali vlastnú priehradu. Samozrejme, dospelí by s ňou mali deťom pomôcť. Na výstavbu budete potrebovať rôzne staré dosky, kmene zo stromov, skaly a podobne. V tejto malej priehrade sa deti veľmi rady hrajú rôzne hry. Maličké deti nepotrebujú priehradu, ony sa dokažu dlhé hodiny hrať aj v úplne malom potôčiku. Stačí im pár kamienkov, malé palice, suché listy alebo konáriky.

 

Malí archeológovia

Táto hra sa dobre hrá hlavne vtedy, keď máte k dispozícii sypkú zeminu. Zahrabte do nej hračky a povedzte deťom, nech ich hľadajú. Hračky môžu vyhrabávať lopatkami alebo rukami.

 

Hľadajte strieborný poklad

Nájdite niekoľko kameňov a zabaľte ich do alobalu. Môžete ich aj postriekať strieborným alebo zlatým sprejom. Vyrobené strieborné poklady zahrabte do zeme. S dieťaťom sa potom hrajte na hľadačov pokladov. Deti majú väčšinou obrovskú radosť, keď „poklad“ nájdu.

 


ZDROJE:
H. Harazim, R. Hudáková: Dobrodružství v přírodě pro děti
Z. Šimanovský, B. Šimanovská: Hry pro rozvoj zdravé osobnosti
D. Bartůněk: Hry v přírodě s malými dětmi
Čítajte viac o téme: Hry pre deti, Príroda
Zdieľať na facebooku