Starí rodičia, ktorí opatrujú vnúčatá, žijú podľa vedcov dlhšie

Starí rodičia pomáhajú vnúčatám vidieť svet šťastnejšie a pozitívnejšie a vnúčatá im zase dávajú novú energiu, nádej a ako výskumy ukazujú, robia ich aj zdravšími.
Starí rodičia pomáhajú vnúčatám vidieť svet šťastnejšie a pozitívnejšie a vnúčatá im zase dávajú novú energiu, nádej a ako výskumy ukazujú, robia ich aj zdravšími. / Foto: Bigstock

Starí rodičia majú v rodine veľký význam. Rodičia, deti i starí rodičia môžu mať z úzkych vzájomných väzieb prospech a množstvo zážitkov. Pevné rodinné väzby prospievajú všetkým a robia život krajším a radostnejším.

 

Starí rodičia sú bezpečnou oázou pre deti, ktoré neustále potrebujú istotu v tomto chaotickom a neistom svete. Starí rodičia často pomáhajú pri činnostiach a povinnostiach, ktoré pracujúci rodičia nestíhajú zrealizovať. Štúdia Oxfordskej univerzity tvrdí, že vnúčatá, ktoré majú nablízku starých rodičov, majú menej emocionálnych problémov, úzkostí a problémov so správaním. Ľahšie sa vyrovnávajú s traumatickými životnými situáciami, ako je napríklad rozvod rodičov alebo aj šikanovanie v škole. Starí rodičia pomáhajú vnúčatám vidieť svet šťastnejšie a pozitívnejšie a vnúčatá im zase dávajú novú energiu, nádej a ako výskumy ukazujú, robia ich aj zdravšími.Nie je to teda tak, že len starí rodičia sú obrovským darom pre svoje vnúčatá. Funguje to aj naopak. Napríklad táto štúdia ukazuje, že starí rodičia, ktorí sa starajú o svoje vnúčatá, majú o 37 percent nižšie riziko úmrtnosti, ako tí ľudia v rovnakom veku, ktorí nemajú za vnúčatá určitú zopdovednosť. Vedci sledovali výsledky v oblasti zdravia u vyše 500 ľudí vo veku nad 70 rokov.  Účastníci výskumu boli pravidelne sledovaní v období rokov 1990 - 2009 a boli s nimi robené rozhovory každé 2 roky. Výsledok štúdie ukázal, že asi 50 percent ľudí, ktorí strážili svoje vnúčatá, bolo ešte nažive 10 rokov po prvom rozhovore a testovaní. Na rozdiel od nich, ďalších 50 percent ľudí v rovnakom veku, ktorí sa nestarali alebo nepomáhali so starostlivosťou o vnúčatá, umreli do 5 rokov od prvého stretnutia. David Coall, jeden z autorov  štúdie, uviedol: „Tento výskum zistil, že existuje pozitívna súvislosť medzi poskytovaním starostlivosti o vnúčatá a dlhším  životom starších ľudí.“ Vedci sa domnievajú, že hlavný dôvod  môže mať pôvod v našej minulosti. Pomoc s deťmi v minulosti totiž bola nevyhnutnotnou súčasťou prežitia ľudského rodu. David Coall tiež uviedol, že neexistuje žiadna zázračná dávka či dĺžka starostlivosti o vnúčatá, ktorá by najlepšie pôsobila na predĺženie veku. „Je veľmi dôležité, aby každý starý otec či stará mama sami rozhodli, čo pre nich znamená pojem primeraná pomoc. No väčšinou sa to dá zistiť podľa toho, že sa necítite stresovaní intenzitou pomoci, ktorú poskytujete,“ uviedol. Ak sa však starí rodičia nechcú podieľať na starostlivosti o svoje vnúčatá, nemali by, pretože ich to oveľa viac stresuje, ako prospieva. Nie je to ich povinnosť. Pomoc pri výchove vnúčat by malo byť dobrovoľné. Iba vtedy prináša svoje benefity.

 

Čo by si mali uvedomiť rodičia vnúčat?

Mali by myslieť predovšetkým na to, že opatrovanie nie je povinnosť starých rodičov, a preto by sa nemali urážať, keď starí rodičia občas stráženie detí odmietnu. V dnešnej  dobe pribúdajú aj starí rodičia, ktorí sú mimoriadne aktívni ešte aj na dôchodku. Mnohí podnikajú, ďalší navštevujú univerzitu tretieho veku alebo rôzne semináre či kurzy. Chodia cvičiť, plávať alebo na turistiku. Je len na slobodnom rozhodnutí starých rodičov, či pomôžu s výchovou detí alebo nie.

 

Ako postupovať v prípade, že starí rodičia sa rozhodnú pri výchove vnúčat pomôcť?

1. Dodržujte dohodnutý časový rámec

Aby si mohli starí rodičia čas s vnúčatami adekvátne rozvrhnúť, dajte im skôr vedieť, kedy vnúčatá k nim prinesiete. Ak sa na nejakom čase dohodnete, tak ho dodržiavajte. Snažte sa o to, aby bolo na vás spoľahnutie.

 

2. Nebojte sa navrhnúť činnosti, ktoré by mohli starí rodičia s vnúčatami robiť

Ono je to dosť ťažké povedať svojim rodičom alebo rodičom partnera, čo by ste chceli, aby s vnúčatami robili. Ale hneď od začiatku je dobré, keď im poviete, čo majú deti jesť, kedy majú ísť spať. Povedzte im vlastné pravidlá, ktoré súvisia s pozeraním televízie, hraním sa na PC, jedenia sladkostí, kupovaním nových hračiek a podobne. Poproste ich tiež , aby nemenili pravidlá bez vášho vedomia.

 

3. Buďte tolerantní

Niekedy nemôže byť všetko ideálne. Je potrebné si uvedomiť, že všetko nemôže  vždy fungovať na 100 percent. Môže sa stať, že dieťa zašpiní drahé šaty alebo zničí topánky. Môže sa stať aj to, že prechladne počas cesty z plavárne. Ale to by sa mohlo stať aj vám. A tak radšej prižmúrte oči, ako by ste mali všetko hneď riešiť horúcou hlavou. Vyhnete sa tak zbytočným problémom a hádkam. A nabudúce radšej dieťaťu dajte staršie šaty a ak sa vám nepáči, čo varí stará mama, prineste mu vlastné jedlo.

 

4. Nezabúdajte na dostatok informácií

Deti rýchlo rastú a v niektorých obdobiach sa im rýchle mení  povaha, návyky, postoje a tiež jedálny lístok. Niekedy sú to aj maličkosti. Napríklad dieťa potrebuje vždy pri sebe nejakú plyšovú hračku, bez ktorej nezaspí. Inokedy to môže byť hádka medzi súrodencami alebo problémy v škole, ktoré ovplyvňujú náladu dieťaťa. Keď dávate dieťa na dlhšiu dobu k starým rodičom, povedzte im všetko, čo dieťa prežíva a dajte mu so sebou, čo bude potrebovať, aby babka s dedkom nemuseli nič zbytočne zháňať po celom meste. Napríklad plienky, oblečenie, krémy, lieky, hračky, knihy.

 

Na čo by mali starí rodičia myslieť pred tým, než začnú vnúčatá opatrovať?

Predovšetkým by si mali uvedomiť, že vnúčatá nie sú ich vlastné deti, a tak aj napriek bohatým životným skúsenostiam by mali nechať dominantnými pri výchove rodičov detí. Určite nastane situácia, že sa prarodičom niektoré praktiky mladých rodičov nepozdávajú, ale  mali by ich rešpektovať. Až v takom prípade, keď sú presvedčení o škodlivosti určitých postupov, by sa mali v súkromí bez prítomnosti vnúčat s rodičmi  pokojne porozprávať. Ak je vzťah medzi rodičmi vnúčat a starými rodičmi otvorení, založený na úprimnej komunikácii, nemali by nastať nejaké výraznejšie problémy.

Čítajte viac o téme: Starí rodičia
Zdieľať na facebooku