Najčastejšie chyby, ktoré spôsobujú rozpad vzťahu

Ak chcete, aby vám vzťah vydržal, mal by byť postavený na pevných základoch a o tie je potrebné sa aj nepretržite starať. Len vďaka tomu totiž vytvárate šancu, že dokážete prekonať všetky ťažkosti, nedorozumenia a starosti, ktoré prináša život.
Ak chcete, aby vám vzťah vydržal, mal by byť postavený na pevných základoch a o tie je potrebné sa aj nepretržite starať. Len vďaka tomu totiž vytvárate šancu, že dokážete prekonať všetky ťažkosti, nedorozumenia a starosti, ktoré prináša život. / Foto: Bigstock

Niekedy je veľmi náročné zorientovať sa vo vzťahoch. Udržať si celý život krásny a láskavý partnerský vzťah vyžaduje mnoho úsilia. A tiež je potrebné poznať určité zákonitosti, ktoré vo vzťahoch fungujú a ktoré nie.

 

Ak chcete, aby vám vzťah vydržal, mal by byť postavený na pevných základoch a o tie je potrebné sa aj nepretržite starať. Len vďaka tomu totiž vytvárate šancu, že dokážete prekonať všetky ťažkosti, nedorozumenia a starosti, ktoré prináša život. Samozrejme, nič v tejto oblasti nefunguje na sto percent, lebo každý človek je jedinečný. Neexistujú presné návody na to, ako si vzťah udržať, ale psychológovia a terapeuti, ktorí denne pracujú s ľuďmi, vedia približne povedať, čo pomáha formovať dobré vzťahy. Dobré je preto poznať roky známe veci, ktoré vo vzťahu fungujú a ktoré nie. Toto poznanie vám môže v mnohých situáciách pomôcť. V tomto článku sa pozrieme na niekoľko známych omylov, ktoré spôsobujú problémy vo vzťahoch.

 

1. Presvedčenie, že za to, aké máte pocity, je zodpovedný partner

Mnohí ľudia žijú v súlade s romantickou predstavou, že keď ich stretne láska, tá ich vyslobodí od akéhokoľvek trápenia či nudy a povznesie do stavu večného šťastia. A tak si človek môže vsugerovať myšlienku, že úlohou partnera alebo partnerky je starať sa o to, aby ste cítil/a radostne a šťastne. Hoci zdravý vzťah prináša radosť, úlohou partnera nie je starať sa o pocity šťastia toho druhého počas celého dňa. Jeho úlohou nie je robiť vám taký program každý deň, aby ste sa vy cítili naplnení a spokojní. Ak toto neustále čakáte a po čase začnete cítiť nudu, prázdnotu alebo málo romantiky, musíte si uvedomiť, že problém je aj na vašej strane. Každý človek zodpovedá sám za seba, a teda aj za to, ako sa bude počas dňa cítiť, čím naplní svoj voľný čas a podobne. Ak si toto neuvedomíte, vo vzťahu skôr či neskôr nastanú určité problémy. Samozrejme, v každom vzťahu by mali existovať určité zvyky, rituály a záujmy, ktoré upevňujú spolužitie. Vďaka spoločným záujmom môžete spolu prežívať určitý čas počas dňa, môžete komunikovať, zažijete veľa zábavy a zlepší sa aj vaša nálada. Je výborné venovať sa hlavne športu. Vďaka nemu sa budete cítiť zdravo a plný energie. Úžasná je tiež turistika. Spojenie pohybu v prírode s rozhovorom je skutočným balzamom na dušu. Alebo vyskúšajte spoločné študovanie nového jazyka, otužovanie, meditovanie, varte si spoločne zdravé jedlá. Plánujte si spoločné chvíle a zábavu s vaším partnerom. No vo vzťahu existujú aj chvíle, keď je človek len sám so sebou a v týchto chvíľach je len on sám zodpovedný za svoje pocity a svoje šťastie. Ak niekto s vami nie je každú minútu počas dňa, to ešte neznamená, že vás nemiluje.

 

2. Presvedčenie, že vzťahy by mali byť ľahké

Na spolužití v dlhodobom dôvernom vzťahu nie je nič ľahké. Niektoré vzťahy sú ľahšie než iné a v každom vzťahu určite nastanú časy, kedy sa budete plaviť v pokojných vodách a všetko bude plynúť ľahko. Potrebné je však rátať aj s tým, že sa môžu vyskytnúť aj určité problémy. Zlé situácie chápať ako dôkaz, že vo vzťahu je niečo zlé alebo žijete s nesprávnou osobou, problémy len zväčšuje. Psychológovia radia, že problémy vo vzťahu je dobré vnímať ako výzvu či príležitosť na učenie a hľadanie nových možností. Nie je dobré to hneď vzdať. Lepšie je začať hľadať iné a možno aj lepšie cesty. Niekedy práve po kríze sa vzťah dostáva na vyššiu úroveň. Keď ľudia problémy vyriešiť chcú, cestu si obvykle nájdu. Keď sa problémy riešia, vzťahy sa stávajú prehľadnejšími, jednoduchšími a spokojnejšími. Dôležité je kráčať vždy vpred. A ak vám však niečo výrazne nevyhovuje, lepšie je to v zárodku ukončiť, ako sa trápiť celý život. Ľudia si zaslúžia život, v ktorom sú šťastní. Vo vzťahu je potrebné žiť tak, aby v ňom bola láska, úcta a odpustenie. Keď do vzťahu lásku vložíte, väčšinou sa vám aj vráti. Ak si budete vážiť sami seba, bude si vás vážiť aj partner (partnerka).

 

3. Neschopnosť chápať, že tajomstvá sú klamstvá

Dôvera je základom vzťahu a keď sa naruší, vyžaduje si zo strany oboch partnerov čas a ochotu na jej nápravu a uzdravenie. Psychológovia však často počúvajú vetu: „Nepovedala som mu to, ale ani mu o tom nebudem klamať.“ Keď čokoľvek tajíte, je len otázkou času, kedy vyjde najavo pravda a naruší sa dôvera. A práve dôvera vo vzťahu je veľmi dôležitá, lebo podporuje ovzdušie slobody. Keď funguje dôvera, ani jeden z partnerov sa neobáva kritiky, odsúdenia alebo nátlaku zo strany druhého. Ani jeden sa nebojí prejaviť svoje najhlbšie myšlienky a city, lebo vie, že budú prijaté bez odsúdenia.

 

4. Neschopnosť pochopiť, že zradená dôvera sa dá získať späť

Dôvera sa získava postupne. Oddanosť a úcta sú základom dôvery. Kroky, ktoré vedú od nedôvery k dôvere nesmú byť unáhlené, ale postupné. Na to, aby sa vám podarilo vytvoriť vzťah, v ktorom nechýba dôvera, treba dostatok času, úsilia i vytrvalosti. Ale aj napriek tomu, že ste možno dlhé roky budovali dôveru, môžete prežiť stratu dôvery. Keď dôjde k takejto zrade, čo sa môže vo vzťahu stať, je podstatné pochopiť, že sa to dá zmeniť. Dá sa to urobiť za  predpokladu, že sú obaja ochotní usilovne pracovať na svojom vlastnom raste. Túto zradu musia vnímať ako príležitosť zbaviť sa takých vzájomných modelov správania, ktoré už nepomáhali budovať vzťah. Je to veľmi ťažká práca a človek má obrovskú chuť zo vzťahu odísť, najmä ak je presvedčený, že zradená dôvera sa nedá napraviť. Keď ale pochopíte, že úrovne dôvery v priebehu života stúpajú a klesajú, je väčšia pravdepodobnosť, že nájdete silu vytrvať.

 

5. Neschopnosť vyčleniť si pre vzťah spoločný čas

Ak chcete, aby sa váš vzťah rozvíjal a prežil, musíte mu venovať čas. Čas je dobrým spojencom pri tvorbe citov a vzniku lásky každej dvojice. Dôvera, pochopenie, oddanosť a úprimnosť potrebujú dostatok času, aby mohli zapustiť korene a postupne sa rozvíjať. Nájdite si každý deň čas venovať sa len jeden druhému. Niekedy je dôležité robiť nejakú spoločnú činnosť, inokedy stačí pár minút kvalitnej komunikácie.

 

6. Neschopnosť rozprávať sa spolu každý deň

Šťastné páry sa spolu rozprávajú o mnohých veciach. Vyhýbajú sa krátkej a nudnej konverzácii, ktorá veľmi nezbližuje, ale otvárajú množstvo zaujímavých tém, ktoré ich život posúvajú dopredu. Aj vďaka kvalitnej komunikácii majú partneri pocit, že naozaj patria k sebe. Vynaložte preto trochu úsilia, aby ste sa so svojím partnerom porozprávali o nejakých zaujímavých témach, ktoré by dokázali obnoviť puto medzi vami. Rozprávajte sa o svojich pocitoch, o tom, čo ste zažili, s kým ste sa stretli, o povinnostiach v domácnosti, v práci a podobne. Veľa sa pýtajte. Domnienky vytvárajú pravdu, ktorá vôbec nemusí byť totožná so skutočnosťou. Domnienky dokážu ublížiť, správna odpoveď na otázku môže posúvať vpred. A tak je to aj vo vzťahoch. Ak cítite neistotu alebo máte pocit, že sa vo vzťahu niečo nevhodné deje, radšej sa vždy opýtajte, čo sa stalo. Nemá zmysel sa uzatvárať, hnevať sa a predstavovať si niečo, čo vôbec nemusí súvisieť s realitou. Ak partner pracuje v zahraničí alebo mimo mesta, nezabudnite spolu denne telefonovať a písať si správy. Aj táto forma komunikácie veľmi zbližuje. Hovorte si „ľúbim ťa" každý deň. Poprajte si každé ráno krásny deň. Počas dňa, ak sa to dá, napíšte si aspoň jednu správu. Toto všetko povzbudzuje, dodáva energiu a robí deň krajším. Každý večer poprajte jeden druhému dobrú noc, a to aj vtedy, keď nemáte dobrú náladu alebo ste sa aj pohnevali. Vášmu partnerovi/partnerke dávate tak najavo, že bez ohľadu na to, ako veľmi ste na neho napríklad aj nahnevali, váš vzťah je pre vás dôležitý. Vypovedá to aj o tom, že vás spája niečo oveľa pevnejšieho a dôležitejšie, ako je jedna hádka.

 


ZDROJE A ODPORÚČANÁ LITERATÚRA: 
Emerson Eggerichs: Láska a úcta 
Nicky Lee Sila Lee: Kniha o manželstve 
Gary Chapman: To keby sme vedeli pred svadbou 
Nancy van Peltová: Umenie komunikovať bez zábran

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Manželstvo, Komunikácia
Zdieľať na facebooku