Idete sa sťahovať? Čo robiť, aby deti sťahovanie zvládli čo najlepšie?

Sťahovanie nemusí pripomínať nočnú moru, ak si vopred premyslíte určité kroky a postupy.
Sťahovanie nemusí pripomínať nočnú moru, ak si vopred premyslíte určité kroky a postupy. / Foto: Bigstock

Sťahovanie je vnímané ako jedna z najstresovejších zmien v živote ľudí. Sťahovanie však nemusí pripomínať nočnú moru, ak si vopred premyslíte určité kroky a postupy.

 

Sťahovanie je náročná záležitosť nielen  z finančného a logistického hľadiska, ale aj kvôli emóciám, pretože môže byť spojené aj so zmenou zamestnania, školy, stratou kamarátov a podobne. Každé dieťa sťahovanie vníma ináč a svojím vlastným špecifickým spôsobom. Niektoré deti sú smutné, no iné si to ani nepripúšťajú. No a potom sú aj také, ktoré  sa na sťahovanie tešia. Existuje niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste minimalizovali zlé pocity, ktoré by deti zo sťahovania mohli mať.

 

1.O sťahovaní sa rozprávajte už niekoľko mesiacov vopred

Porozprávajte sa čo možno najskôr o vašich plánoch so sťahovaním, aby si dieťa zvyklo na myšlienku, že sa zmení prostredie, v ktorom bude žiť. Dajte dieťaťu toľko informácií, koľko sa dá, ale dajte pozor na to, aby zodpovedali jeho veku a možnostiam chápania. Buďte pripravení odpovedať na jeho otázky, s ktorými za vami príde. Ak je dieťa ešte malé, porozprávajte mu príbeh o sťahovaní. Na pomoc si môžete zobrať hračky a predviesť s nimi, ako sťahovanie prebieha. Použite kamióny, nákladné autá, nábytok na hranie a podobne. Ak je to možné,  vezmite svoje deti do nového domova ešte pred sťahovaním, absolvujte s nimi prehliadku bytu či domu, ukážte im všetko od kúpeľne až po vypínače svetla a ďalšie malé detaily. Ak to nemôžete urobiť, ukážte im fotografie exteriéru a interiéru. Ak si môžu deti  prehliadnuť svoj nový domov v predstihu, pomôže to zmenšiť strach z neznámeho a zvyknúť si na nové prostredie.

 

2. Vtiahnite do procesu sťahovania aj deti

Môžu pomôcť napríklad pri plánoch so zariaďovaním izieb alebo pri výbere farieb či niektorých kusov nábytku. Dovoľte im zbaliť si svoje veci. Z balenia urobte rodinnú záležitosť tak, aby sa deti cítili užitočné. Takto si postupne zvykajú na myšlienku, že sa určité veci v ich živote zmenia.

 

3. Zamerajte sa na pozitívne aspekty presťahovania

Sústreďte sa na lákavú budúcnosť a na pozitívne aspekty presťahovania. Premyslite si, o čom budete pred deťmi rozprávať. Napríklad im môžete povedať, že pri dome bude väčšia záhrada alebo v okolí bude krásny les. Môžete spomenúť väčšiu detskú izbu, novú školu, športový klub, ZOO či kúpalisko. Určite existuje niečo, čo deti robia rady, a preto hovorte hlavne o tom, že tieto činnosti budú môcť robiť aj vo svojom novom domove.

 

4. Pýtajte sa detí, po čom túžia v novom domove

Opýtajte sa detí, čo by sa im v novom domove páčilo, čo by tam chceli a podobne. Nápady môžete hľadať napríklad v časopisoch o bývaní alebo na internete. Malé deti si môžu napríklad vystrihovať obrázky a potom ich lepiť na výkres. Takto im dáte možnosť premýšľať o sťahovaní pozitívne a môže to celkove viesť k novým nápadom a možno aj vás v niečom motivujú. Ak dieťa úzkostlivo vníma tento proces zmeny, nevyhadzujte nábytok z jeho izbičky. Pri spánku v novej izbe môže pôvodný nábytok na dieťa pôsobiť upokojúco. Dobrý nápad je aj na začiatok rozložiť nábytok v novej izbe rovnakým alebo podobným spôsobom ako v starej. Po nasťahovaní vybaľte čo najskôr veci do detskej izby. Mnohým deťom postačí vybaliť ich obľúbené hračky a hneď sa cítia  príjemnejšie v novom domove.

 

5. Ak deti chodia do školy, plánujte sťahovanie cez prázdniny

Mnohí  psychológovia odporúčajú sťahovanie cez prázdniny, pretože sa tak nenaruší dieťaťu školský rok. V prípade potreby je vhodné  sťahovanie v školskom polroku, pretože takto sa dieťa môže okamžite stretnúť s novými spolužiakmi a nadviazať nové kamarátstva. Ak máte dieťa v puberte, tak sa pripravte aj na problémy. Je pravdepodobné, že sa bude búriť proti sťahovaniu. Je to preto, lebo už investovalo značnú energiu na začlenienie sa do istej sociálnej skupiny a môžu mať aj prvé lásky. Dospievajúce deti musia o sťahovaní vedieť veľmi dlhú dobu vopred, pretože im bude dlhší čas trvať, kým sa s touto skutočnosťou stotožnia. Dovoľte im vybrať si novú školu, športový klub, krúžky a podobne. Pre dieťa je dôležité, aby vedelo, že chcete počuť jeho názory, obavy a uistenie, že nie je mimo hry a o všetkom rozhodnete za neho. Ak plánujete nákup nového nábytku a deti sa o to zaujímajú, určite ich zoberte so sebou. Dovoľte im, aby si nábytok vybrali samy. Pri nákupe nového nábytku do detskej izby môžete určiť dieťaťu finančný limit. Zoznámte ho tiež vopred s novými školami. V súčasnosti má väčšina škôl webovú stránku, takže ak vaše deti zmenia školu, je dobré nechať ich navštíviť túto webovú stránku, aby sa oboznámili s budovami, krúžkami, učiteľmi a podobne. Vhodné je tiež ukázať deťom okolie nového bývania. Napríklad športoviská, detské ihriská, obchody.

 


ZDROJ: Judy Bartkowiak: Buďte šťastnjším rodičom s NLP
Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi
Zdieľať na facebooku